Lélek

Válnak a szüleim… Kivel élek majd: anyával vagy apával?

Ha válnak a szüleid, az ellen nem tehetsz semmit, de talán könnyebb feldolgoznod, ha néhány, akár benned is felmerülő kérdésre tudod a választ: kivel maradhatsz, hogyan tarthatod a kapcsolatot a szüleiddel, mi lesz a testvéreddel.

Ha válnak a szüleid, az ellen nem tehetsz semmit, de talán könnyebb feldolgoznod, ha néhány akár benned is felmerülő kérdésre tudod a választ: kivel maradhatsz, hogyan tarthatod a kapcsolatot a szüleiddel, mi lesz a testvéreddel.

Nem könnyű túljutni a váláson, és talán sokáig is tart, míg megszokod az új helyzetet. Biztos felmerül benned egy csomó kérdés, ha válnak a szüleid:  ebben a cikkben azokat gyűjtöttük össze, amelyek a kapcsolattartásról szólnak. Arról, hogy honnan tudod majd, hogy kivel maradhatsz, eldöntheted-e, hogy mikor találkozhatsz azzal a szülőddel, akivel nem élsz együtt, hol fogsz majd élni, mi lesz a testvéreiddel, mi történik veled, ha valamelyik szülődnek új partnere lesz. A válaszok talán segítsenek enyhíteni a bizonytalanságod miatti feszültséget és csökkentik a szolgáltatottság érzését. 

Van abba beleszólásom, hogy melyik szülőmmel szeretnék élni?

Minden téged érintő esetben jogod van elmondani a véleményedet, így a szüleid válása esetén is. A szüleidnek ilyenkor is meg kell hallgatniuk téged, és meg kell fontolniuk, hogy te mit szeretnél. A válás alatt a szüleid és a bíróság is figyelembe veszi, amit gondolsz. Viszont a felnőtteknek arra is figyelniük kell, hogy ez a döntés a te egészséges fejlődésed, biztonságod szempontjából is megfelelő legyen. Ha már 14 éves elmúltál, a felnőttek nem hozhatnak a te véleményeddel ellentétes döntést ebben a kérdésben. 16 éves korodtól pedig jogod van elköltözni attól a szülődtől, akinél éppen laksz. Ehhez nem kell a szüleid beleegyezése, azonban a gyámhatóság jóváhagyására szükség van.

Kötelező kapcsolatot tartanom a másik szülőmmel?

A kapcsolattartás a jogaid közé tartozik. Ha tehát a szüleid külön élnek, jogod van kapcsolatot tartani mindkettőjükkel. Természetesen nem lehet erővel kényszeríteni senkit a kapcsolattartásra, de az fontos, hogy egy válás esetén is legyenek saját személyes élményeid mindkét szülőddel. A kapcsolattartás lényege tehát, hogy a válás ellenére azt a szülődet se kelljen elveszítened, akitől épp külön kell élned. A szüleidnek minden ilyen kérdésben meg kell hallgatniuk téged, hogy te mit szeretnél. De a felnőtteknek figyelniük kell arra is, hogy a kapcsolattartás a biztonságod szempontjából is rendben legyen.

Később lehet-e változtatni azon, hogy melyik szülőmmel élek?

Nem muszáj, hogy végleges legyen egy ilyen döntés. Ha valami miatt nem működik a jelenlegi helyzet, akkor erről nyugodtan szólj a szüleidnek. Nekik végig kell hallgatniuk és figyelembe venniük, hogy mit szeretnél. A hatóságoktól akkor lehet kérni, hogy módosítsák az erről szóló döntést, ha olyan változások történtek az életetekben és a kapcsolatotokban, amik miatt elkerülhetetlen, hogy változzon a helyzet. Egy ilyen változtatás is a te érdekedben hozható meg. A hatóságoknak egyébként maguktól is rendszeresen vizsgálniuk kell, hogy minden rendben van-e veled, jó helyen vagy-e. És ha azt látják, hogy nem működik a jelenlegi rendszer, akkor döntést hozhatnak a változtatásról.

Különválaszthatják a testvéreket annak ellenére, hogy ők együtt szeretnének maradni?

