Szex

Egyszerre élni valamilyen fogyatékossággal és ugyanolyan vágyakkal

Kik azok a testi fogyatékossággal élők, és hogyan élnek szexuális életet?

Testi fogyatékossággal élők például a kerekes székesek, siketek, végtaghiánnyal élők. Testi fogyatékossággal lehet születni, okozhatja betegség vagy valamilyen baleset, de a fogyatékosság maga nem betegség.

Aki például nem lát, az nem beteg, hanem nem látó (látásában gátolt), és azon kívül, hogy úgy kell berendeznie az életét, hogy ez ne okozzon neki hátrányt, ugyanúgy élhet, mint te. Vagy például ha valaki elveszíti az egyik végtagját, akkor mi fogyatékossággal élőként láthatjuk, ám ő pont ugyanaz az ember marad, mint aki volt. A testi fogyatékosság nem jelent döntésre, választásra való képtelenséget.

Testi fogyatékosságok

Sokféle testi fogyatékosság létezik. Vannak olyan fogyatékosságok, amik egyértelműen láthatók, ám mégsem feltétlenül kényszerül másféle életvitelre az, aki a sérüléssel él, mint ahogyan a fogyatékosság nélküliek élnek. Ám vannak olyan fogyatékosságok is, amelyek másféle életmóddal, viselkedéssel járnak, mint ami megszokott, és ezért tőled is másféle hozzáállást kívánnak.

Sem a testi, sem az értelmi fogyatékosság nem jelenti azt, hogy a fogyatékkal élőnek a szexualitása nem fejlődik normálisan, vagy sérült. Az esetek túlnyomó többségében ezeknek a fiataloknak ugyanolyan vágyai és szükségletei vannak, mint bárkinek az ő korukban.

Aki testi fogyatékossággal él, annak a szexualitása ugyanúgy magánügy, ugyanúgy élhet szexuális életet, mint bárki más, és a teste, illetve a testéről történő bármilyen döntés csak az övé. Akit a fogyatékossága valamilyen módon korlátoz, annak ezt meg kell oldania, vagy a partnerének kell ebben segítenie, de a testi fogyatékosságok túlnyomó többsége nem ok arra, hogy valaki lemondjon a szexuális örömökről. A testi fogyatékkal élők túlnyomó többsége képes szexuális kielégülésre és arra, hogy partnerének szexuális örömöt szerezzen. Ugyanúgy, mint a nem fogyatékossággal élők esetében, partnerrel történő szex során sokat segíthet, ha el tudják mondani vagy más módon jelezni, hogy mi az, ami nekik örömet szerez.

Azok számára, akiket érdekel a fogyatékossággal élők élete, ajánljuk az Életrevalók című filmet.

Szőke András

Kiemelt kép innen