Lélek

Az evészavaroknak sok oka és még több következménye lehet

Szorongsz, stresszelsz valamin? Folyamatosan az evésre gondolsz? Olvasd el cikkünket, melyben összegyűjtöttük az evészavarok legfőbb okait és tüneteit!

Az evés az egyik legalapvetőbb feltétele az életnek. De miért válik ilyen bonyolulttá ez az egyszerű dolog? Mi állhat a háttérben?

Korábbi cikkünkben bemutattuk a leggyakrabban előforduló evészavarokat. Most azt járjuk körül, milyen okai és következményei lehetnek az ilyen problémáknak.

Mi okozza az evészavarokat?

Senki sem tudja biztosan megmondani, mi okozza az evészavarokat, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy nem lehet egyetlen okra visszavezetni a kialakulásukat, több dolog együtt vezet az egyes zavarok megjelenéséhez. 

A kamaszkori változások is szerepet játszanak

Gyakran kamaszkorban kezdődnek a nehézségek, amikor komoly lelki változások zajlanak a gyerekekben, például egyre fontosabbá válik a saját élet fölötti kontroll, a függetlenség, középpontba kerül az önálló identitás kialakítása (azaz hogy „ki vagyok én?”) és a kapcsolatok a kortársakkal. Ha valaki úgy érzi, hogy az élete több területét sem tudja irányítani, akkor kialakulhat az az igénye, hogy legalább az étkezéseket uralja, a táplálkozáson keresztül próbálja megélni a kontrollt, és irányítsa az életét.

Kamaszkorban sok olyan változás történik a testtel is, amelyet nehezen tudunk befolyásolni, és ez ijesztő lehet. Lányoknál például természetes jelenség, hogy a hormonális változások következtében növekszik a zsír aránya a testben, és ez sokakat szorongással tölt el. Erre erősíthetnek rá a médiából érkező tartalmak, amelyek azt sugallják, hogy a csontsovány modellek képviselik a szépséget. Nem csoda tehát, ha sok fiatalban alakul ki negatív önkép (amilyennek magukat látják), mert miközben azt élik át, hogy kezd kerekebbé válni a testük, az Instagram tele van kórosan vékony híres lányokkal és izmos, atletikus testű menő srácokkal.

Különösen veszélyeztetettek az evészavarok kialakulásának szempontjából a maximalista emberek, akiknek fontos, hogy tökéletesen teljesítsenek, és megfeleljenek a külső elvárásoknak.

A stressz is felelős

Könnyebben kialakulhat táplálkozási zavar olyanoknál, akiknek a környezetében valamilyen állandó stresszforrás van jelen. Ilyen lehet például, ha a családban nagyon gyakoriak a veszekedések, sokszor feszült a hangulat, vagy ha valakit rendszeresen piszkálnak az iskolában. Jellemző lehet, hogy a konfliktusos helyzetekben nehézséget okoz a családtagok számára az egymással való nyílt kommunikáció, akár teljesen hiányzik az egymással való beszélgetés, gondot jelent a saját érzések kifejezése és az igények megfogalmazása, képviselése. 

Gyakran előfordul, hogy egy család több tagjánál is megjelenik valamilyen evészavar. Ez egyrészt arra is utalhat, hogy az ilyen típusú betegségek kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam, az öröklődés. Másrészt amiatt is alakulhat így, mert ugyanaz a családi környezet veszi körül az érintetteket.

Milyen hatásai lehetnek az evészavaroknak?

Az evészavar gyakran egy segélykiáltás, valamilyen lelki probléma kifejeződése, amely komoly fizikai következményekkel járó betegséggé is alakulhat, gondot okozhat a belső szerveink működésében, és akár halálhoz is vezethet.

Anorexia (anorexia nervosa)

Ha a testzsír aránya nagyon lecsökken, a szervezet éhező üzemmódba kapcsol, a tápanyagok hiánya pedig olyan komoly változásokat okozhat, mint:

  • a vérnyomás és a pulzus csökkenése
  • hajhullás és körömtöredezés
  • lányoknál menstruáció elmaradása
  • a test sima területein szőr megjelenése
  • koncentrációs problémák kialakulása
  • vérszegénység
  • duzzadt ízületek
  • csontritkulás

Bulimia (bulimia nervosa)

A gyakori hányás és bizonyos tápanyagok hiánya a következő problémákat okozhatja:

  • állandó gyomorfájdalom
  • gyomor- és májkárosodás
  • fogsorvadás (feltörő gyomorsav miatt)
  • lányoknál menstruáció elmaradása
  • a szervezetben az ásványianyag-háztartás egyensúlyának felborulása, ami a szívműködés zavarát okozhatja.

A fizikai következmények mellett fontos megemlíteni, hogy az evészavarok kihatnak a lelkiállapotra és a társas kapcsolatokra is. Gyakran társul hozzájuk szorongás, depresszió vagy kényszerbetegség. Ha valaki folyamatosan az evésre, a fogyásra, a testsúlyára gondol, akkor nagyon nehezen tud energiát szakítani másra. Nehezen koncentrál, folyton azon stresszel, hogy mennyi kalóriát vitt be, vagy eleget edzett-e, emiatt nem marad elég ideje, energiája a barátságok vagy a családi kapcsolatok ápolására. Az evészavarral küzdők nagyon könnyen elszigetelődnek, például gyakran azért nem járnak társaságba, programokra, mert attól tartanak, hogy ott majd enni kell valamit. Éppen ezért jelenthet óriási segítséget, ha a barátaik, a családtagjaik figyelnek rájuk, és támogatják őket. 

Olvasd el, hogy hogyan lehet leginkább segíteni a környezetünkben evészavarral küzdő szeretteinket, és hogy hogyan jelenhet meg az evészavar a fiúknál.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Kiemelt kép innen