Gyereknevelés

Jó kommunikációval a házastársak a válás után szülőtársakká válhatnak

Jó esetben a szülőknek a gyerekük a legfontosabb, akkor is, ha éppen válnak. Hogyan válhatnak volt háztársakból jó szülőtársak?

Manapság az együttélések, házasságok több mint a fele válással végződik, és bár a gyerekeknek a saját közösségeikből is ismerős lehet ez a helyzet, ettől még nem lesz könnyű. A válás a gyerek számára egyet jelent azzal, hogy az addig biztonságosnak, rendíthetetlennek hitt világa megtörik. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan fejlődjön tovább, elengedhetetlen a szülők közötti értelmes kommunikáció, mert csak így lehet csökkenteni a veszteség érzését, csak az őszinte beszélgetés segít a válás feldolgozásban, a krízishelyzetek elkerülésében.

A gyereknek is fontos tudnia, hogy mi történik

Minden életkorban másképpen érdemes beszélni a gyerekkel. Alapvetően az a legfontosabb, hogy mindig a gyerek életkorának megfelelően mondjuk el, hogy mi fog történni, persze egyenesen és őszintén. A gyerekek megérzik a szülők közötti feszültséget, de nem biztos, hogy pontosan meg is tudják fogalmazni, mi az, amit éreznek, ennek hiányában viszont nyugtalanok, idegesek lesznek – ezért abban kell segíteni őket, hogy szavakba tudják önteni, mi az, ami ijesztő számukra, ami elbizonytalanítja őket. Ha viszont azt látják, hogy a szülők egymással is képesek megbeszélni a praktikus dolgokat, ha nem söprik a szőnyeg alá a problémáikat, ha nem csak saját érzelmi viharaik irányítják a köztük lévő kommunikációt, a gyerekek is könnyebben kezdeményeznek beszélgetést, mert nem érzik, hogy valamelyik szülő mellé kell állniuk, amikor megfogalmaznak valamit a válással kapcsolatban.

A válás a szülők között történik, de a gyerekeket is érinti, ezért fontos, hogy ismerjük a különböző korú gyerekekre jellemző sajátosságokat. Például hogyan lehet egy kamaszt átsegíteni a krízisen, hihetünk-e annak, hogy felső tagozatos gyerekünk már elég nagy ahhoz, hogy hosszabb időt is eltöltsön egyik vagy másik szülője nélkül, hogyan segíthessünk óvodásunknak, hogy kiegyensúlyozott maradjon a válás után is, és miként reagálhat, sőt megérzi-e egy pici baba a szülei közötti feszültséget.

Lehet jól válni? Persze, a válás nem jó dolog, de ha a szülők között nincs veszekedés, súlyos konfliktus, erőszak, akkor akármilyen korú is a gyerekünk, el lehet kerülni a traumatizálását.

Tölsd le kapcsolódó anyaginkat: Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

Kiemelt kép innen