„Felvilágosítás”

Gyerekek szexuális kizsákmányolása járványhelyzetben

A koronavírus a világ szinte összes országát elérte, és míg a legtöbb ember számára leállt az élet, és vannak, akik ebből a helyzetből is megpróbálnak hasznot húzni. Az ECPAT adataiból kiderül, hogyan veszélyezteti a járvány a kiskorúakat szexuális zaklatás és kizsákmányolás szempontjából.

Az eddigi tapasztalatok szerint azon intézkedések, amelyek a koronavírus elleni küzdelem miatt léptek életbe világszerte, a gyerekek szexuális bántalmazása szempontjából egyre súlyosabb következményekkel járhatnak. Az ECPAT (a gyerekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő nemzetközi szervezet) tagjai szerte a világon arról számolnak be, hogy a kormányzatok által a vírus megfékezésére bevezetett szigorító rendelkezések jelentősen kihatnak a gyerekek életére. Az ECPAT 118 tagjával jelenleg 102 országban van jelen (Magyarországon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány képviseli).

Társadalmi-gazdasági tényezők: kockázat a kiszolgáltatott gyerekek számára

A koronavírus súlyosan érintette a világ gazdaságait. Emberek milliói veszítették el állásukat szerte a világon, a tőzsdék pedig olyan mélyrepülésbe kezdtek, amilyenre a korábbi világválságok óta nem volt példa. Közismert tény, hogy azok a csoportok szenvedik el a legnagyobb mértékben egy válság következményeit, amelyek eleve a társadalom peremén élnek. Ha az emberek pénzügyi nehézségekkel küzdenek, az könnyen a kiskorúak elszigeteltségéhez vezethet: nehezebben férnek hozzá a segélyhálózatokhoz, és gyakoribbá válik a gyerekek kizsákmányolás céljából történő eladása is. A legnagyobb veszélynek azok a kiskorúak vannak kitéve, akik elszigetelt, távoli helyeken, illetve menekültként élnek – mivel könnyű prédát jelentenek, nagyobb eséllyel válnak az elkövetők célpontjává.

A kiskorúak zaklatói alkalmazkodnak a COVID-19-hez

A gyerekek ellen online elkövetett szexuális erőszak a különböző szervezetek és végrehajtószervek szerint is megnövekedett a koronavírus-járvány idején. Miután a szokásos helyszínek nehezebben elérhetők a bántalmazó, zaklató tevékenységek folytatásához, az elkövetők hajlamosak új helyet keresni maguknak, gyakran az online világban.

A gyerekek szexuális kizsákmányolása az internet segítségével ma könnyebb, mint valaha. Az elkövetők a gyerekekkel és a hasonló érdeklődésű bűntársaikkal egyaránt kapcsolatba léphetnek, a kiskorúakkal való szexuális visszaélésről készült anyagok is könnyebben hozzáférhetők, letölthetők, előállíthatók és megoszthatók. Mindehhez teret nyújtanak a nyílt, illetve egyenrangú hálózatok és a láthatatlan internet (dark web) egyaránt.

Az ECPAT svédországi szervezete egy a sok közül, amelynek hotline-ján megnövekedett a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló bejelentések száma. Válaszul megnyitottak egy gyermekeknek szóló segélyvonalat is, hogy támogassák azokat a kiskorúakat, akikről szeméremsértő képek és videók jelentek meg az interneten. „Olyan weboldalakra hívták fel a figyelmünket, ahol a tettesek megbeszélik, hogyan lehetne kihasználni a mostani helyzetet” – nyilatkozta Anna Karin Hildingson Boqvist, az ECPAT Sweden főtitkára.

Újfajta kockázatot jelent, ha a gyereknek és az elkövetőnek otthon kell maradnia

A határok lezárása és az utazási tilalom következtében csökken a fizikai kontaktus a gyerekbántalmazók és a gyerekek között. Mivel azonban sok gyerek kényszerül otthon maradni, gyakoribbá válhat a családon belüli erőszak, az interneten töltött idő megemelkedésével pedig nő a kiskorúak ellen online elkövetett szexuális kizsákmányolás veszélye is.

Az ECPAT egyik korábbi kutatása kimutatta, hogy a digitális kamerák, laptopok és mobiltelefonok elterjedése nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy szexuális tartalmú videók és képek kerüljenek nyilvánosságra a gyerekekről. Van rá ugyan némi bizonyíték, hogy a jobb minőségű fotók nagyobb értékkel bírnak, a legelterjedtebbek mégis a mobiltelefonnal és a webkamerával készült felvételek – különösen azért, mert ezekkel az eszközökkel az elkövetők saját otthonukból, kényelmesen férhetnek hozzá az anyagokhoz.

Az Europol közelről figyeli és kezeli az eseményeket

Az Europol legutóbbi jelentése szerint többféleképpen is kimutatható, hogy gyakoribbá vált a gyerekek ellen elkövetett online kizsákmányolás a koronavírus-járvány idején. A szervezet figyelemmel kíséri ezeket a mutatókat, hogy meg tudja becsülni a vírus hatását, és támogassa a nyomozásokat.

