Gyereknevelés

Hogyan segíthetünk annak, aki evészavarral küzd?

Az evészavarok rendkívül komplex pszichológiai problémák, súlyos következményekkel – így segíthetsz, hogy az érintett megfelelő kezelésben részesüljön.

Segíteni mindenképpen kell, mert magától ritkán rendeződik az evészavar – de nem mindegy, hogy kezdünk neki.

Az evészavarokat nem könnyű megérteni azoknak, akik nem élték át, hiszen bonyolult pszichológiai és viselkedési problémák állnak a hátterében. Kezdetük jóval megelőzi a tünetek első megjelenését. Az anorexiás és a bulimiás betegeknek az evészavar az egész életüket kitölti. Gyakran előfordul, hogy a zavart táplálkozási szokások, a kóros súlycsökkentő viselkedések más személyes problémákat fednek el (iskolai vagy teljesítményproblémák, párkapcsolati vagy családi zavarok, a nővé válás és a női szerep viselésének problémái, tökéletességre törekvés stb.). 

Halálos betegség?

Az evészavarok magas halálozási aránnyal jellemzett betegségek. Az anorexiás betegek 8%-a 10 éven belül meghal a szövődménybetegségek következtében. Ugyancsak jelentős az öngyilkosság miatt bekövetkező halál. Emellett az evészavaros személyek a betegségük előrehaladtával egyre inkább elszigetelődnek, bezárkóznak saját világukba, életüket az evéssel, fogyással való foglalkozás tölti ki. Ezért is nagyon fontos, hogy ne menjünk el segítségnyújtás nélkül a környezetünkben élő evészavaros betegek mellett! Fejezzük ki véleményünket, ajánljuk fel segítségünket abban, hogy az illető szakemberhez forduljon! Mivel az evészavarok rendkívül komplex pszichológiai problémák, amelyeknek súlyos, veszélyeztető következményei vannak, ezért alapvető, hogy a szenvedő fél megfelelő kezelésben részesüljön.

Határok

Mielőtt konfrontáljuk ismerősünket a problémával, készüljünk fel az esetleges ellenreakciókra. Az, akit szembesítenek egy általa titkolt problémával, gyakran zaklatottá, visszahúzódóvá válik. A másik lehetőség, hogy megkönnyebbül, hogy valaki figyel rá és segíteni szeretne rajta. Úgy kell a kérdést elővezetni, hogy azzal a szenvedő félt ne bántsuk meg, ne alázzuk meg, ez ne okozzon számára kellemetlenséget, szégyent. Segítségnyújtóként is legyünk tisztában a határainkkal!

Mit tehetünk hozzátartozóként?

Legvégül mégiscsak a problémával küzdő rokonunknak, ismerősünknek kell eldöntenie, hogy segítséget kér-e. Ha ő úgy dönt, hogy nem akar ezzel foglalkozni, nagyon kevés az esély, hogy sikert érünk el akkor, ha forszírozzuk egy ilyen döntés meghozatalában. Ez persze nem jelenti azt, hogy magára kell hagyni és le kell mondani a támogatásáról. Néha sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szenvedő fél észrevegye, hogy a dolgok kontrollja kikerült a kezéből. Értessük meg vele, hogy nehéz helyzetben vagyunk, mert nem tudjuk olyan dologra rávenni, amit ő nem akar, de ennek ellenére vegyük komolyan a dolgot, beszéljünk neki a kezelés előnyeiről és elmaradásának hátrányairól. Azok a betegek, akik felgyógyultak az evészavarukból, gyakran számolnak be arról, hogy családtagjaik, barátaik ahelyett, hogy segítettek volna nekik a probléma megoldásában, rendszerint ugyanazokat a dolgokat ismételgették (Miért eszel ilyen keveset? Nem veszed észre, mennyire csúnya, sovány vagy? Mikor ettél utoljára? Egyél még egy kicsit! stb.).

A hozzátartozók lehetőségeiről a segítségnyújtásban olvashatsz még Az éhes lélek gyógyítása – Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák című könyvben.

Dr. Lukács Liza szakpszichológus

Az evészavarokról bővebben a mashogy.hu oldalon olvashatsz.

Kiemelt kép innen