Fiú

Az evészavarok: így lesz az öngondoskodásból önsanyargatás

Ha figyelsz az érkezésedre, az alapvetően egészséges dolog. Ha minden figyelmedet az étkezésed köti le, az viszont már veszélyes is lehet - tudd meg, miért.

Ha hirtelen befalsz egy nagy adag csokit, vagy éppen kihagysz egy-egy étkezést, az még rendben van, de az már nem, ha bármelyik rendszeressé válik.

Talán veled is előfordult már, hogy rosszkedvedben vagy unalmadban az evéshez fordultál, és lecsúszott egy tábla csoki, egy doboz fagyi, vagy éppen annyira izgultál, hogy gondolni sem bírtál az evésre, és kimaradt egy-két étkezés. Ugyanakkor sokunk számára fontos az is, hogy jól érezzük magunkat a testünkben, elégedettek legyünk azzal, amit a tükörben látunk, tetsszünk magunknak és másoknak: ezért hajlandóak lehetünk lemondani bizonyos ételekről, vagy a szabadidőnk egy részét sportolással tölteni.

Az evéshez és a testünkhöz való viszonyunk

nagyon összetett, kifinomult rendszer, amely szoros kapcsolatban áll az érzelmeinkkel és a társas kapcsolatainkkal. Természetes, hogy ha erőteljes érzéseket vált ki belőlünk például egy szakítás vagy egy vizsga, akkor az étkezésünk, az étvágyunk is megváltozhat ideiglenesen. Az is teljesen normális, hogy foglalkozunk a külsőnkkel, ápoljuk, karbantartjuk a testünket, hiszen ez egyfajta gondoskodás magunkról. De mi a helyzet akkor, ha valakinél az öngondoskodás önsanyargatásba fordul át? Ha az evéssel és a testtel való foglalkozás szélsőséges mértéket ölt, és már az egészsége és a kapcsolatai rovására megy?

Az evészavar gyakran azt jelzi, hogy nincs kontroll

Az evészavarok gyakran kezdődnek szimpla diétázással vagy sportolással, de fontos, hogy nem egyenlőek a fent említett, sokakkal előforduló hétköznapi szituációkkal. Az evéssel és a testtel való túlzott foglalkozás néhány hónap után teljesen kitölti az illető gondolatait, és meghatározza minden cselekedetét, a hangulatát, az érzéseit, hátráltatja őt a kapcsolatai ápolásában, a mindennapi életében. Előfordulhat, hogy egy táplálkozási zavarral küzdő személy nem mer mások előtt enni, vagy fontosabbnak tartja, hogy lemozogja az elfogyasztott tízóraiját, mint hogy találkozzon a barátaival, emiatt nagyon könnyen magányossá válhat. 

Az étkezéssel kapcsolatos problémák

rengeteg embert érintenek, lányokat és fiúkat egyaránt, illetve az is előfordulhat, hogy olyan embernél jelenik meg, akinek teljesen átlagos testalkata van, a külseje alapján nem is gondolnánk, hogy érintett. Súlyos esetben komoly lelki és fizikai következményei is lehetnek egy-egy ilyen zavarnak, amelyek kezelése terápiás segítséget igényel.

Az evészavarokra fókuszáló cikksorozatunk következő részeiben többek között olyan témákkal foglalkozunk, mint az evészavarok leggyakrabban előforduló típusai, a probléma lehetséges okai, testi és lelki következményei, illetve körüljárjuk azt is, hogy mi jelenthet segítséget az érintettek és a környezetük számára.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Kiemelt kép innen