„Felvilágosítás”

Amit ne mondj a gyerekednek, ha maszturbálás közben nyitsz rá

Az, hogy a gyerekek idővel elkezdik felfedezni a testüket, természetes és normális dolog. Az, hogy bűntudatod keltünk bennük emiatt, nem az.

A legtöbb gyerek már egészen kiskorától játszik a nemi szervével, és ezzel időnként kínos perceket szerez a szüleinek. Fontos, hogy a szülő ne a helyzet kellemetlenségére reagáljon (mit szól a nagymama, a játszóház közönsége, a többi szülő), hanem arra figyeljen, hogy a gyerek számára a nemi szerve pont olyan testrész, mint a többi, és jó, ha ez így is marad.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kínos helyzeteket és a gyerek esetleges megszégyenítését, arra meg kell tanítani a gyerekeket, hogy a nemi szervekkel kapcsolatos bármilyen játék magánügy, és jobb, ha nem a nyilvánosság előtt zajlik. 

Miért magánügy, és hogyan tudunk erről beszélni?

Azt azonban fontos tudni, hogy a maszturbáció diszkrét formája nem ártalmas, sőt fontos állomása lehet a saját testünkkel és annak reakcióival való ismerkedésnek. Abban az esetben érdemes csak szakértőhöz fordulni, amennyiben nem szorul keretek közé (átbeszélés után is gyakran történik nyilvánosan, vagy egész napos tevékenységgé válik), mert ez esetben utalhat szorongásra vagy fizikai problémára (pl. fertőzésből adódó viszketésre).

Hogyan ne beszéljünk róla

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan mondatot, amelyek garantáltan rossz hatással lesznek a gyerek szexuális fejlődésére, és olyan gátlásokat alakíthatnak ki, amelyekkel felnőttkorban is nehéz lesz megküzdeni.

  1. Vedd el onnan a kezed! Oda nem szabad nyúlni soha!!!
  2. Na, ezt meg ne lássam még egyszer! Ettől szőrös lesz a tenyered/leszárad a fütyid!
  3. Ezt a szégyent! Jövő héten elviszlek orvoshoz, az majd kezd veled valamit.
  4. Nyújtsd ki a kezed, hadd csapjak rá! Így talán megtanulod, hogy ilyet nem csinálunk!
  5. Hagyod abba, nagyon gyorsan! Mi lesz így belőled, kurva???
  6. Ilyet egészséges, normális ember nem csinál! Meg ne próbáld, soha többé!
  7. Tudtam, hogy jobban szemmel kell tartsalak! Hogy lehetsz ennyire undorító?!
  8. Micsoda buta viselkedés ez? Azt hittem, te okos gyerek vagy…
  9. Ezt nem hiszem el! Nem elég, hogy az apád, most még te is!
  10. Hogy te milyen mocskos vagy! Ezek után rád sem bírok nézni!!!

A gátlások egy életen át elkísérhetnek

Ezek mérgező mondatok. Elég csak elolvasni őket, és máris érezzük, hogy szorul össze a gyomrunk, indul be a szorongás a szívünkben, lelkünkben. Bűntudatot és szégyent keltenek a gyerekben. Ha abban az időszakban kerül a gyerek kiszolgáltatott vagy megalázó helyzetbe, amikor az egészséges szexuális érdeklődését, a saját teste megismerése iránti vágyát próbálja megélni, ez alapvetően kihathat a későbbi szexuális életére. Ezért kerüljük az ilyen és a fentiekhez hasonló mondatokat.

Papp Helga

Kiemelt kép innen