A jogszabályok és a bíróság is figyelembe veszi a testvérek kötődését egy válásnál. Ha nyilvánvaló, hogy a testvérek erősen ragaszkodnak egymáshoz, nem választhatják külön őket. Általában az a jellemző, hogy a testvérek kötődése egymáshoz nagyon erős. Ne aggódj: csak azért, mert sokszor veszekedtek, verekedtek, panaszkodtok egymásra a testvére(i)ddel, az nem jelenti azt, hogy nem szeretitek egymást vagy ne lenne szükségetek egymás társaságára. Ha néha nem értetek a tesóddal egyet valamiben, az sem jelenti azt, hogy a szétköltözésetek jó lenne nektek, vagy igazán erre vágynátok. Nagyon fontos, hogy tudd, a te és a testvére(i)d véleményét minden esetben figyelembe kell venniük mind a szüleidnek, mind a hatóság embereinek egy ilyen fontos kérdésben.

Van olyan, amikor a testvérek nem bánják, ha szétválasztják őket?

A bíróság csak különösen indokolt helyzetben választja szét a testvéreket. Vannak ritka esetek, amikor a testvérek kötődése egymáshoz nem annyira erős. Az ilyen testvérek sokszor amúgy sem töltenek együtt otthon sok időt, mert egyszerűen nem igénylik ezt. Ők sok esetben különböző szülőkhöz is kötődnek: például egyikük csak az anyukájukhoz, másikuk csak az apukájukhoz. Ilyenkor felmerülhet, hogy akár különböző szülőkhöz kerüljenek a válás után, mert ez nekik nem jelent problémát. A felnőtteknek viszont ilyenkor is mindig meg kell hallgatniuk a testvérek véleményét, érzéseit ezzel kapcsolatban. A felnőttek nem hozhatnak olyan döntést, amelyet ők nem szeretnének, sem olyat, ami az ő egészséges érzelmi fejlődésükre rossz hatással lenne.

Ha külön szülőknél élnek a testvérek, akkor soha nem is találkoznak?

Ha az a döntés, hogy a testvérek más-más szülőhöz költöznek, az semmiképp sem jelentheti azt, hogy a testvérek véglegesen szétválnak vagy hogy ne találkozhatnának. Sőt, a felnőtteknek kifejezetten gondoskodniuk kell arról, hogy így is a lehető legtöbb időt tölthessék együtt. A szülők válása már önmagában egy sor nagy változást hoz a gyerekek életébe. Épp ezért a szülőknek és a hatóságoknak mindig figyelembe kell vennie a testvérek véleményét és valódi kötődését egy válásnál.

Ki dönt arról, hogy milyen gyakran kell találkozni azzal a szülőmmel, akivel nem élek együtt? Mondhatom, hogy nem akarok vele találkozni, vagy hogy többet szeretnék?

Ezt alapesetben a családtagok együtt beszélik meg, és ők döntenek erről. Ami azt jelenti, hogy természetesen téged is meg kell kérdezniük arról, hogy mit szeretnél, és ezt figyelembe kell venni a döntésnél. Mondhatod, hogy több vagy kevesebb időt szeretnél a különélő szülőddel együtt tölteni és hogy miért. Persze, nem lehet erővel senkit sem kényszeríteni a kapcsolattartásra, főleg ha az valami miatt nem biztonságos neked. Viszont, ha ez nem áll fent, akkor fontos, hogy egy válás esetén is legyenek saját személyes élményeid mindkét szülőddel. Előfordul, hogy nekik nem sikerül megegyezniük a kapcsolattartás részleteiről. Ilyenkor közvetítői eljárást is igénybe lehet venni, vagy a gyámhatóságot/bíróságot megkeresni. A hatóságok, miután meghallgattak téged és a szüleidet, hoznak egy döntést a kapcsolattartásról. Ebben az szerepel, hogy hol és mikor, milyen gyakran, mennyi időre tudtok találkozni és együtt időt tölteni a különélő szülőddel. Ezen később változtatni is lehet, ha nem tud működni valami miatt. 14 éves korod elérése után már nem hozhatnak a te véleményeddel ellentétes döntést. 16 éves korodtól pedig elköltözhetsz bármelyik szülődhöz, ha a gyámhatóság jóváhagyta.

De mi az a közvetítői eljárás?

