„Felvilágosítás”

Hogy kezeld, ha a gyereked azt mondja, hogy meleg?

Szeretettel, megértéssel, nyíltsággal és sok-sok beszélgetéssel!

A Háttér Társaság cikke azt a helyzetet járja körül, amikor egy szülő megtudja, hogy a gyereke meleg. Mi segít ilyenkor? Elég-e a szeretet?

Anya, apa… meleg vagyok! 

Ha szülőként azzal szembesülsz, hogy a gyereked meleg, összezavarodhatsz, úgy érezheted, mintha kihúzták volna a lábad alól a talajt. Hogy történhetett ez, hiszen te mindent megtettél, hogy jó édesanyja vagy édesapja legyél a gyerekednek, és mégis történt valami olyasmi, amire nem számítottál…

Amikor megszületett a gyereked, elképzelted, milyen lesz az élete, álmodoztál róla, hogyan fog felcseperedni, láttad magad előtt  kisiskolásként, kamaszként, arról ábrándoztál, hogyan talál majd párra, és milyen édesek lesznek majd az unokák…

Most viszont ez a „forgatókönyv” fenekestül felfordul, és benned minden bizonnyal rengeteg érzelem kavarog.

Mit tehetsz most?

Teljesen természetes, hogy a hír hallatán az első gondolatod az, hogy „ez nem lehet igaz, az én gyerekem nem lehet meleg, ez valami tévedés, majd kinövi, hiszen olyan szép barátnői/jóképű barátai voltak eddig, csak meg kell találnia az igazit…” De nemcsak neked, a gyerekednek is nagyon nehéz időszak ez. A megértésedre, támogatásodra, szeretetedre van szüksége.   

A beszélgetés ebben a helyzetben is hasznos

Ami ilyenkor nagyon sokat segít, az a beszélgetés. Üljetek le egymással egy olyan helyen, ahol mindketten kényelmesen érzitek magatokat, és mindenki ráér, senki sem rohan sehová. Beszéljetek nyíltan arról, hogy kiben milyen érzéseket keltett a bejelentés. Kérlek, hallgasd végig a gyereked, hiszen fantasztikus dolog, hogy elmondta neked az egyik legféltettebb titkát. Ez neki sem lehetett egyszerű. Adj magadnak és magatoknak időt arra, hogy feldolgozzátok a helyzetet.

A harag helyett megértés

Elképzelhető, hogy haragszol a gyerekedre, mert a szexuális életét másként éli majd meg, és ezt te nem vagy csak nagyon nehezen tudod elfogadni. Ez is  természetes reakció. Az érzéseidért nem, csak a tetteidért vagy felelős. Így a haragod ne zúdítsd rá, hiszen ő most pontosan ugyanolyan nehéz helyzetben van, mint te. A támadás helyett próbáld megérteni, min megy keresztül, mi mindennel kell szembenéznie új helyzetében. Nem csak a te róla alkotott képed változott meg gyökeresen. A gyerekednek is meg kell ismernie új önmagát, és ezzel együtt ki kell alakítani új életét. 

Lehet, hogy úgy érzed, hogy „majd kinövi, ez csak egy átmeneti hóbort”. Az, hogy valaki meleg, nem a saját választása, senki nem lesz meleg divatból, és azért sem, mert az eddigi partnerei nem voltak elég jók. A tudomány eddig nem talált kielégítő magyarázatot arra, hogy miért lesz valaki homoszexuális. Rengeteg tényező szerepét feltételezik, de ezek sem adnak százszázalékos magyarázatot a homoszexualitás kialakulására. A mai társadalom gyakran viszonyul kirekesztően és elutasítóan a melegekhez, így abban biztos lehetsz, hogy senki nem válik meleggé kedvtelésből. A gyereked talán hosszú időn keresztül harcolt magával és magában az érzései, érzelmei, testi vágyai ellen, amíg meg tudta fogalmazni a tényt, hogy ő meleg. Tartsd ezt tiszteletben, hiszen hatalmas bátorság kell ahhoz, hogy valaki ezzel a szüleinek előhozakodjon.

Senki sem hibás

Ne hibáztasd magad azért, ha kiborulsz, ha úgy érzed, ez számodra feldolgozhatatlan, nem tudod, merre van a kiút ebből a helyzetből. Az első és legfontosabb, hogy biztosan tudd: nem rontottál el semmit. Nem nevelted félre, nem hoztál visszafordíthatatlanul hibás döntéseket. Ne hibáztasd magad ezért a helyzetért. 

Azt is fontos tudnod: nem vagy egyedül. Sok-sok szülő átélte ezt a helyzetet. Ha nyitott és szeretetteljes maradsz a gyereked felé, újra meg fogjátok találni az utat egymáshoz, míg végül el tudod fogadni őt és talán a választott társát is.

Ha úgy érzed, szükséged van rá, kérj  segítséget: a Háttér Társaság telefonos lelkisegély szolgálata az év minden napján 18:00 és 23:00 között várja hívásod.

Háttér Társaság

Kiemelt kép innen