Gyereknevelés

Hogyan tanuljunk otthon a gyerekünkkel? Tippek és tanácsok

Ez az útmutató tippekkel, tanácsokkal szolgál a szülők és a pedagógusok számára a koronavírus-játrvány alatt történő otthontanuláshoz.

Ne próbáld iskolává alakítani az otthonodat

Hiába próbálod az otthonodat átalakítani iskolává, a gyereked ugyanúgy szülőként fog tekinteni rád, mint eddig. A tanár–diák kapcsolat egészen más, mint amilyen viszony köztetek van. De ha sikerül olyan elvárásokat felállítanod a napi tanulás során, amelyek az otthoni környezetben is teljesíthetőek, akkor könnyebben megtalálod az egyensúlyt, hogy mikor legyél inkább tanár, és mikor engedd ezt el – így könnyebben megélheted, hogy milyen is ez az új kapcsolat.

Állíts fel elvárásokat, célokat

  • Készíts egy listát azokról a feladatokról, amelyeket az adott napon el akarsz végezni. Beszéld át a gyerekeddel a tananyagot, amelyet a tanára adott, és közösen döntsétek el, hogy min fogtok dolgozni. Használj egy külön füzetet, amiben lejegyezheted, hogy mennyit haladtatok az anyaggal, és biztasd arra a gyerekedet, hogy pipálja ki az elvégzett feladatait, ezzel is felelősséget vállalva a saját munkájáért.
  • Ne akarj egyszerre túl sok mindent belezsúfolni a napba. Kezdjétek azzal, hogy eldöntitek, mit kell megtennetek aznap, aztán mérjétek fel, hogy valójában mennyit sikerült megvalósítani a kitűzött célokból, majd használjátok ezt iránymutatásként a további napok feladatainak kialakításánál. Az is előfordulhat, hogy meglepődve tapasztaljátok, hogy mennyire keveset tudtok egy nap alatt haladni vagy éppen sokat. Adj magadnak időt, hogy rájöjj, mi a reális elvárás, és ne idegeskedj – ez csak egy rövid ideig tartó, ideiglenes megoldás.
  • Ünnepeljétek meg, ha sikerült valamilyen feladatot teljesíteni. Pipáljátok ki az ellenőrző listán, ahogy haladtok előre, és szánjatok rá időt a nap végén, hogy átbeszéljétek, mi ment jól, és mi az, amiben fejlődni kell a következő napon. 

Az iskolában másképpen telik az óra, mint otthon

Egy iskolai nap alatt a diákoknak van elég idejük arra, hogy együtt legyenek a barátaikkal, játszanak, és arra is marad idő, hogy elég pihenő jusson a tananyag leülepedéséhez. Ez az idő a szünetekben van. Két fontos dologra kell figyelnünk:

  • A gyerekednek szüksége lesz szünetekre ahhoz, hogy újra tudjon figyelni. A szünetek lehetnek rövid pihenők, amikor isznak vagy bekapnak valamit, esetleg szaladnak egy kört a kertben, és lehetnek hosszabbak is, amikor például elmennek a parkba sétálni.
  • Nagyon sok minden belefér egy otthon töltött iskolai napba, még akkor is, ha kisebb- nagyobb szüneteket is tartotok, ezért ne érezd úgy, hogy kizárólag a tanulással kell kitöltenetek egy átlagos iskolai napot.

Tanterem vagy egyszemélyes tanulás

Különösen fontos szem előtt tartani, hogy a gyerekek nagyon is hozzá vannak szokva az önálló munkához anélkül, hogy bárki rájuk fordítaná a teljes figyelmét. Az iskolai rendszer úgy van kialakítva, hogy megtanítsa a gyerekeket, hogy csoportokban dolgozzanak, ugyanakkor önállóan is boldoguljanak a tanteremben. Az iskolában a diákoknak nincs mindig lehetőségük arra, hogy a tanárok egyénileg foglalkozzanak velük.

Az otthontanulás ideje alatt célszerű kialakítani egyfajta egyensúlyt: ez az idő új lehetőséget ad arra, hogy másként lássuk a gyerekünket, többet tudjunk meg róla, jobban megismerjük, ugyanakkor nem kell bűntudatot érezni, ha magára hagyjuk, hogy egyedül dolgozzon a feladatain. Egyértelmű elvárásokat és célokat kell felállítani: mikor hagyod egyedül dolgozni a gyereked, ezzel is azt segítve, hogy ne terelődjön el a figyelme, és mikor lépsz közbe, hogy ne érezzen frusztrációt a feladatok miatt. Maradj a közelében, hogy ha szüksége lenne rád, segíthess neki, akár a feladatokban, akár abban, hogy jobban tudjon koncentrálni a teendőjére.

