Világ

Téged is érint: a koronavírus az iskolában és az iskolán kívül

Jogszabályok, rendeletek határozzák meg, mit tehetünk, mit kötelező tennünk a járvány alatt, és mit nem szabad, ami eddig természetes volt. Ezek közül van, amely téged is biztosan érint.

A koronavírus az élet sok területét befolyásolja, és a járvány megfékezésére, a védekezés miatt hozott rendeletek, jogszabályok a gyerekek mindennapjait is megváltoztatták. Érdemes megnézned, milyen szabályok vonatkoznak rád is.

Ilyen lehet a maszhasználat, amely 6 éves kor felett mindenkinek kötelező bizonyos helyeken. Az iskolában, az osztályteremben csak javasolt viselni.

Ha korábban suli után fociztál a barátaiddal, azt most egy ideig nem teheted meg, csak a versenyszerűen sportoló gyerekek végezhetnek csapatsportokat. 

Ősszel természetes, ha megfázik valaki, de ezt most komolyabban kell venni: csak akkor mehetsz iskolába (ez a tanáraidra és az iskola más, felnőtt dolgozóira is vonatkozik), ha teljesen egészséges és tünetmentes vagy. Ha meggyógyultál, orvosi igazolással tudsz csak újra suliba járni. Minden reggel kötelező a lázmérés, és csak akkor léphetsz be a suli kapuján, ha a hőd 37,8 fok alatt van. A téged kísérő pedig addig a pontig mehet veled, ahol a kötelező hőmérőzés zajlik.

A Covid19 nem csak a felnőttek életét változtatta meg: a digitális oktatás bevezetése, a közösségi rendezvények (például a szalagavató) elmaradása, a közlekedés szabályainak megváltoztatása a gyerekekre is vonatkozik, de mind azért történik, hogy a koronavírus-járványt közösen meg lehessen fékezni. A rendelkezések november 11-től egyelőre 30 napig vannak érvényben.

Kiemelt kép: Beth Goody