Vélemény

Konyhából az állatkertbe ‒ vigasztalás másképp

Hogyan segíthetsz, ha a barátodnak épp összetört a szíve? A legtöbbször elég, ha magadat adod, miközben a másikra figyelsz.

Nem biztos, hogy tőled várja a megoldást. Sokszor elég, ha vele vagy. A szakítás utáni vigasztalás egy lehetséges módja ‒ próbáld ki, hátha segít!

A Szerelem nevet viselő manó…

Kamaszkorunk pillanatnyinak tűnő, ám hosszú, forró nyárestéinek egyikén zúgni kezdett a telefonom. A kezem a friss málnától volt színes, megtöröltem valamiben, aztán felvettem a telefonomat. A vonal másik végén a szerelem nevű, mindig félreérthetően viselkedő manótól szétzuhant barátnőm szipogott, hogy ez, meg az történt, és már a palacsinta, a rongyosra hallgatott zenék és a mesefilmek sem segítenek, tehát valami vigasztalóért telefonál. Miközben felvázolta az eseményeket, én a málnás süteményt készítettem elő. Újra megmostam a gyümölcsöt, lisztet és pudingot kerestem. A beszélgetés egyszer csak elhalkult, csak a hüppögés hallatszott, tudtam, hogy most én jövök. Hirtelen csupa abszurd dolog jutott eszembe: fehér teve ‒ nyilván a kezemre tapadt liszt adta az ihletet ‒, citromsárga víziló ‒ csak a tojássárgája miatt fordulhatott meg ilyen a fejemben ‒, barackvirág színű bölény. Gondolkodás nélkül kezdtem el sorolni az állatokat. 

Jó, ha van a közeledben egy hozzád hasonló dilis 🙂

‒ Lila zsiráf ‒ a hüppögés abbamaradt. ‒ Narancssárga hattyú ‒ kacaj. Tudtam, hogy jó úton járok. ‒ Kék pillangó?!

‒ Héééé, olyan létezik! ‒ szakadt ki a nevetés a barátnőmből. 

‒ Igaz-igaz, akkor cseresznyepiros leopárd? ‒ mosolyodtam el, miközben a sütőpapírt helyeztem a tepsibe. 

‒ Jöhet!!!

‒ Piros oroszlán? ‒ az ötlet a tepsi színéről jutott eszembe. 

‒ El is tudom képzelni. Mondok én is egyet! Kék hód! ‒ én is nevettem rajta. 

‒ Akkor zöld koala?

‒ Ohh, a zöld ágak miatt nem látszik, ha zöld, legyen inkább bíbor!

Az evolúciós zsákutca tud jó is lenni

A beszélgetés pontosan addig tartott, amíg elkészült a málnás sütemény, pudingból édes bevonatot húztam rá, majd a tetejére illesztettem néhány szem málnát. Mire a sütemény tökéletesen kihűlt, a barátnőm meg is vigasztalódott. Annak ellenére, hogy olyan állatokat alkottunk meg, amelyek nemhogy a Bibliában, de a darwini rendszertanban sem léteznek, hiszen az mind-mind evolúciós zsákutca lenne. Egy zöld ágakat legelő, rövid lábú, lila zsiráfot hamarabb kiszúrna egy cseresznyepiros leopárd, és akkor esélye sem lenne a fennmaradásra. 

A közösen teremtett világok megmaradnak

A nyári telefonbeszélgetésünk után sokszor előjött még az állatkert: gyakran a kapott üzenet első sorából, a telefonhívás első gondolatából éreztem, hogy most bizony szükség lesz a megteremtett világunkra.

Bodnár Lili Anna (17 éves)

Kiemelt kép innen