Lélek

Mindig van hová fordulnod, ha bajban vagy!

Nem tudsz kihez fordulni a problémáddal? Egyedül érzed magad? Szükséged lenne segítségre? Felsorolunk néhány biztonságos helyet, ahová fordulhatsz!

Vannak olyan problémák, nehézségek, amikkel egyedül maradunk. Ilyenkor nehéz megnyílni valakinek, legyen szó barátról vagy egy bizalmas felnőttről. Lehet, hogy azért, mert olyan súlyos terhet cipelünk magunkkal, amit szégyellünk, vagy ami miatt félünk. Az is megtörténhet, hogy védeni szeretnénk valakit. Vagy az is előfordulhat, hogy nincs kivel megosztani, vagy csak egyszerűen nem megy és kész. Ilyenkor tényleg elszigetelődhetünk a külvilágtól, és kilátástalanná válhat a helyzetünk.

Ez pedig egy olyan folyamathoz vezethet, aminek a hatására egyre rosszabbul és rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Minél nehezebb a terhünk, minél inkább egyedül érezzük magunkat, annál inkább távolodunk a többi embertől, emiatt pedig még nehezebbnek érezzük a terhünket és még magányosabbak leszünk. Ilyenkor érthető módon sokszor nem látni a kiutat. Ismerős ez az érzés?

Ha hasonló helyzetben vagy, ha egyedül érzed magad, és segítségre van szükséged, nézz körül a segítő helyek között! Hogyan tudnak segíteni? Az első és legfontosabb dolog, hogy nem leszel egyedül. Valahol a világon lesz még egy ember, aki megért, elfogad, és melletted áll egy nehéz élethelyzetben – még akkor is, ha ez csak pár percre szól. Másodsorban új szempontokat mutathat neked, segíthet végiggondolni olyan lehetőségeket, olyan megoldásokat, amelyek esetleg még nem jutottak eszedbe. Harmadsorban pedig akár konkrét segítséget is szervezhetnek neked. Mindezt attól függően, hogy mire van szükséged. Ha már nem egyedül vagyunk, ha tudjuk, hogy a világon rajtunk kívül van egy másik ember, aki megértett bennünket, könnyebb lesz. Olyan ez, mint egy nehéz hátizsák cipelése… Ketten vinni sokkal könnyebb.

Így hát nincsen veszítenivalód. Ha akarod, ez örökké csak egy beszélgetés marad. Ha akarod, olyan segítséget is kaphatsz, amivel változtathatsz azon, ami most nehéz neked.

Segítséget kérni nem gyengeség és nem ciki. Felismerni, hogy baj van, és segítségre van szükséged, nagyon nem egyszerű. Segítséget kérni és élni vele, hatalmas bátorság!

Segítség pedig mindig van! Nem vagy egyedül!

Varga Aida pszichológus

Gyerekeknek segítő országos szervezetek és szolgálatok

Bántalmazás, erőszak, családi problémák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány116-111
116-000

info@kek-vonal.hu

www.kek-vonal.hu/index.php/hu/
Az alapítvány célja, hogy a gyerekek valódi odafigyelést és elfogadást kaphassanak, a bajban pedig segítséget. Éppen ezért ingyen és gyorsan elérhetőek, emellett széles körű segítséget nyújtanak.Ha problémákkal küzdesz, vagy szeretnél megbeszélni valamit, esetleg veszélyben érzed magad, segítenek végiggondolni, mik lehetnek a következő lépések. Akkor is tudnak segíteni, ha úgy érzed, el akarod hagyni vagy már el is hagytad az otthonodat. Ingyenesen és név nélkül tudod hívni a gyermeklelkisegély-vonalukat, de chaten és e-mailen is elérhetőek.
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT)+36 80 205 520

okit@ncsszi.hu

www.bantalmazas.hu
A gyermekbántalmazás, a párkapcsolati erőszak, illetve a családtagok, rokonok által elkövetett erőszak, illetve a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak megsegítésével foglalkozik az OKIT. Bizonyos helyzetekben titkos menedékhelyen történő azonnali elhelyezésben is tudnak segíteni.Ha családon belüli vagy párkapcsolaton belüli erőszak, prostitúció vagy emberkereskedelem áldozata vagy, esetleg ismersz olyat, akit ilyen módon bántalmaztak, hívd ingyenesen az OKIT segélyvonalát. Éjjel-nappal fogadják a hívásokat.
Ifjúsági Lelki Elsősegély137-00
(hétköznapokon 17–21 óra között)