A közvetítői eljárás nem egy hatósági eljárás. Nem is célja, hogy valakinek igazságot szolgáltasson egy helyzetben. Hanem a probléma megoldására törekszik a két vitázó ember (tehát jelen esetben a szülők) között. Ez pedig úgy történik, hogy a szülőkön kívül egy pártatlan kívülálló (vagyis a közvetítő) is jelen van a beszélgetéseknél, és segít mindenkinek abban, hogy közös döntést tudjanak hozni. Csak akkor kerül sor erre, ha ezt mindkét szülő önkéntesen kéri. Hiszen a folyamat alatt sem a közvetítő dolga, hogy ő hozzon egy döntést. Ehelyett ő csak segít a szülőknek abban, hogy meg tudjanak egyezni a kapcsolattartásról úgy, hogy az mindenkinek elfogadható legyen.

Az a szülőm, akinél lakom, a válás után kidobhat otthonról, vagy lepasszolhat a másik szülőnek, ha nem akar velem foglalkozni?

Ha a szüleid elváltak, akkor valamilyen formában rendezniük kellett azt, hogy kinél laksz majd, és kivel mennyi időt töltesz együtt. Téged is meg kell kérdezniük, hogy te mit szeretnél, mielőtt döntenek erről. A különélő szüleid megegyezésétől függ (ha nem tudnak megegyezni, akkor a hatóságok döntenek arról), hogy ezt a felügyeletet hogyan osztják meg egymás között. Az is lehetséges, hogy csak az egyiküké lesz ez a feladat. Ha ezek után valamelyik szülő nem tartja be a megegyezés (hatósági döntés) részleteit az elhelyezésed vagy a kapcsolattartás során, akkor a másik szülőd ezt jelzi a bíróság vagy a gyámhatóság felé. Ha a szülő nem gondoskodik a gyerekről megfelelően, vagy akadályozza a kapcsolattartást, annak jogi következményei vannak. Amikor rendszeresen előfordul ilyesmi, akkor a bírósághoz vagy a gyámhatósághoz lehet fordulni, a hatóságok pedig intézkednek a jelenlegi felállás megváltoztatásáról. Fontos tudnod róla, hogy 16 éves korodtól jogod van elköltözni attól a szülődtől, akinél éppen laksz. Ehhez nem kell a szüleid beleegyezése, azonban a gyámhatóság jóváhagyására szükség van.

Mit tegyek, ha anyukámnak vagy apukámnak új partnere lesz, akit én nem szeretek? Kötelező vele együtt élnem?

Beszélhetsz erről azzal a szülőddel, akinek az új párjával nem jöttök ki. Elmondhatod neki, hogy mi a probléma, és megbeszélhetitek együtt, hogy mi lenne egy mindenkinek megfelelő megoldás. Nyugodtan kifejezheted, hogy te szeretnél több időt tölteni csak kettesben a szülőddel, és nem mindig igényelnéd, hogy a párja is ott legyen. De leülhettek beszélni a problémáról akár mindhárman is, és közösen átgondolni, hogy lehet-e változtatni dolgokon, hogy az mindenkinek jó legyen. Így esetleg adhatsz is egy esélyt a szülőd új párjának, hogy jobb legyen a viszonyotok. Ha ezek egyike sem jöhet szóba, akkor megbeszélheted mindkét szülőddel, hogy neked nem jó a jelenlegi helyzet, és szeretnél a másik szülődnél élni. Persze ezután is tarthatod a kapcsolatot azzal a szülőddel, akitől elköltöznél. Ha már elmúltál 16 éves, akkor pedig nem kell a szüleid beleegyezése sem ahhoz, hogy elköltözz onnan, ahol élsz. A gyámhatóság engedélyére azonban ehhez szükséged lesz.

Mit tegyek, ha anyukám vagy apukám új partnere/élettársa bántalmaz?

A jogszabályok egyértelműen tiltják a bántalmazás minden formáját a gyerekekkel szemben. Épp ezért, ami veled történik, az egyáltalán nincs rendben. Ebben az esetben mindenképp érdemes segítséget kérned. Először is szólj egy olyan felnőttnek, akiben igazán megbízol (ez lehet bármelyik szülőd, a szomszédod, egy rokonod), de nagyon fontos, hogy ne maradj egyedül azzal, ami történt. Megkeresheted az iskolában az egyik tanárodat vagy az osztályfőnöködet, ha jóban vagytok és megbízol benne. Akár a suliban dolgozó szociális munkáshoz, gyermekvédelmi felelőshöz vagy az iskolapszichológushoz is fordulhatsz a kérdéseiddel. Az iskolád honlapján megtalálod az elérhetőségeiket. Ha egy felnőtthöz fordulsz, akiben megbízol, ő segít veled együtt kitalálni, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben.

Kiemelt kép: icons8