Világ

Van annyi időtök egymásra a családoddal, amennyit szeretnétek?

A 2019-ben „Te hogy látod” címmel készített kutatásban magyarországi gyerekek véleményét kérdezták az őket érintő legkülönfélébb ügyekről. Az eredményekről jelentés készült az ENSZ-nek. Ebben a cikkben arról lehet olvasni, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek a családjukkal, ezt elegendőnek találják-e, mi van, ha nem élnek együtt a szüleikkel – és hogy mit gondol erről az ENSZ Bizottsága.

A családhoz való jog

A szüleidnek, családodnak gondoskodniuk kell rólad. Nevelésedkor azt kell tenniük, ami neked a legjobb, és figyelembe kell venniük, hogy hol tartasz az önállóságban. Senki sem szakíthat el a szüleidtől. Ez azt jelenti, hogy egy gyereket csak akkor lehet kiemelni a családjából, ha ez az ő érdekében feltétlenül szükséges (pl. bántják vagy nem törődnek vele). Ilyenkor különösen védeni kell őt.

Mit mondtak a gyerekek?

A gyerekek kicsit kevesebb, mint a fele elégnek tartotta a családjával töltött időt, de sokan voltak közülük, akik azért nem tudtak eleget lenni velük, mert a szüleik sokat dolgoznak (25%), vagy nem élnek együtt.

Mit mondott a Bizottság?

Vannak olyan gyerekek, akik nem élhetnek a családjukban, mert ott nincs olyan felnőtt, aki megfelelően gondoskodna róluk. Őket nevelőszülők nevelik, vagy olyan intézményekben laknak, ahol más hasonló helyzetben lévő gyerekek élnek. A Bizottság a jelentésében főleg az ő helyzetükkel foglalkozott. Nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek csak és kizárólag akkor éljenek külön a családjuktól, ha ott nincsenek biztonságban, vagy ha nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges törődést. A Bizottság hangsúlyozza, hogy a családjuktól megfosztott gyerekek ne nagy intézetekben lakjanak, hanem nevelőszülők gondoskodjanak róluk.

Olvasd el a teljes jelentést a gyerekjogokról (itt alul is letöltheted), és kövesd a hetente megjelenő cikkeinket a részletes eredményekről:

Kiemelt kép: Sam Peet.