www.ifjusagi-lelkisegely.hu
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Ha nehéz érzéseid, problémáid vannak, és beszélgetnél róla valakivel, aki meghallgat, akkor hívd az ingyenes Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17–21 óra között! Az ügyelővel bizalmasan beszélhetsz, meghallgatja, hogy mi a problémád, próbálja minél jobban megérteni a helyzetedet. Nem kell bemutatkoznod, és olyan bensőséges érzéseket is megoszthatsz, amelyket személyesen nehezebb lenne elmondani. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen te tudsz a legtöbbet a helyzetedről, így te tudod a legjobb döntést is meghozni. Úgy segít, hogy kérdéseket tesz fel, és az együtt gondolkodás során olyan szempontok is felmerülhetnek, amelyek korábban talán nem jutottak eszedbe.
Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ)116-123

https://sos116-123.hu/
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Előhívó nélkül ingyenesen minden nap 0-24 óráig, lelki problémák esetén (pl. iskolai gondok, családi problémák, veszteség, magány, bántalmazás), vagy ha azon gondolkodsz, hogy bántanád magad.
Gyermekjogi Központ, Hintalovon Gyermekjogi Alapítványgyermekjog@hintalovon.hu

www.hintalovon.hu

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt-társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért, és hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, jó legyen itt gyereknek lenni.
Bármilyen kérdéssel, problémával fordulhatsz az Alapítvány Gyermekjogi Központjához, legyen szó otthoni vagy válással kapcsolatos, iskolai, szexuális vagy bántalmazásos kérdésről. Az Alapítvány tagjai minden lehetséges információt és segítséget igyekeznek megadni ahhoz, hogy együtt tudjátok átgondolni, mi lenne a számodra legjobb következő lépés. Fontos tudnod, hogy az Alapítvány gyerekjogi megközelítést alkalmaz, ami azt jelenti, hogy függetlenül attól, ki keresi fel őket, ők az ügyben érintett gyerekek érdekeit képviselik. Mivel jogászokról van szó, titoktartás köti őket, tehát nem beszélhetnek másoknak arról, amit elmondtál nekik, csak akkor, ha arra te is engedélyt adsz.
Patent Egyesület06-70-220-2505 (szerdán 16-18 óra között, csütörtökön 10-12 óra között)
jog@patent.org.hu

www.patent.org.hu
Az egyesület a gyerekek és a nők elleni, illetve a szexuális irányultság miatti erőszak, megkülönböztetés ellen küzd. Tájékoztató és érdekérvényesítő munkát végeznek, emellett jogi segítséget is nyújtanak.Ha bármikor megkülönböztetés ért téged, valaki bántott, vagy valamelyik szülőd lett erőszak áldozta, és emiatt jogi segítségre van szükséged, fordulhatsz az egyesülethez is.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE)+36 80 505 101
(hétfő, kedd, csütörtök és péntek: 18-22 óra között, szerda: 12-14 óra között)

info@nane.hu
www.nane.hu
A családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére és támogatására, nők által létrehozott szervezet. Bántalmazott gyerekek és nők megsegítésével foglalkoznak.Ha bármikor lányként megkülönböztetés ért téged, vagy ha családon belüli erőszak áldozata vagy, esetleg ismersz olyat, akit bántalmaztak a családján belül, a NANE segélyvonalát ingyenesen és névtelenül hívhatod. Női önkénteseik minden este 18–22 óra között fogadják a hívásokat.
Rendőrség112
A rendőrség legfontosabb feladata a közbiztonság védelme, bizonyos törvények és szabályok betartatása.
Ha úgy gondolod, hogy bűncselekményt láttál, vagy valamilyen büntetendő cselekményt követtek el veled szemben, a rendőrséghez fordulhatsz.

Gyerekjogok, panasz, segítségkérés

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) – ombudsman+3614757100

panasz@ajbh.hu kerdesemvan@ajbh.hu

www.ajbh.hu/panasz-benyujtasa
Az ombudsman feladata, hogy védje az emberek legfontosabb, alapvető jogait. Különösen fontos feladata a gyerekek jogainak védelme. Ha az ombusdman megállapítja, hogy egy hatóság valakinek az alapvető jogait megsértette, intézkedik a jogsértés megszüntetése érdekében.Ha például egy iskola, a rendőrség, kórház, gyermekvédelmi szolgálat stb. vagy annak egy dolgozója nem hallgat meg, megaláz, bánt, vagy valamilyen más módon megsérti a jogaidat, akkor kérheted az ombudsman segítségét is. Mindez ingyenes számodra, és ha kéred, a személyes adataidat senki sem fogja megtudni.

