„Felvilágosítás”

Heteroszexuális, meleg vagy biszexuális? Nem a címke a lényeg

Sok szülőnek nehéz elfogadnia, ha a gyereke nem heteroszexuális. Ebben segíthet, ha megértjük, hogy a szexuális orientáció csak egy tényezője az emberekre jellemző sokféleségnek, és attól, hogy valaki meleg, nem kevésbé értékes, mint mások.

Van, akinek a vörös hajúak, a sötétebb bőrűek, a keskeny arcúak, a szemüvegesek vagy éppen a szeplősek tetszenek – mindez ízlés dolga. Ha viszont a nemek alapján határozzuk meg, hogy kikhez vonzódunk, akkor azt már szexuális orientációnak (szexuális irányultságnak) hívjuk. 

Mitől függ a szexuális orientáció?

Először is nézzük azokat a fogalmakat, amelyekkel már biztosan mindenki találkozott: a heteroszexuálisok férfiként a nőkhöz, nőként pedig a férfiakhoz vonzódnak. A homoszexuálisok (vagy melegek) a saját nemüket szeretik, a biszexuálisoknak mindkét nem tetszik.

Úgy tűnhet, hogy az emberek nagy része heteroszexuális, és elenyésző kisebbséget alkotnak az egyéb szexuális orientációjú emberek, ám valójában nem ritka, hogy azok, akiket heteroszexuálisnak gondolunk, bizonyos szinten vonzódnak más neműekhez is. Például sokan nem csak az ellenkező neműekről fantáziálnak, álmodnak, nem csak velük kerülnek érzelmi vagy akár fizikai kapcsolatba. Ha ők mégis heterókként hivatkoznak magukra, akkor valószínűleg ez fejezi ki legjobban azt, amit magukról gondolnak. Ahogy mondani szokás, mindenki a saját életének szakértője, így mindenkinek kizárólagos joga van saját maga kapcsán ilyesmit megállapítani. Amúgy is, külső szemlélőként könnyű összetéveszteni a szexuális orientációt a szexuális viselkedéssel, pedig a kettő nem ugyanaz. Egy nő nem feltétlenül meleg azért, mert már csókolózott nővel, és egy férfi sem feltétlenül heteró azért, mert még sosem volt férfival.

A szexuális orientációnk ráadásul változhat is az életünk során. Ez nem azt jelenti, hogy mi vagy mások meg tudnánk változtatni a vonzalmunk irányát, csak azt, hogy az évek során egyre jobban megismerjük magunkat, így felszínre kerülhet az is, hogy igazán kikhez vonzódunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy valaki csak fiatal felnőttként vagy esetleg még később jön rá, hogy ő valójában nem heteroszexuális. A melegség megélése és felvállalása viszont még ilyenkor sem mindig könnyű, mert sajnos sok előítélet és tévhit kapcsolódik a homoszexualitáshoz, pedig pont ugyanannyira természetes, mint bármilyen más szexuális orientáció. Egy meleg ember éppolyan értékes, mint bárki más, és senkinek nincs joga ez alapján megítélni másokat.

Melegek-e a transz emberek?

De ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, hiszen nem mindenkinek egyezik meg a biológiai neme és a nemi identitása, márpedig a szexuális orientációt nem a biológiai nem, hanem a nemi identitás alapján határozzuk meg. Egy transz férfi például (aki női testbe született, de férfiként tekint magára), aki a nőkhöz vonzódik, nem leszbikusként, hanem heteroszexuálisként fogja meghatározni magát.

A helyzet tovább bonyolódik, ha valaki nem nőként vagy férfiként azonosítja magát (lásd genderqueerek [ejtsd: dzsenderkvír]). Hogy őket se zárjuk ki, ha a szexuális orientáció a téma, szükségünk van olyan fogalmakra is, amelyek túlmutatnak a hetero-homo-bi hármason. Ilyen pl. a pánszexualitás (a pánszexuálisok minden nemhez és nemi identitáshoz képesek vonzódni). De még ez sem fedi le tökéletesen az összes szexuális orientációt, hiszen számtalan olyan nemi identitás létezik (nemsemlegesek, kétneműek vagy a korábban emlegetett genderqueerek stb.), akik kapcsán nincs külön szavunk a szexuális orientációra. Az ő vagy a partnereik számára bonyolultabb, ha a szexuális orientációjukat szeretnék leírni, hiszen ki kell fejteniük, hogy mit is értenek alatta pontosan. Vannak viszont olyanok is, akik számára ez egyáltalán nem jelent problémát, mert teljesen elutasítják azt, hogy magukat vagy másokat a nemük alapján kategorizálják: őket queereknek hívjuk.

Mi a helyzet azokkal, akik semelyik nemhez sem vonzódnak?

Őket összefoglaló néven aszexuálisoknak nevezzük, de valójában ők sem alkotnak egységes csoportot. Mert hát mi is tulajdonképpen a vonzalom? Fizikai vágy vagy inkább különleges érzelmi állapot? Természetesen mindkettőt magában foglalhatja, és ezek gyakran együtt is járnak, de az is előfordulhat, hogy ez mégsem így alakul: lehet, hogy valaki nem tapasztal szexuális vágyat mást iránt, de romantikus vonzalmat igen, vagy éppen fordítva, romantikus vonzalomra nem képes, szexuálisra viszont igen. (Ez utóbbi orientációt nevezzük aromantikusnak.) Olyanok is vannak, akik csak akkor élnek át szexuális vonzalmat, ha már nagyon meghitt és biztonságos a viszonyuk a partnerükkel: ők demiszexuálisok.

Nem az a fontos, hogy minek nevezzük

Akármelyik nem irányában vagy nemre való tekintet nélkül is érez vonzalmat valaki (vagy nem érez), a lényeg, hogy ő jól érezze magát a bőrében. Ha ez könnyebb úgy, hogy talál egy magára illő szimpatikus kifejezést, akkor azt nyugodtan lehet használni. Ha viszont nincs olyan, ami tetszene neki, amivel valóban azonosula, vagy csak hidegen hagyja a címkézés, akkor nem érdemes keresgélni, hiszen hivatalos kategória nélkül is ugyanolyan oké, mint bárki más.

Bauer Flóra

Kiemelt kép innen.