Online

Új helyzet, új kihívások: a távoktatás és a személyes adatok

A Covid19 miatt bevezetett távoktatás nemcsak módszertanilag állítota kihívás elé az iskolákat, de az adatok kezelése, az adatbiztonság és az adatvédelem szempontjából is számos buktatót rejt magában. Ezek elkerüléséhez szeretnénk segítséget nyújtani.

A távoktatás egyrészt nehéz feladatot jelent valamennyi szereplőnek: a diákoknak, a szülőknek és a pedagógusoknak is; másrészt a digitális oktatás nem egyszerűen internetfelhasználást jelent: a tantermen kívüli tanítás során mindennapossá válik a különféle online felületek használata, megnő az iskolák és az otthonok közötti adatforgalom. Ez pedig egy sor korábban fel sem merült problémát vet fel, amelyekkel korábban nem kellett foglalkozni: az adatvédelemet és az adatbiztonságot

Amikor a diákok a távoktatáskor kapott feladataikat oldják meg az interneten, akkor egyúttal személyes adatok is keletkeznek például a tananyagok, a házi feladatok elvégzéséről készített videofelvételek vagy más dokumentumok feltöltése, megosztása, tárolása során. Személyes adatnak számít a diákok neve, feltöltött fényképe/videója, a számonkérések tartalma és eredménye, valamint az órai hozzászólások is. A hirtelen átállás és a megváltozott körülmények között különösen fontos a diákok online biztonságának a megőrzése. Ezért gyűjtöttük össze a legfontosabb előírásokat, javaslatokat és azokat a hasznos gyakorlatokat, amelyek segíthetnek eligazodni a digitális oktatás adatvédelmi szabályainak útvesztőjében. Összefoglalónkat a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) Tájékoztatója alapján állítottuk össze.

Töltsd le összefoglalónkat PDF-ben:

Kiemelt kép innen.