Szexualitás, identitás, párkapcsolat

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány116-111
116-000

info@kek-vonal.hu

www.kek-vonal.hu/index.php/hu/
Az alapítvány célja, hogy a gyerekek valódi odafigyelést és elfogadást kaphassanak, a bajban pedig segítséget. Éppen ezért ingyen és gyorsan elérhetőek, emellett széles körű segítséget nyújtanak.Ha problémákkal küzdesz, vagy szeretnél megbeszélni valamit, esetleg veszélyben érzed magad, segítenek végiggondolni, mik lehetnek a következő lépések. Ingyenesen és név nélkül tudod hívni a gyermeklelkisegély-vonalukat, de chaten és e-mailen is elérhetőek.
Patent Egyesület+36 70 252 5254
+36 70 277 6522

jog@patent.org.hu

www.patent.org.hu/en/
Az egyesület a gyermekek és nők elleni, illetve a szexuális irányultság miatti erőszak, megkülönböztetés ellen küzdenek. Tájékoztató és érdekérvényesítő munkát végeznek, és jogi segítséget is nyújtanak.Ha bármikor megkülönböztetés ért téged, valaki bántott vagy valamelyik szülőd lett erőszak áldozta, és emiatt jogi segítségre van szükséged, fordulhatsz az Egyesülethez is.
Háttér Társaság
Információs és Lelkisegély Szolgálat,
Magyar LMBT Szövetség
137-37 (ingyenes)
+3613293380 (alapdíjas)

SKYPE: „segelyvonal”

lelkisegely@hatter.hu

hétfőn és szerdán 18–23 óráig chat: http://chat.hatter.hu

www.hatter.hu

+3616333302

info@lmbtszovetseg.hu

www.lmbtszovetseg.hu
Információs és lelkisegély-szolgálat, amely fogadja a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek és családjuk, a szakemberek és más érdeklődők hívásait.
Akkor tudsz hozzájuk fordulni, ha szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos nehézségeid vannak (identitásválság, önelfogadási problémák, párkapcsolati gondok, nehézségek mások elfogadókészségével kapcsolatban stb.). Akkor is megkeresheted őket, ha családtagként vagy hozzátartozóként érintett vagy, ha információt szeretnél kapni kulturális eseményekről, ismerkedési lehetőségekről, más egyesületek, csoportok elérhetőségéről, fórumokról, vagy akár akkor, ha kérdéseid vannak a HIV-fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről. Névtelenül tudsz hozzájuk fordulni, bármilyen hasonló témáról szeretnél beszélgetni.
Ifjúsági Lelki Elsősegély137-00
(hétköznapokon 17–21 óra között)

www.ifjusagi-lelkisegely.hu
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Ha nehéz érzéseid, problémáid vannak, és beszélgetnél róla valakivel, aki meghallgat, akkor hívd az ingyenes Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17–21 óra között! Az ügyelővel bizalmasan beszélhetsz, meghallgatja, hogy mi a problémád, próbálja minél jobban megérteni a helyzetedet. Nem kell bemutatkoznod, és olyan bensőséges érzéseket is megoszthatsz, amelyket személyesen nehezebb lenne elmondani. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen te tudsz a legtöbbet a helyzetedről, így te tudod a legjobb döntést is meghozni. Úgy segít, hogy kérdéseket tesz fel, és az együtt gondolkodás során olyan szempontok is felmerülhetnek, amelyek korábban talán nem jutottak eszedbe.

Szegénység, szociális problémák, természeti katasztrófák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Ökumenikus Segélyszervezet+36-1-382-0700

segelyszervezet@segelyszervezet.hu
A segélyszervezet célkitűzése, hogy gyors, szakszerű és hatékony segítséget nyújtson a természeti katasztrófák áldozatainak és a szegénységben vagy más jellegű nehézségekkel küzdő rászorulóknak.A szervezethez bizalommal fordulhatsz, ha bármilyen természeti katasztrófa áldozata lettél te magad vagy a családod, illetve ha szegényebb családban élsz. A szervezet nemzetiségi, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül megfelelő szakmai segítséget nyújt számodra. Segítik a bajbajutottakat és a nélkülözőket. A szervezet először az alapvető szükségleteit elégíti ki annak, aki hozzájuk fordul, aztán igyekszik támogatást nyújtani az esetleges jövőbeni katasztrófákra való felkészülésben is.
Családsegítő KözpontHa beírod a keresőbe a lakóhelyed (városod, kerületed stb.) nevét és azt, hogy „családsegítő”, akkor megtalálod, hogy a közeletekben hol van a családsegítő, vagy ha a tudakozót hívod, ők is tudnak segíteni.Az ő feladatuk a szociális gondokkal, életvezetési problémákkal küzdő családok megsegítése. Segítenek támogatásokhoz, segélyekhez hozzájutni, tanácsot adnak, és programokat szerveznek.Ha azt érzed, hogy a családod nagyon nehéz és komoly problémákkal küzd, amelyeket ti magatok családon belül nem tudtok megoldani, vagy a család válsághelyzetben van, és úgy gondolod, hogy jól jönne a külső, szakmai segítség, fordulhatsz hozzájuk.

