Világ

Miért kér jelentést az ENSZ a magyarországi gyerekek helyzetéről?

Magyarország 5 évente beszámol az ENSZ-nek arról, hogy mit tett a gyerekekért. Most készül a jelentés erről, amihez a gyerekek váleményére is kíváncsiak. Olvasd el, hogyan történik ez, és te hogyan vehetsz részt benne!

Jelentés az ENSZ-nek

2018. március–2020. január: Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) nyomon követi, mit csinálnak az országok a gyerekekért. Ezért az országoknak 5 évente készíteniük kell erről egy jelentést a Gyermekjogi Bizottságnak. A kormány, a civilek és a gyerekek véleményére is kíváncsiak.

Mire kíváncsi az ENSZ?

2018. március 1.: A bizottságot a civil szervezetek segítik abban, hogy miről érdemes kérdezni az országot.

2018. június: Az ENSZ elküldi a kérdéseit az országnak. Ebben szó van a gyerekek oktatásáról, egészségéről, neveléséről és a többi jogaikról.

A kormány és a civilek véleménye

2019. június 1.: A kormány elküldi a válaszait. Bemutatja a politikáját, a jogi változásokat, és számokkal igazolják azok sikerét, kihívásait.

2019. augusztus 1.: A Bizottság kérdéseit a civilek is megválaszolják. Szakértők, gyerekekkel dolgozók és kutatások tapasztalatait összegzik.

A gyerekek tapasztalatai

2019. augusztus 1.: A gyerekek véleményét egy online kutatás méri fel. Miután elküldted a kérdőívet, írásban összesítjük azt, és elküldjük a Gyermekjogi Bizottságnak.

Személyes találkozás

2019. október: A Bizottság megvizsgál mindent, amit a kormánytól, a civilektől és a gyerekektől megtudott, majd személyesen is találkozik a képviselőikkel Genfben.

Az ENSZ javaslatai

2020. január: Ezután elküldi észrevételeit az államnak, amiben felhívja a figyelmét a problémákra, és konkrét javaslatokat is tesz. Öt év múlva, a következő jelentésnél az államnak be kell számolnia, mit tett ezekben a kérdésekben.

Ha tetszett, töltsd le PDF-ben:

Kiemelt kép: icons8