Test

Aki használt már tampont, hallhatott a toxikus sokk szindrómáról

A tamponokhoz mellékelt leírások figyelmeztetnek a toxikus sokk szindróma (TSS) veszélyére. De mi ez pontosan, és mit lehet ellene tenni?

Na de mi az a TSS, és mit kell róla tudni?

A toxikus azt jelenti: mérgező, a sokk ebben az esetben arra az állapotra utal, amikor a sejtjeid nem jutnak elegendő oxigénhez, és ez felborítja a szervezeted rendes működését, a szindróma pedig egy betegség tüneteinek összességét, vagyis a testi jelzések együttesét jelenti. Tehát: egy baktérium által termelt méreg jut a szervezetbe, az ennek következtében kialakuló súlyos rosszullét tünetegyüttese a toxikus sokk szindróma (rövidítése: TSS).

Ha túl hosszú ideig marad a tampon a hüvelyben, a nedves, meleg helyeket kedvelő baktériumok gyorsan szaporodni kezdenek, az egyik közülük mérgező anyagot termel, és ez okozza a rosszullétet. Az is hozzájárulhat a fertőzéshez, ha a tampon kicsit feldörzsöli a hüvely falát, mert ezeken a pici „sérüléseken” keresztül könnyebben juthatnak be kórokozók a test vérkeringésébe. Közrejátszhat az is, ha valaki allergiás a tampon valamelyik összetevőjére. 

Szerencsére ez nagyon, nagyon ritkán fordul elő, de mivel volt már rá példa, a tampongyártók kötelesek felhívni a figyelmet a betegség kockázatára, és jó, ha te is tudsz róla. Annál is inkább, mert ha valakinél jelentkeznek a tünetek, fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljon!

Mit tegyünk, ha mégis előfordul?

Tehát ha a menstruáció alatt valakinek (akár neked, akár a közeledben bárki másnak)

  • hirtelen felszökik a láza (39-40 °C-ra vagy ennél magasabbra);
  • erős fej-, torok- vagy izomfájás jelentkezik;
  • vörösek a szemei;
  • nagyon-nagyon fáradt (az enyhe fáradtság természetes!), teljesen erőtlen, esetleg összevissza beszél vagy az ájulás környékezi;
  • hány és vizes hasmenése van (a kicsit hígabb széklet − köznapi nevén kaki − normális a menzesz előtt és alatt!);
  • napégéshez hasonló kiütések jelennek meg a bőrén;
  • a tenyereken és a talpakon hámlik a bőre,

akkor a tampont azonnal ki kell venni, és orvost kell hívni, vagy be kell vinni egy kórházba! Még akkor is, ha a felsoroltakból csak egy-két tünet jelentkezik! Az orvossal pedig fontos közölni, hogy a beteg éppen menstruál, és tampont használt!

Részlet Hoppál Bori Az én testem című könyvéből.

Kiemelt kép innen