Szex

Tényleg fáj az első szex közben, amikor átszakad a szűzhártya?

Mindenkinek van szűzhártyája? Fáj, ha elszakad? Visszanőhet, ha valaki már „elvesztette” a szüzességét, de sokáig nem szexel?

Nemcsak az alakja, de a szűzhártya erőssége, rugalmassága is változatos, illetve az idő előrehaladtával, a korral is változik. Születéskor viszonylag vastag, így a kislányok hüvelyét védi a külső szennyeződéstől, véletlen balesetektől. A kamaszkori hormonális változások hatására vékonyodni kezd, és sokaknál szinte teljesen el is tűnik. Másoknál viszont rugalmassá válik, de annyira, hogy előfordulhat, hogy még szex közben sem szakad el. Egy amerikai kutatás szerint a kutatásban részt vevő, szexuális életet élő tizenéves lányok 52%-ának például ép volt a szűzhártyája.

Mi történik az első szex közben?

  • Ha a szűzhártya ennyi változatban, egyénenként ennyire különböző tulajdonságokkal bírhat, akkor bármi lehetséges és az ellenkezője is! Vannak nők, akik határozottan emlékeznek az első szeretkezés enyhébb vagy erősebb fájdalmára, de az nehezen eldönthető, hogy ennek valóban a szűzhártya berepedéséhez volt-e köze, hiszen a szűzhártyában nem futnak érzőidegek. A hüvelyben viszont igen, és ha egy lány nincs olyan szexuális izgalomban, hogy a hüvelye ellazuljon és nedvesedni kezdjen, akkor fájdalmas lehet az aktus (behatolás). Ugyanakkor olyan nőkről is tudunk, akikkel szinte észrevétlenül – valószínűleg korábban ‒ történt meg az, amit biológiai értelemben a „szüzesség elvesztésének” hívunk, mert se fájdalmat, se vérzést nem tapasztaltak az első szex alkalmával. Erre sokak szerint az a magyarázat, hogy a megvékonyodott szűzhártya sportolásnál, de akár tampontól is beszakadhat. A nőgyógyászati vizsgálaton kívül más módon nem igazán derül ki, hogy valakinek van-e, volt-e egyáltalán szűzhártyája.  

Mindezek után mi az, amit biztosan tudhatunk a szűzhártyáról?

Egyrészt azt, hogy pillanatnyi állapota vajmi keveset árul el arról, hogy tulajdonosa él-e szexuális életet vagy sem. Másrészt azt, hogy ha már egyszer volt rajta nyílás ‒ akár kisebb, akár nagyobb ‒, az nem fog összenőni hosszabb szexszünet esetén sem.

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen.