Test

Megtalálni az ideális melltartót? Nem lehetetlen küldetés

Hogyan ne legyen lehetetlen küldetés a megfelelő méretű és fazonú melltartó kiválasztása.

Mi a méretem?

Ennek a megállapításához szükséged lesz egy mérőszalagra. Ha van olyan barátnőd, akivel segíteni tudtok egymásnak, akkor még könnyebb (és viccesebb is) lesz a méretkezés.

Először mérd körbe a mellkasodat, pont a melleid alatt. A mérőszalag ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kapott számot kerekítsd ötre vagy nullára végződő számra: ha például 73, akkor kerekítsd 75-re, ha 78, akkor 80-ra. Ez a szám lesz a körméreted, és ezt fogod a melltartók méretezésén is látni. Ezután újra a mellkasod körül mérj, de most ott, ahol a legteltebb a melled. Ez az érték a mellbőség. A mellbőségből vond ki a körméretet.

Mellbőség, körméret
Kép forrása

A kapott szám (a mellbőség és a körméret különbsége) alapján az alábbi táblázatból meg tudod határozni a kosárméretedet. A kosárméretet betűk jelölik, és a melltartó címkéjén ezt is ott találod a körméretet jelölő szám mellett.

KülönbségKosárméretKülönbségKosárméret
12–13 cmA22–23 cmF
14–15 cmB24–25 cmG
16–17 cmC26–27 cmH
18–19 cmD28–29 cmI
20–21 cmE30–31 cmJ

Mi alapján válasszak melltartót?

A választék zavarba ejtően nagy. Léteznek sportmelltartók, csipkemelltartók, merevítős és szivacsos melltartók, push-up, azaz a melleket extrán megemelők, illetve melltartók „minden nélkül”: vékony csipkéből vagy pamut rétegből készül, nincs benne se merevítő, se szivacs. Melltartóvásárlásánál – főleg eleinte – próbálj fel minél több modellt és méretet, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbbet. A jó melltartó legfontosabb tulajdonsága, hogy kényelmes: nem lötyög rajtad, de nem is túl szoros, sehol nem vág be, nem irritálja a bőrödet, nem nyom. 

Miért hordunk melltartót?

A legtöbben úgy vesszük fel nap mint nap a melltartónkat, hogy soha fel sem tettük magunknak ezt a kérdést. Az a „normális”, ha hordjuk. A környezetünk, a reklámok mind azt sugallják, hogy a melltartók „tökéletes” formájú kosarának köszönhetően szebbek és vonzóbbak lehetünk. Fontos, hogy a saját kényelmed legyen az elsődleges szempont, amikor arról döntesz, hogy hordasz-e melltartót, és ha igen, mikor és milyet.

Marton Kata

Kiemelt kép innen