„Felvilágosítás”

Egyszer minden gyerek felfedezi a testét – Mi ebben a te szereped?

A gyermekkor a kíváncsiság és a felfedezések korszaka. Hogyan segíthetsz, amikor a gyereked a saját, és a társai testével kezd ismerkedni?

Ötéves kislányod a barátnőivel játszik a szobájában. Kihallatszik a nevetésük. Amikor kinyitod az ajtót, hogy megnézd, mit csinálnak, azt látod, hogy bugyi nélkül ülnek a szőnyegen, és egymás nemi szervét nézegetik, fogdossák.

Mit csinálhat ilyenkor egy szülő?

Sokan találják szemben magukat nap mint nap ilyen és hasonló helyzetekkel. A gyerekek érdeklődésének, kíváncsiságának és felfedező kedvének „tetten érése” kínos lehet,  és számos kérdést vet fel: „ez normális?” „aggódnom kellene?” „mit mondjak?”, és legfőképpen „hogyan reagáljak?”.

Egészséges kapcsolatban a testünkkel

Sokak számára szokatlan és kényelmetlen, ha gyerekünkkel a testiségről vagy a szexualitásról  beszélgetünk. Ugyanakkor a pontos, őszinte ‒ a gyerek életkorának megfelelő ‒ információ a nemiségről az egyik legfontosabb dolog, amit mi, szülők a gyerekünknek adhatunk azért, hogy egészséges és biztonságos kapcsolatban legyen a saját testével.

A nemi fejlődést szolgáló játékokra, mint például a fent leírt jelenet, a felnőttek gyakran nem fordítanak elég figyelmet. Pedig ezek a helyzetek remek lehetőséget teremthetnek arra, hogy megalapozzuk a gyerek korrekt ismereteit a testéről és a szexualitásról.

A kíváncsiság a tanulás alapja

A nyitó jelenetben résztvevő gyerekek azonos életkorú, régóta baráti viszonyban álló ismerősök voltak, és úgy tűnt, mind élvezik a játékot. Úgy látszik, kíváncsiság vezette őket, és senkit nem zavart vagy sértett, amit játszottak. Ha olyan helyzettel találkozunk, amelyben a gyerekek kissé zavarban vannak ugyan, de nem zaklatottak, akkor az a szituáció ideális lehet ahhoz, hogy tanítsunk valamit a társadalom által elfogadott szexuális viselkedés szabályairól, és az egészséges szexualitás kialakulását nem gátló határokról.

A közös „szabályok” megalkotása

A bevezető szituációban például meg lehet beszélni a gyerekekkel, hogy rendben van, ha kíváncsiak a többiek testére, de az intim testrészek még a barátok számára is „tiltott területek”, nem mutogatjuk és fogdossuk egymás nemi szerveit. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a saját testtel kapcsolatos örömöket ne vonjuk kétségbe, ne keltsünk a gyerekekben bűntudatot, szégyent, félelmet!

Ami tabu, még érdekesebb

Tévedés azt hinnünk, hogy ha beszélünk a gyerekeknek a szexualitás rá vonatkozó kereteiről, akkor azzal csak bátorítjuk őket, hogy szexuális tevékenységeket végezzenek. Egy friss amerikai felmérés szerint 10-ből 9 tizenéves azt mondta, hogy sokkal könnyebb lenne elhalasztani a korai szexuális aktivitást és megelőzni a nemkívánatos terhességet, ha a szüleik többször beszélgetnének velük nyíltan és őszintén a témáról

Azzal segíthetjük leginkább az egészséges és biztonságos intim kapcsolatok megalapozásában, ha természetesen és hitelesen beszélünk gyerekünkkel szexuális témákról.

F. Lassú Zsuzsa és Thoma Gábor

Készült a NCTSN kiadványa alapján.

Kiemelt kép innen