Test

A herék rendszeres vizsgálata – ha valami furcsát érzel

Hogyan ellenőrizheted, minden rendben van-e ott lent? És mikor fordulj orvoshoz?

A herék betegségei a fiatalokat is érintik. Semmi pánik: rendszeres önvizsgálattal és a korai felismeréssel elkerülhető, hogy komoly gond legyen!

A 15–35 éves fiúknál az egyik leggyakoribb daganatos betegség a heretumor. Hajlamosító tényezők (vagyis azok az okok, amelyek miatt valószínűbb, hogy valaki megbetegszik) közé bizonyítottan a here különböző fejlődési zavarai tartoznak. Ha hamar felismerjük a betegséget, a gyógyulás esélye majdnem 100 százalék, ezért nagyon fontos a here rendszeres vizsgálata, amelyet már tizenévesen érdemes elkezdeni.

Így vizsgáld a heréket

Az áttapintást havonta egyszer, zuhanyzás után érdemes elvégezni, amikor a herezacskó bőre és izmai kisimultak. Ehhez ismernünk kell a herezacskó felépítését: itt helyezkedik el a két here, a mellékhere és az ondóvezeték eleje. A heréket külön-külön vizsgáljuk: a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal tapintsuk végig őket. A mellékhere feje a here felső részén helyezkedik el, mögötte pedig az ondóvezeték tapintható. A vizsgálat során arra kell figyelnünk, hogy felfedezünk-e bármilyen új, szokatlan dolgot, ami korábban nem volt ott. Ha a here felszínén csomót, eltérést találsz, vagy megnagyobbodik a heréd, esetleg fáj, még aznap vagy másnap forduljunk orvoshoz!

Ezért fontos orvoshoz fordulni

Ha valami szokatlant érzünk a herénken, ne ijedjünk meg, az nem biztos, hogy heretumor, sok más betegség is okozhat eltérést. Azért is fontos urológushoz fordulnunk, hogy az orvos megállapíthassa, mi a baj. A vizsgálat során az orvos is áttapintja a heréket, majd ultrahang segítségével megvizsgálja a belső szerkezetüket is. Ha kell, vért is vesznek ahhoz, hogy kiderüljön, milyen további kezelés szükséges. 

A betegség korai felismerése a heretumornál különösen fontos a teljes gyógyuláshoz, így ne habozzunk urológushoz fordulni!

Dr. Kovács Petra Terézia urológus rezidens, Dr. Kubik András klinikai szakorvos

Kiemelt kép innen