Világ

Az ENSZ kíváncsi rád, mondd el a véleményed!

Most összegyűjtik a magyar gyerekek véleményét, ne maradj ki te sem! Te is tehetsz a jogaidért!

Itt az alkalom, hogy Magyarország meghallja, mit gondolnak a gyerekek és a fiatalok. Milyen a suli? Milyennek látod a jövődet? Hogyan bánnak veled a többiek? Komolyan vesznek a felnőttek? Te hogy látod? Töltsd ki a kérdőívet!

Miért indult el a kampány?

Magyarország törvénybe foglalta, hogy mindent megtesz azért, hogy a gyerekek biztonságban és jól legyenek. Erről szólnak a gyerekjogok, amelyeket a Gyermekjogi egyezmény sorol fel. Van egy 18 fős csoport az ENSZ-ben, a Gyermekjogi Bizottság, amely ötévente ellenőrzi, hogy ténylegesen mennyire érvényesülnek ezek a jogok, ezért a kormánnyal és a civilekkel is egyeztetnek erről. A valóságot azonban a legjobban a gyerekek ismerik, ezért nagyon kíváncsiak a te véleményedre is, hogy fel tudják hívni az állam figyelmét mindenre, ami igazán számít. 

Miről szól a kampány?

Szeretnénk, ha ebben a kérdőívben minél több gyerek elmondaná a véleményét az iskolai, otthoni, helyi és online tapasztalatairól. Te elmondod, hogy mit gondolsz, mi pedig segítünk, hogy az eredményekre a döntéshozók is odafigyeljenek. Keressük a gyerekeket (illetve gyerekcsoportokat), akik részt vennének a kampányban vagy a jelentés képviseletében.

Hol és meddig tudom kitölteni a kérdőívet?

A kérdőívet ezen a linken éred el: smarturl.it/tehogylatod

A kitöltési határidő: 2019. március 31.

Miért vegyek részt?

Mert a gyerekek tudják igazán, hogy mi történik velük, mik a jó és rossz tapasztalataik, és min kell változtatni. A kérdőív kitöltése egy lehetőség, amellyel kiállhatsz magadért, és tehetsz azért, hogy megváltozzon az, amit problémának látsz. Hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a döntéshozók, a felnőttek jobban figyeljenek a számodra fontos ügyekre, az ENSZ pedig arra törekszik, hogy a gyerekek véleményét komolyan vegyék.

Mi az ENSZ?

Az ENSZ egy olyan nemzetközi szervezet, amelyet 1945-ben, a második világháború után hoztak létre. Fő feladata, hogy segítse az államok közötti együttműködést, teret biztosítson az országoknak a problémáik megtárgyalására, és segítsen a háborúk, a konfliktusok megelőzésében. Az ENSZ szervezetén belül a különböző területekkel külön testületek foglalkoznak, ezek segítik a világszervezet munkáját.

Mi a Gyermekjogi Bizottság?

A Gyermekjogi Bizottság egy 18 fős csoport a világ minden tájáról, amely az ENSZ-ben dolgozik. A gyerekek helyzetét, jogait vizsgálják azokban az országokban, amelyek törvénybe iktatták a nemzetközi szervezet Gyermekjogi egyezményét. Ezzel vállalták, hogy rendszeresen beszámolnak arról, mit tettek a gyerekekért. A Bizottság minden évben háromszor összeül, hogy megvitassák az országok helyzetét. A Bizottság nem kényszerítheti az országokat semmire, de erősen kritizálhatja, és értékes tanácsokat adhat úgy, hogy arról a többi országot is értesíti.

Hogyan vizsgálják a gyerekek helyzetét?

A Bizottság ellenőrzi, mit tesznek az országok a gyerekekért. Az országoknak ötévente készíteniük kell erről egy jelentést. Az ENSZ fontosnak tartja, hogy ebben megjelenjen a gyerekek véleménye, ezért örül, ha a gyerekektől is kap visszajelzést. A Bizottság megvizsgál mindent, amit a kormánytól, a civilektől és a gyerekektől megtudott, és személyesen is találkozik a képviselőikkel. Ezután elküldi az észrevételeit az államnak, felhívja a figyelmet a problémákra, és konkrét javaslatokat is tesz. Öt év múlva, a következő jelentésnél az államnak be kell számolnia, mit tett ezekben a kérdésekben.

Mik azok a gyermekjogok?

Az állam törvénybe foglalta, mit kell biztosítani minden gyerek számára, és mitől kell megvédeni őket. Ezek a gyermekjogok, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye sorol fel. Ez egy nemzetközi egyezmény, amelyet szinte az összes ország elfogadott, és 1991 óta Magyarországon is jogszabály. Minden gyereknek joga van például a megfelelő oktatáshoz, a gondoskodáshoz, a szabadidőhöz, ahhoz, hogy a véleményét figyelembe vegyék, vagy hogy ne bántsák és csúfolják. Ha még nem múltál el 18 éves, jogilag gyereknek számítasz, és rád is vonatkoznak ezek a jogok. Elsősorban a szüleid felelőssége, hogy segítsenek a jogaid érvényesülésében, de az államnak is mindent meg kell tennie ezért. Te is tehetsz érte, például úgy, hogy megismered és tiszteletben tartod őket.

Kik csinálják a kampányt, és ki képviseli majd a véleményem?

A kampányt és a jelentést olyan szakemberek és gyerekek készítik, akik a gyerekekért, az ő jogaikért és jóllétükért dolgoznak. A közös munkát a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány fogja össze. A felmérés előkészítésében részt vett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar LMBT Szövetség, a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottsága, a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Társaság a Szabadságjogokért. A kampányt a Gyermekjogi Civil Koalíció további szervezetei és szakemberei is támogatják: a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, a GYERE Gyerekesély Közhasznú Egyesület, az Igazgyöngy Alapítvány, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület, a Rosa Parks Alapítvány, a Szülőnek lenni program, Bíró Dalma és dr. Lux Ágnes.

