Gyereknevelés

„Olyan buta vagyok” – Tippek az önbizalom növeléséhez

Hogyan segíts a gyerekednek, ha – akár a szavaival – bántja magát?

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? – 5 tipp szülőknek ahhoz, hogyan erősítsék a gyerekük önbizalmát, és hogyan segítsenek neki elfogadni azt, hogy senki sem tökéletes.

1. Az érzést ismerd el, ne a szavakat.

Derítsd ki, hogy miért érzi magát a gyereked elveszettnek vagy dühösnek, és miért haragszik. Segíts neki, hogy rájöjjön, valójában miért érzi rosszul magát. Például: „Értem, hogy dühös vagy, amiért nem tudod bekötni a cipőfűzőt. Mindenki ezt érzi, amikor valami nem megy elsőre. Gyere, próbáljuk meg még egyszer…”

2. A humor mindig segít.

Próbáld meg viccel és humorral oldani a feszültséget.

3. Nem mindegy, hogyan dicséred a gyerekedet.

Mit szoktál mondani? „Milyen ügyes vagy!” vagy ezt “Milyen ügyesen felmásztál a mászókára!”

Általános dicsérés helyett (ami gyakran a gyerek számára nem jelent igazi megerősítést), figyelj arra, hogy a gyerek konkrét erőfeszítéseit vedd észre, és azokat emeld ki, dicsérd meg.

4. Senki sem tökéletes.

Sokat jelent a gyereknek, ha látja a szülőt vagy a számára fontos felnőtteket (tanárt, edzőt) hibázni, és azt is megtapasztalja, hogy a hibázás „nem jelenti a világ végét”. Gondold végig, hogy te hogyan szoktál reagálni, ha elejtesz vagy elrontasz valamit. Ha saját magaddal megengedőbb vagy, a gyerek is könnyebben elfogadja a saját „tökéletlenségét”.

5. Minden változik, minden fejlődik.

Beszélgessetek arról, hogy te gyerekként miket rontottál el, miben voltál esetlen, és hogy ma miért érzed magadat ügyesebbnek ezeken a területeken. Beszéld meg vele a „legnagyobb kudarcaidat” – hidd el, az azokon való közös nevetés sokat fog oldani a gyerek feszültségén.

Ha tetszett, töltsd le plakátként az adományboltunkból.

Kiemelt kép innen