  • Megnövekedett a hozzáférési kísérletek száma a kiskorúakkal való szexuális visszaélésről készült anyagokat tartalmazó, illegális és blokkolt weboldalakra, Dániában például háromszoros növekedés tapasztalható.
  • Emelkedett a személyes bejelentések száma a különböző végrehajtószervek és segélyvonalak felé. Spanyolországban például jelentős ezen a téren a növekedés.
  • Unalmukban és elszigeteltségükben az elkövetők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak közösségeikben a képek kereskedelme iránt.
  • Az elkövetők fórumokon is egyre gyakrabban beszélnek a gyerekek kizsákmányolásának lehetőségeiről.

A fentiekről számol be az ausztrál szövetségi rendőrség (Australian Federal Police) és az Egyesült Államok Belbiztonsági Nyomozóegysége (HSI) is. Más országok rendőri szervei szerint is gyakoribbá vált a kiskorúak szexuális célból történő becserkészése (grooming), hogy az elkövetők még több képhez jussanak – így azoknak a szeméremsértő képeknek és videóknak a száma is növekszik, amelyeket maguk a gyerekek készítenek.

Egyre több anyagot közvetítenek élőben gyerekbántalmazásról szerte a világon

A Reutersnek adott interjúban a dél-kelet-ázsiai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a jéghegy csúcsa még csak ezután következhet. Azzal érvelnek, hogy mivel az elkövetők az egész világon kénytelenek egy helyen maradni, folyamatosan növekszik a kereslet az élő streamingműsorok iránt.

Az APLE Cambodia, az ECPAT kambodzsai szervezete arról számol be, hogy az iskolák bezárása óta megnőtt a gyerekek ellen online elkövetett erőszak. „Az elkövetők a jelenlegi helyzetet használják ki a kiskorúakkal való kapcsolatfelvételre, hogy aztán becserkésszék és szexuális tevékenységekre beszéljék rá őket” – mondta Samleang Seila, az APLE Cambodia igazgatója.

Ma: becserkészés online, holnap: utazás

Mint említettük, belföldi és nemzetközi elkövetők egyaránt bántalmaznak, zaklatnak kiskorúakat az utazásaik során. Nemcsak turistákról van szó, hanem olyan elkövetőkről is, akik huzamosabb ideig külföldön élnek: diplomaták, utazó üzletemberek és önkéntesek, csak hogy néhányat említsünk. Egy részük először interneten kerül kapcsolatba az áldozattal, később pedig sor kerül az offline találkozásra is. Elképzelhető, hogy jelenleg is próbálnak online becserkészni kiskorúakat, hogy aztán a járvány okozta válságot követően elutazzanak hozzájuk. Nem zárható ki az sem, hogy az elkövetők a válság által súlyosan érintett helyi családokat is megpróbálják rábeszélni saját gyerekük kizsákmányolására.

Nehezebben hozzáférhető egészségügyi ellátás és támogatás

Mint az kutatásunkból és az ACE tanulmányából (Adverse Childhood Experiences, Ártalmas Gyermekkori Tapasztalatok) kiderül, a gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszak az áldozat akár egész életére kihathat, és fizikai, pszichológiai és érzelmi szempontól egyaránt pusztító hatású lehet. A koronavírus elleni globális küzdelemben váratlanul megnőtt az egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet, a normál ellátásra így minimális kapacitás maradt – ez oda vezethet, hogy a kiskorú áldozatok és túlélők nem kapnak megfelelő segítséget, és csökken annak az esélye is, hogy időben felismerjék és jelentsék, ha valakit bántalmaztak.

Te is segíthetsz a gyerekek kizsákmányolásának megelőzésében!

A legfontosabb, hogy te is beszélhetsz a gyerekekkel a szexuális kizsákmányolásról és egyéb online veszélyforrásokról – mielőtt az elkövetők tennék ugyanezt. Amint azt az e-biztonságért felelős ausztrál biztos is kifejtette: a gyerekek bántalmazásának és kizsákmányolásának számos módja létezik a virtuális térben. A támadó lehet idegen, lehet egy „online barát”, akivel a gyereked élőben még soha nem találkozott, de akár olyasvalaki is, akit személyesen ismer.

  • Ne felejtsd el: hogy a szexuális kizsákmányolás a lányokat, fiúkat és nem bináris neműeket is érintheti.
  • Soha ne büntesd a gyerekeket vagy tántorítsd el őket attól, hogy felszólaljanak! Hallgasd meg őket, ne ítélkezz, és ne szakítsd félbe őket.
  • Nézz utána online forrásokból, hogyan lehet megfelelően beszélni kiskorúakkal a különféle kockázatokról és a szexuális kizsákmányolásról.
  • Hangsúlyozd, hogy soha nem a gyerek hibás, hanem az elkövető.
  • Figyelmeztesd a gyerekeket, hogy zárják be az alkalmazást vagy a weboldalt, ha valami szokatlan történik, és szóljanak róla egy felnőttnek, akiben megbíznak.
  • Jelentsd a történteket a rendőrségen vagy egy segélyvonalon.

Részlet az ECPAT INTERNATIONAL cikkéből

Kiemelt kép innen.