Iskolai problémák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Ifjúsági Lelki Elsősegély137-00
(hétköznapokon 17–21 óra között)

www.ifjusagi-lelkisegely.hu
Ez egy telefonon hívható ingyenes vonal, amely bárki számára elérhető, aki lelki problémával küzd, és szeretne beszélni róla. Ahogy a nevében is benne van, lelki elsősegélyt nyújt, azonnali segítő kapcsolatot jelent.Ha nehéz érzéseid, problémáid vannak, és beszélgetnél róla valakivel, aki meghallgat, akkor hívd az ingyenes Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17–21 óra között! Az ügyelővel bizalmasan beszélhetsz, meghallgatja, hogy mi a problémád, próbálja minél jobban megérteni a helyzetedet. Nem kell bemutatkoznod, és olyan bensőséges érzéseket is megoszthatsz, amelyket személyesen nehezebb lenne elmondani. Az ügyelő nem ad tanácsot, hiszen te tudsz a legtöbbet a helyzetedről, így te tudod a legjobb döntést is meghozni. Úgy segít, hogy kérdéseket tesz fel, és az együtt gondolkodás során olyan szempontok is felmerülhetnek, amelyek korábban talán nem jutottak eszedbe.
Gyermekjogi Központ,
Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
gyermekjog@hintalovon.hu

www.hintalovon.hu
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt-társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért, és hogy Magyarország jobb hely legyen a gyerekek számára, jó legyen itt gyereknek lenni.Bármilyen kérdéssel, problémával fordulhatsz az Alapítvány Gyermekjogi Központjához, legyen szó otthoni vagy válással kapcsolatos, iskolai, szexuális vagy bántalmazásos kérdésről. Az Alapítvány tagjai minden lehetséges információt és segítséget igyekeznek megadni ahhoz, hogy együtt tudjátok átgondolni, mi lenne a számodra legjobb következő lépés. Fontos tudnod, hogy az Alapítvány gyerekjogi megközelítést alkalmaz, ami azt jelenti, hogy függetlenül attól, ki keresi fel őket, ők az ügyben érintett gyerekek érdekeit képviselik. Mivel jogászokról van szó, titoktartás köti őket, tehát nem beszélhetnek másoknak arról, amit elmondtál nekik, csak akkor, ha arra te is engedélyt adsz.

Egészségügyi kérdések, problémák

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Háziorvosi vagy házi gyermekorvosi szolgálat, kórházak, más egészségügyi szolgáltatókNem biztos, hogy a lakóhelyed szerinti háziorvosnak van saját honlapja. A biztonság kedvéért írd be a keresőbe a lakóhelyed nevét és hogy „háziorvos”.
Vagy felhívhatod a tudakozót, és ott megmondják, hogy abban a városban (faluban, községben), ahol te laksz, mi a háziorvosi szolgálat telefonszáma.
Családi vagy életmódbeli problémákkal is foglalkoznak.
Gyógyító feladatokat látnak el, és tájékoztatnak is.
Ha bármilyen egészségügyi problémád van, mindenképpen fordulj orvoshoz.
Iskolai védőnőÍrd be a keresőbe az iskolád nevét, és azt, hogy iskolai „védőnő”.
Az osztályfőnököd (de más tanár is) tudni fogja az iskolai védőnő elérhetőségét.
Minden iskolában elérhetőnek kell lennie egy védőnőnek a gyerekek számára. Valószínűleg te is találkoztál már vele iskolai egészségnapon, vagy amikor valamilyen szűrővizsgálatot végzett nálatok. Az ő feladata, hogy segítsen titeket az egészség-
megőrzésben, szűrővizsgálatokat végezzen stb.
Bármilyen egészségügyi problémád vagy kérdésed van, amelyről többet szeretnél tudni (pl. fogamzásgátlásról vagy valamilyen fertőző betegségről), akkor nyugodtan fordulhatsz az iskolai védőnőhöz.

