Lány

Viselet és viselkedés: mi közük a nemi önkifejezéshez?

Nemi önkifejezés, nem identitás, biológiai nem, csupa sokat halott fogalom: ismered a jelentésüket?

Tényleg a ruha teszi az embert? Részben, de a ruha stílusa, a színe, a hozzá választott frizura is mind kifejezheti, amit magunkról és a világról gondolunk.

A lányoknak hosszú a hajuk, szoknyát viselnek, a rózsaszín a kedvencük, és csoportosan járnak pisilni. A fiúknak rövid hajuk van, mindig kéket vesznek fel, és biztos, hogy nem sírnak. Igaz? Vagy mégsem?

Nemi identitás

A nemi identitásunkat (tehát azt, hogy lánynak, fiúnak vagy mindkettőnek, esetleg egyiknek sem érezzük magunkat) kifejezhetjük a kinézetünkkel (öltözködés, frizura stb.) és a viselkedésünkkel is. Ezt nevezzük nemi önkifejezésnek. Éppúgy, ahogy a nemi identitásunk, ez sem függ össze feltétlenül a biológiai nemünkkel vagy a szexuális orientációnkkal.

Például vannak, akik szívesen hordanak nőknek szánt darabokat (mondjuk magas sarkú cipőt). Lehet, hogy pusztán azért, mert azt tartják kényelmesnek, de az is lehet, hogy hangsúlyozni szeretnék vele a nőies oldalukat. Ugyanígy akadnak olyanok is, akik férfiholmikat (például öltönyt, nyakkendőt) viselnek: vagy abból az indíttatásból, hogy férfiasan nézzenek ki, vagy ugyanúgy kényelemből, vagy hasonló indokból, mint a női ruhák, kiegészítők esetében.

Kik azok a transzvesztiták?

Azokat az embereket, akik szeretik a sajátjuktól eltérő biológiai nem öltözékét viselni (de a nemi identitásuk megegyezik a biológiai nemükkel), transzvesztitáknak hívják. Azokban az országokban, ahol például a nadrág már női viseletnek is számít, ezt a kifejezést jellemzően a férfiakra használják.

Azt, hogy mit mutatunk magunkból a külvilág felé, nem mindig éljük meg tudatosan, főleg akkor nem, amikor még egészen kicsik vagyunk, és a szüleink döntik el például, hogy milyen ruhákat hordunk. Később ez a téma sokaknál egyre fontosabbá válik, és egyre többet gondolkodnak azon, milyenek azok a ruhák, az a frizura vagy éppen az a viselkedés, amellyel azonosulni tudnak.

Nemi önkifejezés és a társadalom

De attól függetlenül, hogy egyre önállóbbá válunk, nehéz és összetett feladat átformálni azt a szemléletet, amelyet gyerekkorunktól kezdve közvetít felénk a környezetünk. Hiszen ezeket a dolgokat az érzéseinken kívül a külvilágtól kapott visszajelzések, a közösségeink által elfogadott értékek is befolyásolhatják. Érdemes lehet néha leülnünk, és elgondolkodnunk azon, mit miért veszünk fel, mit miért csinálunk, és ez vajon belőlünk jön-e, azt tükrözi-e, amit valójában érzünk, gondolunk magunkról és a világról.

Nemi önkifejezésünk összefügghet a biológiai nemünkkel, a nemi identitásunkkal vagy a szexuális orientációnkkal, de egyik sem határozza meg a másikat. Az előbbi alakulása bizonyos esetekben nem tudatos, vagy nem okoz különösebb fejtörést, máskor döntés kérdése, de ugyanúgy befolyásolhatja a környezet is, amiben élünk.

Heltai Júlia

Kiemelt kép innen.