Test

Meggyőzni nem, beszélgetni igen: áttérés a vegán életmódra

Fontolgatod, hogy életmódot váltasz, és vegán leszel, de félsz, hogy magányos maradsz? Olvass el néhány tanácsot arról, hogyan könnyítheted meg a magad és a környezeted számára, hogy kölcsönösen elfogadjátok vagy legalább tiszteletben tartsátok egymás álláspontját.

Megannyi oka lehet, ha egyszer csak elkezdünk törődni azzal, mit és hogyan fogyasztunk. Rengeteg infót találni arról, hogy a tudatosságunk nagyon sok területen igenis számít. Viszont arról, hogy hogyan is beszéljünk ezekről a megosztó témákról a családunkkal, vagy hogy hogyan indítsunk párbeszédet ezekről, már kevesebb kapaszkodót találunk.

Ez nem véletlen, hiszen az életmódbeli változásokról szóló családi beszélgetések kihívást jelenthetnek a családtagok számára, mégis nagy a jelentőségük, mivel a vegánság sem feltétlenül csak az ételek elfogyasztásáról szól, hanem a legtöbb esetben arról is, hogy hogyan látjuk a világ dolgait (kihívásait), és hogyan alakítjuk ki ehhez képest a saját gondolkodásmódunkat.

Miért dönthet valaki úgy, hogy nem fogyaszt többé állati eredetű ételt?

Manapság egyre gyakoribb, hogy valaki úgy dönt, nem fogyaszt többé állati eredetű ételt – akár fenntarthatósági, akár egészségügyi, akár más morális megfontolásból. Sokan úgy gondolják, hogy a növényi alapú táplálkozás igazságosabb, pozitív hatása van a gazdaságra, a környezetre, és az emberibb hozzáállás  is arra késztet sokakat, hogy egyéni szinten is tenni kéne valamit.

A lejjebb felsorolt tippek a témában nem csupán akkor szólnak neked, ha vegán vagy. Hanem akkor is, ha a magad módján egyébként is környezettudatosabb, fenntarthatóbb életmódot keresel, és talán kétségeid vannak afelől, hogy a legközelebbi családtagjaid hogyan fogadják majd az életmódváltásodat.

Szóval ha azt már tudod, hogy min szeretnél változtatni, de azt nem, hogy hogyan tedd, íme néhány tanács, hogy ne állandó harctérként kelljen megélned a váltást.  

Nem a meggyőzés a fontos, hanem az elfogadás

Teljesen természetes, hogy amikor az ember rátalál valamire, ami megérinti, vagy megváltoztatja a gondolkodásmódját, arról azt gondolja, hogy az mindenki számára lényeges lehet. Ezért is szeretné ilyenkor mindenki, ha a szerettei is ugyanúgy fontosnak tartanák. Sajnos még ha egyébként teljesen jogosak is ezek az érzések, gyakran a körülöttünk lévők meg sem akarják hallani az üzenetünket. Viszont fel lehet fogni egy ilyen helyzetet akár egy jelnek is arra, hogy vigyázzunk, és ápoljuk a kapcsolatainkat, és tegyünk érte, hogy az érdeklődés és nyitottság akár a vegánság pozitív szempontjai másokban is megfogalmazódhassanak. 

Ezért ha valaki életmódváltáson gondolkodik a környezetünkben, a legtöbb, amiben támogathatjuk őt, hogy nyitottak és érdeklődőek maradunk a kérdéseire, és tiszteletben tartjuk, hogy mindenkinek egyéni ritmusa és igényei vannak.  A változáshoz optimális esetben három dolog kell. Az első a megfelelő időpont, a második a külső vagy belső motiváció (életmódváltásnál a belső talán szerencsésebb), és egy olyan működési példa, amelyben megoldási mintára találhatunk. Ha ezek adottak, és támogató közegre lelnek, akkor nem csak változást tapasztalhatunk, hanem pozitív értelemben véve új dolgot tanultunk. 

Már  a történeted megosztása is szélsőséges tettnek számíthat

Amikor széles körben elfogadott szokásoktól eltérően kezdesz élni, lehet, hogy eleinte tehetetlennek és magányosnak érzed magad, főleg a másokkal való kellemetlen beszélgetések miatt. Ám ahogy a hegy tetejéről legurított hógolyó is csak lassan növekszik egyre gyorsuló hatalmas hólabdává, úgy a saját történeted kommunikálása és az életmódváltástól való idegenkedés is idővel változhat csak. Ne félj hát minél többször minél többféle nyitott közönség előtt elmondani a tapasztalataidat, megélt dolgaidat a témában. Így könnyebben találhatsz rá olyanokra, akiket hasonló témák foglalkoztatnak, még ha maguknak nem is fogalmazták meg eddig. 

Nem vagy egyedül, csak jól kell keresned 

Bármilyen új életmód felfedezésébe is vágunk bele, egyedül nehezebb, mint amikor valamilyen támogató környezet segít fenntartani a motivációnkat. Viszont egyetlen csoport sem tudja önmagában kielégíteni az összes társas igényünket. Ha úgy érezzük, hogy egyedül vagyunk, és a családunk sem nyitott az életmódváltásra, az is rendben van, hiszen kereshetünk és találhatunk a barátaink között vagy az átlátható, hiteles online közösségeken belül is olyanokat, akik ugyanúgy gondolkodnak a témában, mint mi, és támogatnak az elhatározásunkban, motiválnak minket. Így nem kell azt éreznünk, hogy egyedül vagyunk ebben a helyzetben. Ráadásul így talán sokkal türelmesebben tudunk közelíteni azokhoz a szeretteinkhez is, akik nem úgy élnek, mint mi.

Ha fontos neked, beszélj róla

A környezettudatos életnek sok oldala van, amely bárki számára felfedezhető. Ne a családunkkal való kommunikáció megromlása legyen az ára annak, ha az életünk megváltoztatásában a szeretteink nem követnek minket, hiszen nincs ezzel semmi gond. Az életmódváltás nemcsak gyakorlati, hanem sokszor kapcsolati kérdés is. Mert ha jól érezzünk magunkat, ha működik az újonnan választott életmódunk, az talán idővel érdeklődést is kelt azokban, akikkel kapcsolatban állunk. A nyitottság tehát később is megjelenhet. Aki pedig egyértelműen kíváncsi ránk, azzal szépen lassan megoszthatjuk mindazt, ami hatással van az alapvető választásainkra: a minket befolyásoló, inspiráló vagy motiváló tartalmakat, könyveket, dokumentumfilmeket, videókat. Ebben az esetben is a párbeszéd indítása ad lehetőséget új tapasztalatra mindkét félnek. 

Kikapcsolódásként pedig érdemes tájékozódni, elmélyedni a hiteles infókban, legyen szó a vegán étkezésről, a klímaváltozásról vagy bármiről, ami változást indított el benned. Mert minél járatosabb vagy a témában, annál többféleképpen tudsz majd beszélni róla. Így az is lehet, hogy a korábban frusztráló kérdések egyszer csak megszűnnek frusztrálóak lenni, és ahogyan látod a világot, azzal inspirálhatsz másokat is a változásra.

Bakti Tamás pszichológus

Kiemelt kép: Sonja Morris.