Ha szeretnél te is a részese lenni, csatlakozz! (A csatlakozás részleteiért görgess lejjebb.)

Támogatja az ENSZ a kampány készítőit?

Az ENSZ nem támogatja anyagilag a készítőket, csak szakmailag ösztönöz mindenkit a gyerekek részvételének támogatására. 

Mi érdekli az ENSZ-t?

Az ENSZ arra kíváncsi, hogy hogyan érzed magad a mindennapokban, a szűkebb és tágabb környezetedben: a családodban, az iskoládban, a faludban, a városodban, az országban, ahol élsz. Például mitől jó bemenni a suliba, vagy miért rossz rágondolni is? Elég információt kapsz a jogaidról, a szexualitásról? Milyen tapasztalataid voltak a diáktüntetésekről, mi történik, ha segítségre van szükséged? Van lehetőség kikapcsolódni? Másképpen bánnak veled valamilyen tulajdonságod miatt? 

A kérdőívben névtelen maradsz, nincsenek jó és rossz válaszok. A felmérés éppen arról szól, hogy a jó és a rossz tapasztalatokról egyaránt képet kapjanak.

Hogy ismeri meg az ENSZ a véleményem?

Kattints ide, és töltsd ki a 10 perces kérdőívet, legkésőbb 2019. március végéig. Ha fontosnak tartod, hívd meg a barátaidat, az iskolatársaidat is. Minél több választ kapunk, annál pontosabb képet tudunk mutatni a hazai gyerekek helyzetéről és arról, hogy hol és min kell javítani. 

Miután elküldted a kérdőívet, írásban összesítjük, és 2019 augusztusában elküldjük az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának. 2019 októberében lehetőségünk lesz arra, hogy személyesen is képviseljük az összegyűjtött véleményeket Genfben, a szakmai bizottság előtt. A felmérés eredményét te is megnézheted majd, ehhez elég, ha nyomon követed a felmérés Facebook-oldalát, ahol minden további lépést megosztunk majd.

Honnan tudom, mi történt a válaszommal?

Kövesd a Facebook-oldalunkat! Itt osztjuk meg 2019 tavaszán a kérdőív eredményeit, aztán augusztusban a teljes jelentést. Beszámolunk az októberi szóbeli meghallgatásról és arról, hogy a Bizottság szerint miben kell változtatnia az államnak. Közben folyamatosan tudósítunk arról, hogy mit tettük annak érdekében, hogy a döntéshozók megismerjék a véleményeteket.

Ki fogja tudni, hogy személyesen miket mondtam? Hogyan kezelik az adataimat?

A kérdőív kitöltése során névtelen maradsz, nem lehet azonosítani, ki mit írt, vagy hogy kik vettek részt benne. Ha bármelyik kérdésre nem akarsz válaszolni, nyugodtan kihagyhatod. Az adatvédelmi szabályzatot itt éred el.

Hol találok információt az ENSZ oldalán a gyerekek jelentésben való részvételéről?

A jelentéssel kapcsolatos információkat az ENSZ itt foglalja össze angol nyelven: 

https://www.ohchr.org/en/hrbodies/crc/pages/crcindex.aspx

https://crcreporting.childrightsconnect.org/

https://crcreporting.childrightsconnect.org/child-participation-faqs/

Szeretnék többet tenni. Hogyan segíthetek?

Segíts abban, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet.

  • Oszd meg a kérdőívet az online profilodon vagy közös csoportokban. 
  • Töltsd le a kampány anyagait ezen a linken. Nyomtasd ki a plakátot, cseréld le a Facebook-borítódat, állíts be ideiglenes keretet.
  • Mondd el másoknak, hogy te miért csatlakoztál. Használd a #tehogylatod hashtaget.
  • Beszélj a barátaiddal, az osztálytársaiddal, a tanáraiddal, vagy hirdessétek meg a suliban (faliújság, hírlevél, osztálycsoport stb.).
  • Beszélj a diákönkormányzattal, az iskolaújság vagy a rádió szerkesztőivel, hogy foglalkozzanak a témával!
  • Írj a kedvenc vloggerednek vagy más példaképednek, hogy ossza meg ő is a kérdőívet.
  • Vegyél részt a jelentés elkészítésében vagy képviseletében.
  • Írj üzenetet a lenti elérhetőségek egyikére.

Miért csak 18 éven aluliaknak szól a kérdőív, amikor egy középiskolába járó vagy más 19-20 éves fiatal helyzete nem sokban különbözik tőlük?

Az életkor valóban egy mesterséges határvonal, erre érdemes rávilágítani minden alkalommal, amikor valaki a korosztály helyzetét vizsgálja. A kérdőív azért csak a 18 éven aluliaknak szól, mert a Gyermekjogi egyezményben foglalt jogok rájuk vonatkoznak, és 2019-ben ennek végrehajtásáról szeretne visszajelzést kapni az ENSZ Bizottsága. Aki azt jelöli, hogy elmúlt már 18 éves, nem tudja kitölteni a kérdőívet, számára a végére ugrik az űrlap.

Kérdésem van. Kihez fordulhatok?

Írj üzenetet a kampány Facebook-oldalán, vagy írj e-mailt Balogh Karolinának, a Hintalovon Alapítvány önkéntesének a tehogylatod@hintalovon.hu címre. 

Kiemelt kép: icons8