Adj időt és teret a „miért?” kérdéseknek

Nagy a kísértés, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyd a „miért?”-eket, de fontos, hogy a gyerek feltehesse ezeket. Gyakran érezheted úgy, hogy jobb lenne a válaszok helyett a soron következő feladat megoldására koncentrálni, de jobb, ha kihasználjuk a távoktatás nagy előnyét: a gyerek kedve szerint lehet lassítani a tempón. Így hangsúlyt helyezhetünk azokra a dolgokra is, amelyekre igazán kíváncsi.

Engedd, hogy maga a kérdés legyen a lecke, közösen keressetek a feladatra megoldást, és persze érezzétek jól magatokat közben! Az a legjobb módszer arra, hogy igazán lekösd a gyereked, ha közösen járjátok körbe a tanulnivalót, és együtt fedezitek fel a tananyagot.

Azt tanítsd, amit te magad is tudsz és szeretsz

Ahhoz, hogy a tanulás élmény legyen a gyereked számára, az kell, hogy azt tanítsd meg neki, amit te is tudsz és szeretsz. Ne aggódj amiatt, hogy bizonyos területekhez kevésbé értesz, legyen az a matematika vagy valamilyen tudományág. A tanárok arra is felkészülnek, hogy amikor a gyerekek visszamennek az iskolába, hogyan bizonyosodjanak meg arról, hogy minden tanulmányi követelménynek eleget tettek.

Ez az otthon tanulós időszak esély lehet a gyereked számára, hogy megismerjen egy új tanulási módot, és új ismereteket szerezzen. Ez a fajta változatosság beépül majd a fejlődésébe. Gondolj azokra a készségekre, amelyekben jó vagy. Ha van valamilyen hobbid, például a főzés, a művészet vagy a kertészkedés, használd ki, legyetek együtt ezekben a tevékenységekben.

Ha otthonról dolgozol, gondold át, hogy hogyan tudnád megmutatni a gyerekednek, hogy miből áll és hogyan zajlik egy munkanapod. A gyerekek nagyon szeretik, ha felnőttként kezelik őket, tekintsd ezt egy újabb lehetőségként arra, hogy jobban megértsétek egymást.

Segíthet egy egyszerű tanítási vázlat

ÉN csinálom, MI csináljuk, TE csinálod. Ez egy egyszerű módszer, amikor új dolgot akarsz megtanítani a gyerekednek. Bemutatod a gyakorlatot, majd megcsináljátok közösen, aztán hagyod, hogy kibontakozzon egyedül.

Ha tartod magad ehhez a módszerhez, akkor nem kell aggódnod, hogy vajon eleget magyarázol-e neki, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat egyszerre. Ha küszködik az „önálló munka” résszel, akkor csak ismételjétek el együtt, és sikerülni fog.

Használjátok ki az ingyenes eszközöket, lehetőségeket

Ha van internet-hozzáférésed és egy számítógéped vagy okostelefonod, akkor nagyszerű útmutató alkalmazásokat találsz különböző témakörökben. Segíts a gyereknek fenntartani az érdeklődését, találj valamit, ami iránt érdeklődést mutat, legyen az egy oktatófilm arról, hogy hogyan csináljon animációt, hogyan süthet tortát, vagy éppen hogyan készítsen otthon videót egy szoftverrel, ami talán már meg is található a készülékeden.

Őrizd meg a nyugalmad, ez a helyzet el fog múlni

A jelen helyzet csak ideiglenes, a távoktatás csak átmeneti megoldás, hogy megvédjen minket. A gyereked tanárai szakemberek, és kész tervük lesz, mire kinyitnak újra az iskolák. A 12 éves oktatási időhöz képest ez a pár hónap nagyon rövid idő, hosszú távon valószínűleg nem lesz nagy hatással a gyerekedre, sőt, talán még rugalmasabb tanulóvá válik.

Egy nagyon fontos dolgot tehetsz a gyerekedért, még pedig azt, hogy támogasd, biztasd!

 A cikk a www.shemaps.com kiadványa alapján készült.

Kiemelt kép innen.