Online

Mit csinál a gyerek a neten? Így tudhatod biztonságban online is

Megkérdeztük a gyerekeket, mire lenne szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat a neten. Ismerd meg a válaszaikat!

Ma már a legtöbb családban téma a biztonságos internethasználat és az online jelenlét, de vajon eleget beszélgetünk ezekről, és a megfelelő témák mentén tesszük? A Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kutatásának eredményei kapcsán megtudtuk, hogy mi okozza a gyerekek számára a legtöbb bizonytalanságot, illetve mi nyugtalanítja őket a neten. Minisorozatunkban ezeket vesszük sorra, és segítséget nyújtunk abban, hogyan érdemes beszélgetni ezekről.

A Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közös, gyerekek részvételével készült kutatásának eredményei szerint a gyerekek számára 3 olyan téma van, amelyben lényegesen több információra lenne szükségük: az álhírek felismerése, a személyes adatok védelme és a kütyüzéstől való függés kérdése, a túlhasználat megelőzése. Most induló cikksorozatunkban a yelon.hu-n a gyerekeknek ezekkel a témákkal kapcsolatos kérdéseire igyekszünk válaszolni, miközben ezen az oldalon a szüleiknek gyűjtjük össze egy helyen azokat az információkat, amik segíthetnek az erről való beszélgetésben.

Mi az a fake news, és mit tehetünk ellene?

Az álhírek felismerése napról napra egyre fontosabb szerepet kap az életünkben, a gyerekek számára pedig kiemelt jelentőséggel bír azért is, mert – ahogy az több kutatásból is kiderül – az igazán érzékeny témákban is az internet az elsődleges információforrásuk. Fontos, hogy tudjuk, mi teszi álhírré az álhíreket, hogy ez milyen veszélyeket rejt, és hogy hogyan különböztethetjük meg őket a valódi, hiteles forrásból származó, tényeken alapuló hírektől, információktól. Hamarosan külön a cikkben a gyerekeknek, külön a szüleiknek foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mire kellenek a weboldalaknak és alkalmazásoknak az adataink?

Sokan gondolják azt, hogy ha nincs mit „rejtegetniük”, akkor különösebb okuk sincs vigyázni az adataikra, a helyzet azonban ennél sokkal összetettebb. A most felnövekvő digitális generáció számára pedig különösen fontos, hogy lehetőség szerint már úgy sajátítsák el a rendelkezésükre álló okoseszközeik használatát, hogy ennek a folyamatnak az adataik tudatos védelme is a része legyen. Olvasd el, hogy mire, miért és hogyan érdemes vigyázni, ha a személyes adataitokról van szó: ebben a cikkben végigvettük a mai helyzetet, és annak a hátterét, ebben pedig a fiataloknak foglaltuk össze a lényeget.

Lehet ebből is túl sok? Létezik netfüggés?

Sok gyereket aggaszt, hogy a szülei, ha a nethasználatról beszélgetnek vele, szinte csak arra kíváncsiak, hogy mennyi időt tölt a neten – arra kevésbé, hogy ezt az időt mivel tölti (hogyan oszlik el pl. a kapcsolattartásra, tanulásra, informálódásra, szórakozásra fordított idő, és mindez milyen felületeken, milyen feltételekkel történik). Emiatt gyakran visszatérő kérdésük, hogy létezik-e tulajdonképpen az okoseszközeinktől való függés, miért veszélyes a túl sok kütyüzés, miről ismerhetjük fel a túlhasználatot, és hogyan előzhetjük meg. Ezzel kapcsolatos tippjeinket gyerekeknek ebben a cikkben találod, és hamarosan jelentkezünk a szülőknek szóló cikkünkkel is .

Nagy Viktória

Kiemelt kép innen.