„Felvilágosítás”

Ha a szexuális visszaélés tabu, nem tudjuk megelőzni

Akármilyen fájdalmas és kellemetlen, a gyerekeink érdekében meg kell tanulnunk beszélgetni ezekről a témákról is. A Kék Vonal szakértőinek tanácsai ebben segítenek.

Érthető, ha szülőként szívesebben nevelnéd olyan világban a gyerekeidet, ahol ezt a témát nem kell ismerni, nem kell érteni, nem kell érinteni. De ha szeretnéd megóvni a szeretteidet, azt épp azzal teheted meg, hogy felkészíted őket arra, hogy a világ nem mindig biztonságos, és nem mindenki jó.

Persze még ha szülőként tisztában is van mindezzel az ember, nehéz nekiállni egy ilyen beszélgetésnek. Nem szeretnéd megijeszteni a gyerekeidet, sem sokkolni, feleslegesen ijesztgetni, mégis vannak információk, amiket fontos lenne átadni. Mikor és hogyan csináld, hogy biztosan ne bánts, ne árts vele, és biztonságban tudhasd a gyerekeket? A Kék Vonal összeállított egy remek listát szülőknek arról, hogyan segíthetnek elkerülni a gyerekeiknek a szexuális bántalmazást.

Hogyan beszélgess gyerekekkel a szexuális visszaélésről?

  1. Beszélgessetek a szexualitásról! Azok a gyerekek, akik keveset tudnak a szexualitásról és a saját testükről, könnyebben válhatnak áldozattá.
  2. A szexuális visszaélés, a szexuális erőszak ne legyen tabu!
  3. Bátorítsd a gyerekeket, hogy tudjanak, merjenek, nemet mondani!
  4. Tiszteld a gyerekek intimitását! Ha abban nőnek fel, hogy senki – szülő, nagyszülő, gondozó, nevelő, orvos sem – érintheti meg őket az intim testrészeiken a belegyezésük nélkül, akkor könnyebben fogják azonosítani a visszaélő szándékú közeledést.
  5. Nevelj erőszakmentesen! Ha egy gyerek abban nő fel, hogy a felnőttek nem bánthatják őt, nem ütik meg, nem rángatják, nem üvöltöznek vele, akkor nagyobb eséllyel tudja megvédeni magát, tud nemet mondani és veszi észre, ha valaki nem elfogadható módon közelít felé.
  6. Segíts a gyerekeknek felismerni és megfogalmazni az érzéseket! Sokszor azért is nehéz segítséget kérni egy visszaélő helyzetben, mert nem tudják elmondani, hogy mit is éreznek az elkövetővel szemben, miért érzik rosszul magukat, mi történik velük.
  7. Higgy a gyerekeknek! Arról beszélni, hogy egy érintés, egy nézés, egy helyzet rossz, kínos volt, hogy valakivel – esetleg egy családtaggal, baráttal – nem akar kettesben lenni, még egy bizalmi légkörben is nehéz.
  8. Kérj segítséget a gyerek számára! A szexuális abúzus gyanúja hosszú és nehéz folyamatokat indít el.
  9. Kérj segítséget a magad számára is!
  10. Ismerd a segítő helyeket, lehetőségeket, jogszabályi hátteret!

A Kék Vonal tanácsait erre a linkre kattintva részletesebben is megismerheted. Cikkünk az általuk készített anyag továbbközlése – ezúton is köszönjük a megosztáshoz való hozzájárulást!

Kiemelt kép innen