Kapcsolatok

Hogyan segíts, ha egy barátod evészavarral küzd?

Az evészavar annak is nehéz, akit érint, és annak is, aki segíteni próbál – így csináld jól.

Az evészavar betegség: akár éhezés miatti soványságról, akár túlevés utáni elhízásról van szó, terápiával és a környezet támogatásával gyógyítható.

Az evészavarok előfordulása manapság olyan gyakorivá vált, hogy könnyen lehet, hogy a te környezetedben (osztályodban, baráti körödben) is van olyan, akinek problémája van az evéssel vagy a testképével. Korábbi cikkünkben körüljártuk az evészavarok főbb típusait és azok leggyakoribb tüneteit. Most arról írunk, hogyan tudsz segíteni, ha úgy gondolod, hogy egy barátod evészavarral küzd. 

  • Kezdeményezz nyugodt körülmények között négyszemközti beszélgetést a barátoddal, arról, hogy mit vettél észre, és hogy aggódsz érte. Próbálj meg tapintatos és támogató lenni. Elképzelhető, hogy még nem áll készen arra, hogy nyíltan beszéljen a problémáiról, ez esetben ne erőltesd a témát, de biztosítsd arról, hogy a későbbiekben számíthat rád, ha meg szeretne osztani valamit, és amit elmond, az köztetek marad.
  • Ha a barátod meg tud nyílni, és beszélni kezd arról, hogy min megy keresztül, HALLGASD MEG, és próbáld megérteni az ő szempontjait.  
  • Lehet, hogy olyan érzéseket és gondolatokat is elmond neked, amelyek furcsának vagy irreálisnak tűnnek, például hogy kövérnek látja magát, miközben te már aggódsz, mert túlzottan lefogyott. A teste eltorzult érzékelése, a megváltozott testképe is a betegség része. Kerüld az ítélkező kifejezéseket (pl. „Hülyeség, hogy így gondolod. Egyszerűen csak többet kéne enned, és jobban lennél.”).
  • KÉRDEZD MEG, hogy hogyan tudsz segíteni neki. Biztosítsd arról, hogy szeretnéd, ha egészséges lenne, és jól érezné magát.  
  • TÁJÉKOZÓDJ hiteles forrásokból az evészavarokról. Minél több információd van, annál jobban fogod érteni, hogy mi történik a barátoddal.
  • Próbáld meg nem árgus szemmel figyelni, hogy mennyit eszik, és kerüld a noszogatást, illetve hogy állandóan az evés legyen a téma. Az evészavar bonyolult állapot, és az erőltetés ellentétes hatást válthat ki. Az evészavarral küzdők gyakran maguknak is nehezen ismerik be, hogy problémájuk van, és úgy érzik, hogy kontrollálni, ellenőrizni szeretnék őket azok, akik felhozzák a dolgot. 
  • Fókuszálj a belső értékekre! Az étkezés, a testsúly és a külső boncolgatása helyett beszélgessetek belső tulajdonságokról, például hogy miért tartod jó barátnak a másikat.
  • Ismerd fel a határaidat! Nem kell megoldanod a barátod problémáit. Ha túl nagy felelősséget vállalsz, kudarcot és frusztrációt fogsz érezni, mert nem tudsz helyette cselekedni. Az egészsége megőrzéséért ő és a családja felel.
  • Ha aggódsz a barátodért, de falakba ütközöl, mert ő nem szeretne veled beszélni a gondjairól, bízz az ösztöneidben, és ha úgy érzed, beszélj egy olyan felnőttel, akiben megbízol, és akitől szívesen kérsz segítséget, tanácsot (pl. a szüleiddel, az osztályfőnököddel).
  • Biztosítsd a barátodat arról, hogy bármi történik is, mellette állsz.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Kiemelt kép innen