Gyereknevelés

Hol fáj a gyerekeknek a verés? Testi fenyítés = lelki fájdalom

Csak egy pofon? Nem. Fizikai fájdalom, a gyerek méltóságának, és biztonsághoz való jogának megsértése.

Sok tévhit él arról, hogy milyen egy gyereknek az, ha erőszakkal fegyelmezik. A verés nemcsak fájdalmas, de árt a szülő–gyerek kapcsolatnak is.

De mit mond az ENSZ Főtitkár megbízásából készült tanulmány?

Világszerte számos olyan vizsgálatot végeztek, amelyekben a részt vevő gyerekek beszámoltak arról, mennyi fájdalmat okozott nekik a testi fenyítés. 2006-ban Az ENSZ Főtitkár megbízásából készült tanulmány a gyermekek elleni erőszakról volt az első olyan, az egész világra kiterjedő tanulmány, amely átfogóan vizsgálta a probléma jellegét és nagyságát. A kutatást vezető független szakértő, Paulo Sérgio Pinheiro professzor így fogalmaz a jelentésben (1):

„A kutatás során a gyerekek azt hozták tudomásunkra, hogy minden erőszakot sürgősen meg kell szüntetni ellenük. A gyerekek beszámolói megerősítik, hogy az erőszak fájdalmat okoz (nem csupán testi, de ‘belső’ fájdalmat is), amelyet csak tovább súlyosbít, hogy a felnőttek elfogadják, sőt akár helyeslik is a testi fenyítést.”

„A kormányoknak el kell fogadniuk, hogy bár a probléma nem új keletű, a megoldással nem lehet tovább várni. A gyerekek évszázadokon keresztül szenvedtek el erőszakot a felnőttektől anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna, hogy igazából mi zajlik. Azonban most, hogy a gyerekek elleni erőszak mértéke és hatása kezd láthatóvá válni, nem halogatható tovább a gyerekek hatékony védelme, amely alapvető joguk.”

Erőfölényben

A gyereknek okozott fizikai fájdalom már önmagában is sérti a gyerekeknek az erőszaktól való védelemhez való jogát. A felnőttek ráadásul gyakran nem érzékelik a közöttük és a gyerekek közötti méret- és erőkülönbséget, valamint azt sem, hogy emiatt különbség van aközött, hogy a gyerek mekkora fájdalmat érez, és aközött, hogy a felnőtt mekkora fájdalmat akart okozni. Egy széles körben végzett kutatás szerint, amelyben szülőktől kérdezték meg, hogy milyen erővel csapnak rá a gyerekükre, ötből két szülő erősebbet üt, mint amekkorát valójában akart (2). A Londoni Pszichiátriai Intézet és Egyetemi Kollégium (Institute of Psychiatry and University College London) kutatása azt is kimutatta, hogy amikor az erőszakot büntetésként alkalmazzák, a felnőttek agyműködésében bekövetkező változások közvetlenül növelik az ütés erejét, miközben rontják azt a képességet, hogy az erő mértékét pontosan ítéljék meg (3).

Testi fenyítéssel mindig együtt jár az érzelmi sérülés is

Ezeken túl a felnőttek gyakran nem mérik fel, hogy milyen érzelmi sérülést okoz a testi fenyítés, hogy milyen hatással van a gyerek emberi méltóságára, valamint azt sem, hogy ez milyen rövid- és hosszútávú károkat okozhat az egyén és a társadalom számára. A Globális kezdeményezés a gyerekek testi fenyítésének megszüntetésére több mint 250 tanulmányt tart számon a gyerekek testi fenyítésének hatásairól, melyek a testi fenyítést hátrányos egészségügyi, fejlődésbeli, valamint viselkedésbeli következményekkel kapcsolják össze, és amelyek a gyerekeket felnőttkorukban is tovább kísérhetik. Ilyen a rossz mentális egészség, a nem megfelelő értelmi fejlődés, a rosszabb iskolai eredmények, a megnövekedett agresszió, morális problémák, valamint a fokozott antiszociális viselkedés (4).

A cikk részlet A gyerekek testi fenyítésének tilalma – Válaszok a testi fenyítéssel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre című kiadványból, amely letölthető az Adoámyboltból.

Felhasznált irodalom

  1. Pinheiro, P. S.: Világjelentés a gyermekek elleni erőszakról, Genf: Az ENSZ Főtitkár megbízásából készült tanulmány a gyermekek elleni erőszakról, 2006. A tanulmányra vonatkozó részletes információkért és a jelentés letöltéséhez látogasson el a weboldalra!
  2. Kirwaun, S. & Bassett, C.: Presentation to NSPCC: Physical punishment, British Market Research Bureau/National Society for the Prevention of Cruelty to Children, 2008.
  3. Shergill, S. S. et al: „Two eyes for an eye: The neuroscience of force escalation”, Science, vol. 301, 2003.
  4. További információ: Corporal punishment of children: summary of research on its impact and associations, www.endcorporalpunishment.org

Kiemelt kép innen