Gyereknevelés

Van olyan gyerek, aki szerint szükséges a testi fenyítés

Elgondolkodtató részlet a A gyerekek testi fenyítésének tilalma című kiadványból.

Gyakran hallani a fiatalokat a testi fenyítés mellett érvelni – nem kellene figyelembe venni a véleményüket?

A gyerekek időnként azt mondják, hogy a testi fenyítés jó, mert megtanítja őket arra, hogyan kell viselkedni. Sőt akár azt is kijelentik, hogy ez a szüleik szeretetének a jele. Természetesen figyelnünk kell arra, amit a fiatalok gondolnak, ugyanakkor a felnőttek kötelessége nemcsak meghallgatni, de meg is érteni, amit a gyerekek mondanak. Már korábban felhívtuk a figyelmet arra, hogy a gyerekek hogyan kezdenek egyre többet mesélni a testi fenyítés által okozott lelki és testi fájdalomról. Amikor egyes gyerekek azt mondják, hogy ez valamilyen módon szükséges és jó, az csak arra bizonyíték, hogy úgy nőttek fel, hogy normális és helyes, ha testileg fenyítik őket, és ezt a meggyőződést magukévá tették. A gyerekek a szüleik hozzáállását és viselkedését veszik át, és megmagyarázzák az elszenvedett fájdalmat, illetve abban valamiféle értelmet keresnek.

Megtanulhatja a gyerek, hogy neki is jár a tisztelet?

A gyerekeknek elidegeníthetetlen joguk van emberi méltóságuk és testi épségük tiszteletben tartásához, valamint az erőszaktól való egyenlő védelemhez. A kormányzatoknak kötelezettsége biztosítani, hogy a jogszabályok védelmezzék ezeket a jogokat. A szülők és a többi felnőtt felelőssége úgy nevelni a gyerekeket, hogy tisztában legyenek a jogaikkal, és tiszteletben tartsák azokat saját magukkal és másokkal kapcsolatban is. 

A cikk részlet A gyerekek testi fenyítésének tilalma – Válaszok a testi fenyítéssel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre című kiadványból, amely letölthető adományboltunkból.

Kiemelt kép innen