Világ

10 könyv az evészavarokról, anorexiától bulimián át a túlevésig

Néha azok sem értik, mi történik velük, akik maguk is evészavarokkal küzdenek, a családtagoknak, barátoknak pedig még nehezebb elfogadni a betegséget – ehhez nyújtanak segítséget a könyvek.

Az anorexiások és bulimiások vagy a túlevéses problémával küzdők körében a legerősebb érzés, amelyet a segítő szándékú családtagok, ismerősök, barátok, időnként az orvosok, de olykor maguk a betegségben szenvedők is éreznek, a tehetetlenség. A gyógyuláshoz elsősorban a betegség és a beteg (adott esetben önmagunk) lehető legalaposabb megértése és megismerése szükséges. Ebben pedig a szakemberek mellett zseniális segítők a könyvek.

1. Túry Ferenc: Anorexia, bulimia – Önsegítő és családsegítő kalauz

A téma legnagyobb hazai szaktekintélyének átfogó, lényegre törő összefoglalója az evészavarról, benne minden alapvető tudnivalóval, jó tanácsokkal és a szerző széles körű tapasztalataiból vett esetek leírásával.

2. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Túlevés, éhezés, falási rohamok után önhánytatás – bármelyik érint is minket vagy a környezetünket, ebben a könyvben mindegyik problémára kapunk rálátást. Sőt néhány mankót is a szakpszichológus szerzőtől. Ezenkívül ez az az olvasmány, amely az evés és az emberi kapcsolatok összefüggéseit is körüljárja – ha az egyik terület beteg, a másik is az lesz –, de családtagként vagy barátként ezt már jó eséllyel tudjuk.

3. Jane Smith, Kate Middleton: Kiút az étkezési zavarokból

Egy önsegítő sorozat evészavarosoknak készült könyve tele praktikus tanácsokkal – a betegek mellett környezetük számára is. A szerzők a brit Anorexia és Bulimia Központ vezetői.

4. Kira Poutanen: A ​csodálatos tenger

Miként merül alá egy egészséges, látszólag stabil családi háttérrel rendelkező kiskamasz az anorexia legmélyebb bugyraiba? Mi történik eközben az iskolában, mi történik otthon, és ami a legfontosabb: mi történik belül, a lélekben? Ebből a kis naplóregényből válaszokat kapunk a kérdésekre.

5. Emma Woolf: Egy alma per nap

A teljes reményvesztettség állapota után a szerelem hoz gyógyulást Emma Woolfnak, aki addigi élete felét az anorexiával élte le. A személyes elbeszélés különösen hiteles olvasmány, mivel nem egyszerű visszaemlékezés, hanem egy gyógyulás gondos dokumentációja, amely eredetileg a The Times magazinban jelent meg heti rendszerességgel.

6. Dr. Gyarmati Andrea: Hányattatásaim

Ez a könyv egyrészt egy felnőtt bulimiás lazán szerkesztett gondolatait, gyógyulásának történetét tartalmazza. Másrészt viszont – mivel a szerző egyben ismert gyermekorvos, sőt az egyik legismertebb olimpikon magyar család szintén olimpikon sarja – egy kalandos élettörténet is. De ami a legfontosabb: evészavarosként olvasva szinte minden oldalán találhatunk gondolatébresztő sorokat, motivációt és konkrét mankót saját gyógyulásunk támogatásához.

7. Bogár Nikolett, Túry Ferenc: A divatipar és az evészavarok

A téma egy aspektusára, a kifutó és az evészavarok összefüggéseire koncentrál ez a tanulmánykötet, amely részben kutatáson, részben pedig az exmodell szerző személyes élményein alapul. Olyan kérdésekre világít rá, mint hogy az evészavar volt-e előbb, vagy a modell. Milyen eszközökhöz, drogokhoz, hashajtókhoz, koplaláshoz folyamodnak a modellek, hogy megtartsák egészségtelen alakjukat? Van-e némelyiküknek bátorsága felszólalni a rendszer ellen, vagy annyira belegabalyodtak ebbe a csapdába, hogy észre sem veszik: áldozatok? Látja-e a divatipar, hogy a benne dolgozó lányok tömegén kívül nők és serdülők millióinak testképét, énképét befolyásolják kedvezőtlen irányba? Miért nem nyilvánvaló mindenki számára, hogy az utóbbi években az egyes országokban bevezetett szabályozások (miszerint a modellek kifutóra lépés előtt kötelesek orvosi papírral igazolni, hogy egészségesek, és testtömegük eléri a 18-at) könnyen kijátszhatók, és gyakorlatilag mindenki ki is játssza őket?

8. Sofi Oksanen: Sztálin tehenei

Három generáció nőtagjai és a történelem. A sikeres finn–észt írónő elsősorban életrajzi ihletésű családregényt írt, nem mellesleg bulimiás főhőssel, hiszen ő maga is jól ismeri a betegséget. Egy többszörös díjnyertes kiváló olvasmány, amely nagy hatással lehet ránk, és az evészavart is jobban megismerhetjük általa.

9. Forgács Attila: Az evés lélektana

Az evés története, az evés lélektana, az étel mint szimbólum, az evészavarok és a hatalmi viszonyok összefüggései, a szeretet és az evés, az éhezés maga… Még ha jól ismerjük is az evés és betegségeinek témakörét, ebből a történelmi és irodalmi példákkal, idézetekkel gazdagított könyvből biztosan tanulhatunk újat.

10. Alexandra Jamieson: Egy ​falat kísértés 

Test és lélek, evés és mindennapok, szexualitás és harmonikus élet… Tanácsadó könyv mindenkinek, akit a kényszeres evés, a sóvárgás sakkban tart.

Bánlaki D. Stella

Kiemelt kép innen.