Vélemény

Miért tanulunk idegen nyelveket? Mire jó a nyelvtudás?

Nyelvet tanulni megéri, akkor is, ha fárasztó. Nagyobb eséllyel jutunk új munkához, könnyebb nyelvvizsgával a továbbtanulás is, külföldre utazva pedig magabiztosabbak lehetünk.

Valószínüleg mindenkiben felmerült már ez a kérdés. Leginkább nyelvórán vagy a házi megírása közben. Sokszor nem is találunk rá választ, és csak kifogásokat keresünk. Majd a végén inkább csak arra találunk kibúvókat, hogy miért nem jó nyelvet tanulni.

Új lehetőségek

Ha megtanulunk beszélni egy nyelven, a frissen megszerzett tudás rávilágít az addig nem ismert lehetőségekre. Ilyen lehet például a munka, a tanulás, a kultúra vagy akár az elvárások.

A nyelvvizsga előnyei

A továbbtanulás és főleg a diploma nem érhető el nyelvvizsga nélkül. Ha valaki még az egyetemi felvételi előtt teszi le a nyelvvizsgát, akkor ráadásul több pontot is kap a felvételin. De ha nem szeretnénk diplomát, akkor is érdemes nyelvvizsgázni. Egy megtanult és használt nyelv nagyon jó benyomást kelt bármilyen állásinterjún. Szinte az összes szakmához kell tudni legalább egy nyelvet (gondoljunk például a rendőrökre, a kalauzokra vagy a pénztárosokra). Sőt, ha már valaki jól beszél egy nyelvet, akkor akár külföldön is elhelyezkedhet, jobb fizetés reményében.

Idegennyelv a hétköznapokban

A hétköznapokban többféle helyzetben is használhatunk idegen nyelvet: például egy internetes külföldi vásárlás során vagy külföldi sajtótermékek olvasásakor, de leginkább játékokban és videókban találkozhatunk a mindennapokban idegen nyelvvel. A nyelvtudás ráadásul magabiztossá tesz, nem csupán az online térben, hanem akkor is, ha külföldön járunk – szerintem ezt mindenki érti, hogy miért.

Fontos, hogy a tudást mindenki saját magának szerezheti meg: ez egy olyan dolog, amit nem tudunk rábízni senkire, ezért nekünk kell megdolgozni, de amit egyszer megtanultunk, azt úgyse vehetik el tőlünk!

Levi, Gyermekjogi Követ (15 éves)

Kiemelt kép: Scriberia.