Világ

Felnőttekkel dolgozni gyerekként: 10 hasznos tudnivaló

Az iskolai közösségi szolgálat keretében egy szociális otthonban dolgozol? Felkértek, hogy szerepelj a városi ünnepségen? Önkéntesnek jelentkeztél egy sportrendezvényre, vagy felmérést készítesz a diákok körében?

Ha még nem múltál el 18 éves, és jelentkeztél egy olyan programba vagy feladatra, ahol felnőttekkel dolgozol közösen, akkor a veled dolgozó felnőtteknek különösen figyelniük kell arra, hogy valódi szerephez juss, és biztonságban legyél. Fontos, hogy elmondhasd a véleményed, emiatt pedig senki se bánthasson téged, és senki se erőltessen rád olyan döntést, amit te nem szeretnél.

Ezt a 10 pontot mindenkinek figyelembe kell vennie, aki gyerekkel dolgozik!

1. Tájékoztatni kell téged a jogaidról és arról, hogy mi fog veled történni.

A felnőtteknek el kell mondaniuk minden részletet a folyamatról és a programról, amiben részt veszel. Fontos, hogy tudd, mit várnak el tőled, milyen lehetőségeid és milyen felelősséged van. A felnőtteknek válaszolniuk kell a benned elmerülő kérdésekre, és biztosítaniuk kell, hogy a folyamat egésze során mindent értesz.

Jogod van ahhoz, hogy minden tájékoztatást megkapj!

2. Bármikor mondhatsz nemet.

Semmi sem kötelező. Ha részt veszel bármilyen programban vagy feladatban, bármikor mondhatsz nemet, kiszállhatsz, vagy abbahagyhatod a munkád. A részvételed önkéntes, és a felnőtteknek biztosítania kell azt, hogy téged ezért semmilyen hátrány se érhessen. Nemet mondani sosem ciki!

3. Tisztelettel és figyelemmel kell veled bánni.

A felnőtteknek tiszteletben kell tartaniuk a véleményedet és a döntéseidet. Lehetőséget kell biztosítaniuk arra, hogy ha van egy ötleted, gondolatod, akkor kezdeményezhess. Fontos, hogy azt érezhesd, téged komolyan vesznek.

4. Számít, hogy téged mi érdekel.

Beleszólhatsz abba, hogy milyen kérdésekben és döntésekben szeretnél részt venni. Olyan témában kell téged kérdezni, amely neked is érdekes, és van róla tapasztalatod.

5. Időt és lehetőséget kell biztosítani arra, hogy nyugodtan dolgozhass és felkészülhess.

A felnőtteknek mindent meg kell tenniük azért, hogy felkészültnek és magabiztosnak érezhesd magad. Fontos, hogy úgy érzed, számodra kényelmes és megfelelő a feladat formája (pl. írás vagy videózás, online vagy offline), és kellő mennyiségű időt kapsz egy-egy téma megismerésére és a feladat elvégzésére.

6. Nem szabad téged és a társaidat megkülönböztetni.

Ugyanúgy kell veled bánni, mint bármely más gyerekkel. Nem szabad, hogy bármi miatt máshogy bánjanak veled, és akárcsak neked, más gyerekeknek is ugyanolyan lehetőséget kell biztosítani, hogy részt vehessenek a feladatban, mint neked.

7. Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy új tapasztalatokat gyűjthess, tanulhass, és fejlődhess.

Fontos, hogy lehetőséged legyen minden olyan tudás és gyakorlat megszerzésére, ami téged segít a véleményed kifejezésében vagy egy feladat ellátásában.

8. A veled foglalkozó felnőttek felelősek azért, hogy te biztonságban legyél.

Nem érhet téged semmilyen hátrány, megkülönböztetés vagy sérelem a véleményed miatt, és ezért a veled dolgozó felnőtteknek mindent meg kell tenniük. Tudnod kell, hova fordulhatsz, ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed van.

9. Tájékoztatni kell téged arról, hogy mi lesz a véleményeddel és a munkáddal.

Fontos, hogy tudd, mire és hogyan használják fel a véleményed. Ha kutatásban vagy egy projektben veszel részt, a veled dolgozó felnőtteknek el kell mondaniuk, milyen eredményeket értetek el, és hogyan szerepel benne a te véleményed, munkád. Ha abbahagyod a részvételt, vagy lezárult a program, akkor is tudnod kell, mi fog történni az addigi munkáddal, hogyan kezelik az általad elmondottakat.

10. Lehetőséget kell biztosítani neked arra, hogy visszajelzést adhass a veled dolgozó felnőtteknek.

A felnőtteknek nemcsak a feladataid kapcsán, hanem a program kapcsán is ki kell kérniük a véleményed. Minden munkának, amelyben felnőttekkel közösen dolgozol, elsődleges célja, hogy jól és biztonságban érezhesd magad, ezért különösen fontos, hogy bármikor visszajelzést adhass arról, ha neked valami nem tetszik.

Jogod van elmondani a véleményed, és ahhoz, hogy azt a felnőttek figyelembe is vegyék!

Ha tetszett, töltsd le PDF-ben:

Kiemelt kép: Reginald Swinney