Drogok, droghasználat

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Drog Stop13-770

hétfőn és szerdán 10–15 óra között, kedden és csütörtökön 10–18 óra között

www.drogstoponline.hu
Célja, hogy információt adjon a droghasználattal kapcsolatos segítő helyekről, jogszabályokról, a drogok veszélyeiről, és lelki segítséget nyújtson a megkeresők számára. Felkészült szakemberek hallgatnak meg, és segítenek átgondolni, hogy mit tegyél.Ha a drogokkal kapcsolatban lelki vagy jogi segítségre, tájékoztatásra van szükséged, vagy valaki másnak szeretnél segíteni, ingyenesen hívhatod a Drog Stop segélyvonalát. Őszintén beszélgethetsz velük a gondolataidról, kérdéseidről vagy kétségeidről anélkül, hogy minősítenének téged, vagy rád erőltetnének valamit, és a teljes titoktartást is biztosítják. 

Bűncselekmény

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Rendőrség112A rendőrség legfontosabb feladata a közbiztonság védelme, bizonyos törvények és szabályok betartatása.Ha úgy gondolod, hogy bűncselekményt láttál, vagy valamilyen büntetendő cselekményt követtek el veled szemben, a rendőrséghez fordulhatsz.

Bármilyen probléma esetén

Szervezetek, amelyektől segítséget kérhetszElérhetőségMivel foglalkoznak?Mikor fordulj hozzájuk?
Gyermekjóléti SzolgálatHa beírod a keresőbe a lakóhelyed nevét, és hogy „gyermekjóléti szolgálat”, akkor megtalálod azt a szolgálatot, amely nálatok működik, vagy hívd a tudakozót.A gyermekjóléti szolgálatok alapvető feladata a gyerekek testi, lelki egészségének és elsősorban családban való nevelkedésének elősegítése. Ha nehéz helyzetbe kerül egy család, akkor igyekeznek minden támogatást megadni ahhoz, hogy a család meg tudja oldani az adott problémát.Lényegében bármilyen családi jellegű problémával fordulhatsz hozzájuk. Felkeresheted őket akkor is, ha úgy érzed, nem vagy biztonságban a családodban, vagy veszélyeztetve vagy.
Iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős vagy iskolai szociális munkás/segítőMegkérdezheted az osztályfőnöködtől, hogy nálatok ki látja el ezeket a feladatokat. Általában ki is van plakátolva az elérhetősége az iskoládban.Minden iskolában kell működnie gyermekvédelmi felelősnek vagy szociális munkásnak/
segítőnek.
Bármilyen iskolai vagy családi problémával megkeresheted a gyermekvédelmi felelőst vagy az iskolai szociális munkást. Ha ők nem is tudnak neked közvetlenül segíteni, de meg tudják mondani, hogy kit keress fel (ha szeretnéd, segítenek is a kapcsolatfelvételben).
Pedagógiai Szakszolgálat (régen: Nevelési Tanácsadó)A lakóhelyed vagy iskolád címe alapján kapsz ellátást ingyen. Írd be a keresőbe, hogy “pedagógiai szakszolgálat” és szükség esetén szűkítsd a keresést kerület vagy város alapján.Egyik feladata a nevelési tanácsadási ellátás, mely segíthet, ha kérdéses egy gyermek testi-, lelki egészsége, érzelmi állapota, teljesítménye, érdeklődése, ha magatartása gondot okoz vagy hirtelen megváltozik, vagy akár ha nem tud együttműködni konfliktus esetén. A szülő vagy a (16 életévét betöltött) serdülő kérésére kezdődhet el a segítségnyújtási folyamat.Lényegében bármilyen lelki problémával fordulhatsz hozzájuk, de szükséges a szüleid beleegyezése. Ha elmúltál 16 éves, akkor egyedül is jelentkezhetsz. Pszichológus segítségét tudod kérni, aki beszélget veled a nehézségeidről. A bejelentkezés sok helyen már online módon történik, vagy telefonon, de személyesen is intézhető.
IskolapszichológusÍrd be a keresőbe az iskolád nevét és azt, hogy „iskolapszichológus”. Az osztályfőnöködtől is megkérdezheted, hogy nálatok ki látja el ezt a feladatot, és hogyan tudod elérni. Általában ki is van plakátolva az elérhetősége, és hogy mikor van ott az iskolában.Minden iskolában működnie kell vagy önállóan, vagy pedig a nevelési tanácsadó keretén belül.Bármilyen személyes, iskolai, családi vagy egyéb problémával felkeresheted az iskolapszichológust. Ha ő közvetlenül esetleg nem tud segíteni, meg fogja tudni neked mondani, hogy kit keress fel (ha szeretnéd, segít is a kapcsolatfelvételben).

Kiemelt kép: Joyce Wynes