Vélemény

„Segítség, fogszabályzó”, vagy segít a fogszabályzó?

Tudtad, hogy a fogszabályzó vicces is lehet? Nem beszélve azokról a nyelvtörőkről, amiket fogszabályzóval még mókásabb kimondani!

Hol is kezdjem? Amikor megtudtam, hogy ragasztott fogszabályzóm lesz, eléggé meglepődtem, mert már a tipikus filmes fogszabályzó előtt is volt éjszakaim, amit elég sokáig hordtam, és azt reméltem, azzal vége is lesz a szenvedésemnek – de tévedtem. Mióta megkaptam az első éjszakai cukiságot, 8 év telt el, és még most is van fogszabályzóm!

Volt már éjszakai (kétféle) és ragasztott is (szintén kétféle), de most hordom az eddigi kedvencemet: egy szép narancssárga éjszakai fogszabályzót.

Nem csak rajtad nevethetnek, veled is!

De térjünk vissza oda, hogy megtudtam: ragasztott fogszabályzóm lesz. Kicsit féltem, hogy piszkálni fognak a suliban, de akkor eszembe jutott, hogy két lánynak is van az osztályból, és hogy mennyire nem ciki, sőt inkább vicces dolgok történnek velük. Például egyszer tesiórán kidobóztunk, és az egyiküket fejbe dobták, a fogszabályzója meg kidurrantotta a labdát. Máskor egy mágnes tapadt össze a fogszabályzójával… De most nem mesélem el az összes vicces sztorit, majd szereztek sajátokat!

Tud azért fájni is

Inkább arról beszélek kicsit, hogy nem csak vicces dolgok járnak a fogszabályzóval, mert tény és való, hogy nagyon tud fájni! És lelkiismeretesen kell takarítani is! Szóval tudnak kellemetlen dolgok is történni: ilyen az, amikor valamilyen kaja beleragad, vagy ha beleakad valamibe. Vagy például az is nagyon fájdalmas, ha megütöd a szádat, mert akkor a fogszabályzó adja a másikat, és meg is sebesítheti belüről. Vagy bevallom, se éjszakaival, se régebben ragasztott fogszabályzóval nem próbáltam csókolózni, de el tudom képzelni, hogy kellemetlen, főleg, ha a másik félnek is van.Összeakadhatnak-e? Ezt nem tudom, próba teszi a mestert!

És még a végére egy jó dolog: kicsit utánanéztem, milyen hangokat nehéz kimondani fogszabályzóval, és kerestem ezekkel a hangzókkal nyelvtörőket. Hajrá!

  • Folyton torkos, drótos tót sós ropogóst kóstol,
    Potyog most sok olcsó gomb, oly komoly gyomortól.
    Hó-hó, ódon hordóból csobogó jó bort mohón kortyol,
    No, most gondoskodjon, doktor, módos koporsóról
  • Limpopói pimpógyökeret szopó puhapopójú pónilópopó-lopó pót-Pápua Puapó apó.
  • Mit sütsz, kis szűcs? Sós strucchúst sütsz, kis szűcs? (bonyolultabb verzió!)
  • Meguntam Győrnek gyönyörű gyöngyvárában laktomat, mert a Duna, Rába, Rábca rákja rágja lábomat.

L. (14 éves)

Kiemelt kép: Daniel Labrosse