Gyereknevelés

Tabutémák a gyerekkönyvekben, kamaszirodalomban

Ha a gyerekekkel előbb beszélgetnének a felnőttek a tabutémákról, ha előbb hallanának az alkoholizmusról, a szexualitásról, a halálról, mint ahogy találkoznak velük, valószínű, hogy kevésbé hatna traumatikusan. Ehhez nyújthatnak segítséget a gyerekkönyvek.

Mindennapjainkat és társadalmunkat rengeteg tabu határolja, gondoljunk csak a halálra, a szexualitásra, a homoszexualitásra, a betegségekre, az alkoholizmusra, a válásra vagy a családon belüli bántalmazásra: a sor végtelen. A tabukat, melyek masszívan körbeveszik életünket, azzal tartjuk fenn, hogy nem vagy nem szívesen beszélünk bizonyos dolgokról – éppen azért, mert kellemetlen a téma, vagy szégyelljük magunkat miatta, esetleg szemérmessé válunk már a gondolatától is, hogy kimondjuk, vagy mert azt gondoljuk, nem tartozik másra. De leggyakrabban azért, mert nekünk, velünk sem beszélt róla senki.

A minták ereje

Mivel gyakran a minták is hiányoznak az ilyen beszélgetésekhez, így problémát jelenthet, amikor a saját gyerekünkkel kell tabutémákról beszélgetnünk. Mégis jobb, ha megpróbálunk felkészülni erre, hiszen bármikor meghalhat egy szerettünk, találkozhatunk az utcán kerekesszékes, hajléktalan vagy részeg emberrel. Óriási jelentősége van annak, hogy ezekben a helyzetekben hogyan reagálunk, illetve mit kommunikálunk egy gyerek felé, hiszen ezeket a mintákat viszi majd tovább, ezáltal válhat elfogadóvá – vagy rossz esetben elutasítóvá. Sokat segíthet, ha olyan érzékenyítő, segítő könyveket is tartunk a könyvespolcon, amelyek segítenek ezekben a nehéz helyzetekben. Ma már a magyar könyvpiacon is számos tabutémát érintő gyerekkönyv érhető el. Eleinte csak fordítások jelentek meg, de mára egyre több magyar szerző is foglalkozik a kényesebbnek ítélt témákkal is. Cikkünkben három témát szeretnénk részletesebben kifejteni, és – a teljesség igénye nélkül – ajánlani pár témába vágó könyvet.

Kaki és pisi – könyvben nem büdös

Furcsa módon az élet természetes jelenségeivel is hadilábon állunk mi, felnőttek. Amikor a kisgyerekünket megtanítjuk, hogy hol van a füle, hol van a szeme, az orra, kevesen kérdezik meg, hogy hol van a nunid vagy a kukid. Pedig ezeket a testrészeket is meg kellene nevezni: szavakat kell adnunk a gyerekünknek, hiszen ez az egészséges szexualitásra nevelés első lépcsőfoka. Innen csak egy lépés a kaki-pisi. Ezeket a könyveket leginkább akkor vásárolják a szülők, amikor aktuálissá válik a bilire szoktatás, egyéb esetekben nem szívesen beszélgetünk ilyen „büdös” témákról. 

Mára 27 nyelven jelent meg a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című szórakoztató gyerekkönyv, amelyben a nyomozás során megismerkedhetünk a különböző állatok kakijával, miközben közösen nevetgélhetünk gyermekünkkel – és közben még tabukat is döntögetünk.

Holzwarth Werner: Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére (Pagony, 2019)

A halál és a gyász helye

A halál az élet legtermészetesebb dolga a születés mellett, mégis, míg utóbbiról folytatunk beszélgetéseket, előbbivel a mi kultúránkban nagyon nagy távolságot tartunk: nem szívesen beszélünk róla, jobb nem is gondolni rá alapon. De mi történik, ha elveszítünk valakit, akit szerettünk? A gyász, a veszteség feldolgozása önmagában is nagyon nehéz, így sokan jobbnak látják elkerülni ezeket a beszélgetéseket gyermekeikkel. Pedig a gyerekeknek kérdésekre és válaszokra van szükségük ahhoz, hogy feldolgozhassák a történteket, hogy ne maradjanak magukra a félelmeikkel, hogy ne csak fantáziáljanak róla, és ne gondoljanak bele többet, mást, ami aztán még jobban megijeszti őket. Ebben is segítségünkre lehetnek a könyvek, hiszen gyakran szemléletes, életkorra szabott válaszokat adnak, amikről aztán közösen gondolkodhatunk tovább, ez pedig segíti a gyász közös feldolgozását.

Agócs Írisz–Innes Shona Az élet olyan, mint a szél című könyve az egészen pici gyerekeknek és a nagyobbaknak is segítségére lehet a trauma feldolgozásában.

Agócs Írisz–Innes Shona: Az élet olyan, mint a szél (Kolibri, 2014)

„Az élet olyan, mint a szél (…) Habár nem látszik szabad szemmel, ha ott van, mégis tudja az ember (…) Amikor a szél tovaszáll, nem mozdul semmi. Minden áll (…) Mert az élet hiába ment el, emlékszik rá a többi ember, az életből egy kis darab, szívünkbe zárva ott marad.” (részlet a könyvből)

Sok családból ismert szörny: az alkohol 

Hazánkban közel 1 millió alkoholbeteg van, akik közül sokan családban élnek, így elmondható, hogy az ország fele valamilyen módon érintett a témában – ebbe a számba pedig több ezer gyerek is beletartozik. Nagyon fontos tudatosítani ezekben a gyerekekben, hogy ez nem csak velük történik meg, nem csak az ő családjukban fordul elő. Kiskamasz korosztálynak írt könyvet Elekes Dóra: A Muter meg a dzsinnek által egy alkoholista anyával élő kislány életébe nyerhetünk betekintést, aki az anyukáját szörnynek látja, amikor iszik. A humorral átitatott szöveg a gyerekekre támogatólag hat, segíti őket a gyógyulásban és a feldolgozásban. 12 éves kortól ajánlott.

Elekes Dóra: A Muter meg a dzsinnek (Csimota, 2017)

Könyves Kriszta pszichológus

Kiemelt kép innen