Gyereknevelés

Hogyan lehet meggyógyulni az evészavarokból?

Sok türelem és a kitartás kell ahhoz, hogy az érintett érzelmi, gondolkodásbeli háttere megváltozzon – de segíthetjük őt ebben!

Amilyen hosszú ideig áll fenn az evészavar, olyan hosszú a gyógyulás folyamata is. A türelem, a kitartás elengedhetetlen a kezelés sikerességéhez.

Ha hozzátartozónk, barátunk végül belegyezik a kezelésbe, természetes, hogy várjuk a látványos, gyors eredményeket. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy az eredményes gyógyulás hosszú folyamat, és a változást a viselkedésben és az attitűdben hosszú ideig nem vesszük majd észre. Ahhoz, hogy a felépülés mennyi időt vesz igénybe, nagyon lényeges, hogy mióta küzd a személy az evészavarral, ezért is kiemelten fontos, hogy minél hamarabb szaksegítséget kapjon. A hosszú kórlefolyás nagymértékben rontja a gyógyulás esélyét!

A gyógyulás időszaka

Hozzátartozóként fel kell készülnünk az evészavarban szenvedő személy változékony érzelmi állapotainak elviselésére. Lesznek visszaesések, nehéz időszakok, a javulás hosszú távon látható. A gyógyulás nagyon sok időt és energiát vesz igénybe (de egyszer el kell kezdeni, mert nagyon ritka az, hogy az evési probléma magától rendeződik), és fontos, hogy eközben folyamatosan biztosítsuk a személyt támogatásunkról, néha kérdezzük meg, hogy van, és bátorítsuk. A családtagok és a barátok türelme, kitartása a gyógyulás fontos tényezője a folyamatban.

Az érzelmi háttér

A családtagok gyakran esnek abba a hibába, hogy előrelépésként, sőt a gyógyulás biztos jelének tekintik, ha az anorexiás beteg korábbi szokásától eltérően megeszik egy egész tányérnyi ételt, vagy a bulimiás nem hányja ki azt az ételt, amelyet korábban mindig bűntudattal fogyasztott el. Evészavaroknál s túlsúlyproblémáknál is alapvető elv, hogy egy-egy étkezés beiktatása vagy elhagyása nem jelent sem eredményt, sem visszaesést. Mindig a tendenciák számítanak, s csak a hosszú távú viselkedésváltozás tekinthető tényleges előrelépésnek a gyógyulás folyamatában. A tartós viselkedésváltozás feltétele pedig az, hogy a betegség érzelmi- és gondolkodásbeli háttere is változáson menjen keresztül.

A hozzátartozók lehetőségeiről a segítségnyújtásban olvashatsz még Az éhes lélek gyógyítása – Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák című könyvben.

Dr. Lukács Liza szakpszichológus

Az evészavarokról bővebben a mashogy.hu oldalon olvashatsz.

Kiemelt kép innen