Világ

Hogyan készüljünk egy fura 2020 fura karácsonyára?

Felnőttként sem egyszerű a mindennapjainkat most jellemző bizonytalanság közepette ünnepi díszbe öltöztetnünk a lelkünket – a gyerekek pedig érzik ennek a szorongását.

Mit tehetünk, hogy legalább szenteste le tudjuk tenni kicsit a félelmeinket, fájdalmainkat, és az ünnep igazi üzenetére meg egymásra tudjunk figyelni? Hogyan segíthetjük a gyerekeinket a készülődésben, amikor azt sem tudjuk, mire számítsunk? Lesznek vendégeink? Fogunk találkozni a nagyszülőkkel? Együtt tölthetjük az estét? Megannyi kérdés, amiknél ezúttal nem rajtunk múlik, hogy megtaláljuk-e a jó válaszokat…

Az idei karácsony biztosan más lesz, mint a többi – valószínűleg sok ölelést és találkozást fogunk hiányolni. Fontos, hogy ezekről tudjunk beszélni, beszélgetni: ha félünk, bizonytalanok vagyunk, aggódunk, azt a gyerekek úgyis érzik. Ha megosztjuk velük ennek az okait, az segíthet számukra megérteni és elfogadni a helyzetet, míg ha csak a feszültséget érzik, maguk próbálnak majd meg magyarázatot találni rá, ami viszont lehet, hogy sokkal aggasztóbb és félelmetesebb lesz, mint a valóság.

Minden nehézsége mellett ez a helyzet segíthet, hogy amiben viszont részünk lehet, azt jobban tudjuk majd értékelni, és a gyerekeket is támogathatjuk abban, hogy a figyelmüket a jó dolgokra irányítsák.

Keressük meg együtt az apró szépségeket!

A karácsony nem december 24-én este kezdődik: az azt megelőző hetek hangulata, a várakozás öröme nagyban meghatározza, hogy hogyan tudunk összegyűlni végül a fa körül. A Yelon adventi kalendáriumában minden nap találtok valami apró tippet, ötletet a minőségi, közös időre – adjatok ebben az időszakban egymásnak magatokból! Ha visszagondoltok gyerekkorotok karácsonyaira, valószínű, hogy nem az ajándékokat, hanem a közös élményeket tudjátok ma is pontosan felidézni. Tegyetek ezekből minél többet a gyerekek csomagjába tárgyak helyett. Közben ráadásul lehetőségetek nyílhat átbeszélni az esetleges félelmeket, bizonytalanságokat is.

Legyen B meg C meg… ZS-terved is?

Valószínűleg nincs ember, aki az idei évben ne képezte volna magát mesterré újratervezésből, de alighanem már az igazán profik is rettenetesen unják. Nagyon sok kérdésre december 21-én fogunk választ kapni, addig pedig kb. lehetetlen mindenre felkészülni (Hányan leszünk végül? Ki és mit főz? Mennyi alapanyagot vegyek? Hány ajándék és mennyi csomagolópapír kell? Ki kivel, hogyan, mikor, hova utazik? Meddig marad? Hol alszik?). Hacsak… hacsak nem engedünk valamennyit a szokásainkból, elvárásainkból, várakozásainkból.

Megpróbálhatjuk előre lemodellezni az összes lehetséges forgatókönyvet, és azokra különféle tervekkel előállni – vagy koncentrálhatunk a lényegre, a részletekből meg csinálhatunk játékot. A gyerekeknek valószínűleg semmi baja nem lesz, ha a végén esetleg valami mirelit- vagy félkész étel oldja meg az ünnepi menü kérdését, mert többen lettünk, vagy ha valaki matracon alszik majd a nappaliban: játszhatunk kempingesdit, vagy improvizálhatunk a konyhában, és szervezhetünk last minute főző- és kreativitási versenyt a rendelkezésre álló alapanyagokból, építhetünk tornyot a konzervekből és bunkert az ágyneműkből, elénekelhetjük az ünnepi dalainkat telefonon vagy online is közösen.

Ha valahogy meg tudjuk őrizni magunkban a boldogságát annak, hogy bár idén talán csak lélekben és gondolatban, de vannak, akikkel boldogan osztjuk meg a karácsony örömét, az ünnep akkor is igazi lesz, ha a körülmények most kicsit esetlegesek, kiszámíthatatlanok és suták. Már csak azért is érdemes inkább a tartalomra figyelni a forma helyett idén, mert jó eséllyel erre a karácsonyra még sokáig emlékezni fogunk.

A megszokott ajándékok helyett

Egészen biztos, hogy mindenki számára nehéz volt ez az év, és sok olyan kérdéssel szembesültünk mindannyian, amivel korábban sosem – sokan pedig igazán nehéz helyzetbe kerültek az év során. A távoli rokonoknak és munkatársaknak szánt pro forma kozmetikumcsomagok, zoknik és édességhalmok helyett gondolkodhatsz idén olyan ajándékokban, amik az érintettnek magának vagy a tágabb közösségének segítenek.

A Hintalovon Alapítvány adományboltjában olyan hasznos tudnivalókat, segédanyagokat találsz, amik mindenkinek jól jöhetnek, aki akadt már el a gyerekneveléssel vagy gyerekjogokkal kapcsolatos kérdésben, vagy segítséget keres ezekben az online szülőségtől a szexuális felvilágosításon át a digitális oktatásig.

De válogathatsz olyan ajándékokból is, amivel nemcsak a megajándékozottnak, hanem a készítőjének is segítesz: ha hazai tervezőktől vásárolsz, vagy segítő ajándékot választasz, egy csodás tárgy mellett támogatást is nyújtasz azoknak a szervezeteknek, amelyek számára ez ebben az időszakban rengeteget jelenthet.

A Yelon programot működtető Hintalovon Alapítvány idei karácsonyi termékét például a Je Suis Belle designere, Kiss Tibi tervezte, az eredmény pedig egy olyan menő póló, amelynek árával az alapítvány munkáját támogatod.

A legtöbb civil szervezet készült hasonló meglepetésekkel, de a hagyományos, pénzbeli támogatás sem megy ki soha a divatból – akinek „mindene megvan”, és minden évben fejtörést okoz, hogy mivel lepjék meg, idén kaphat egy, a nevében egy számára kedves szervezet részére átutalt támogatást.

A karácsony szelleme

Az ünnep szellemisége, hangulata mi vagyunk – vigyázzatok magatokra, egymásra, és az adventi várakozás során próbáljatok meg idén az igazán fontos dolgokra fókuszálni!

Boldog, békés, derűs karácsonyt kívánunk!

Ha szívesen készítenél igazán személyes ajándékokat, olvasd el ezt a cikkünket is!

Kiemelt kép innen