Vélemény

Így mondd el a véleményed! Még ha Nobel-díj nem is jár érte…

Greta Thunberg: a klímaváltozás szimbóluma vagy a kiállásával példát mutató szenvedélyes kamaszlány? És ha a kettő egy és ugyanaz?

Cikkem apropóját Greta Thunberg, a világhírűvé vált svéd diáklány esete szolgáltatja. A 17 éves Greta 2018 augusztusában azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sztrájkolni kezdett hazája, Svédország parlamentje előtt.

Miután a média felfigyelt rá, különböző konferenciákra hívták meg, ahol kemény szavakkal illette a döntéshozókat, amiért nem tesznek meg mindent a klímaváltozás megfékezése, hatásainak mérséklése érdekében. Tavaly márciusban pedig klímasztrájkot hirdetett, amihez rengeteg diák csatlakozott számtalan országból. A lányt a 2019-es Nobel-díjra is jelölték, a Time magazin pedig őt választotta az év emberének.

A recept: szenvedély és szakmai alaposság

Nyilván a téma is aktuális, hiszen számtalanszor leírták már, hogy mennyire fontos a környezetvédelem, én azonban most magáról a „Greta-jelenségről” írnék néhány sort. Itt van egy kamaszlány, akit nagyon megviselt a betegsége (Gretának enyhe Asperger-szindrómája van). Depressziójából úgy tudott kilábalni, hogy talált egy olyan témát, amelyről határozott véleménye van, s azt szenvedélyesen, ugyanakkor tudományos alapokon képviselni is tudja. Így nemcsak nagy népszerűségre tett szert, de a saját életének is új célt, motivációt tudott találni, ez segítette át a nehéz időszakon.

Csodálatra méltó, milyen bátran mondja el a véleményét ebben a sokak számára kényes ügyben, egyúttal példát mutat a korosztálya tagjainak, merrefelé kell „kapizsgálni”, amikor valaki késztetést érez, hogy képviseljen egy ügyet, kimondja a véleményét.

Bárki Greta után csinálhatja

A mai fiatalok kezében is ott vannak ugyanazok a lehetőségek: kreatívnak lenni, beszélgetni a világ dolgairól, véleményt alkotni, és ezek után határozottan kiállni valami mellett.

Ha mindezek számodra is komoly hívószavak, és érdekel, hogy mások hogyan állnak ki egy ügyért, például a jogaikért, akkor jó helyen jársz: kövesd a Gyermekjogi Követeknek Insta-oldalát, és tudj meg többet arról, hogy mit csinálunk!

Izsó András, Gyermekjogi Követ (17 éves)

Kiemelt kép: icons8.