Fiú

A fiúk is küzdenek evészavarral

Tudtad, hogy nem csak a lányok hajlamosak aggódni az alakjuk miatt?

Az izmos testhez mozgás, egészséges ételek kellenek, éhezéssel vagy a falásrohamokat követő önhánytatással nem lehet elérni az ideális alakot.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk az evészavarok főbb típusait, kialakulásuk lehetséges okait és következményeit. Mostani cikkünk a fiúk evészavarairól szól.

Talán te is elgondolkodtál már azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy az evészavarokkal kapcsolatban a legtöbbször lányokról mutatnak képeket az újságokban, róluk beszélnek, ha szóba kerül a téma. Sokan hiszik azt, hogy a fiúk nem szoktak aggódni a külsejük miatt, nem törődnek annyit a testükkel és az étkezéssel, mint a lányok. Az igaz ugyan, hogy kevesebbet beszélnek az alakjukról, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet is foglalkoznak vele. Sok fiú számára pedig nemcsak a saját teste elfogadása okoz problémát, hanem maga az evés is. Az ilyen gondokkal küzdő srácok duplán nehéz helyzetbe kerülnek: egyfelől meg kell küzdeniük az evészavarral és annak következményeivel, másfelől a magánnyal is, hiszen gyakran nincs kivel megbeszélni a problémáikat. Általában a környezetük sokkal ritkábban és később veszi észre, hogy baj van, így gyakran nem kapnak semmilyen segítséget.

Hogyan jelenik meg fiúknál az evészavar?

Az érintett fiúk egy csoportjánál, a lányokhoz hasonlóan, anorexia vagy bulimia alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy alapvetően a fogyás a céljuk, ennek érdekében pedig az egészségüket veszélyeztető, szigorú diétát követnek, vagy hányással/hashajtózással próbálnak megszabadulni a bevitt kalóriáktól.

Bár az anorexia és a bulimia sem ritka a fiúknál, a legtöbb srácnál mégis éppen az okoz gondot, hogy túl vékonynak látják magukat, és szeretnének izmosabbak lenni. Ennek érdekében szigorú diétát tartanak, amely leginkább fehérjéből áll, ugyanis erre van szükség az izmok növeléséhez. Céljuk elérése érdekében nem ritka, hogy egészségre ártalmas izomnövelő táplálékkiegészítőket is szednek. A szabadidejük legnagyobb részét edzőteremben töltik, emiatt a baráti, családi kapcsolataik leépülhetnek.

Inverz vagy fordított anorexia

Ezt a típusú testképzavart szokták inverz vagy fordított anorexiának is nevezni, hivatalosan pedig izomdiszmorfia a neve. Nagyon gyakran előfordul kamasz fiúk között, és bár a testsúlyuk nem esik a kórosan alacsony tartományba, az egyoldalú diétának és a túlzásba vitt edzésnek komoly lelki és fizikai következményei lehetnek. Előfordulhat például, hogy valaki úgy érzi, bármennyit is gyúr, soha nem lesz olyan izmos a teste, amilyet szeretne. A testképe (amilyennek a testét látja) pedig még csak meg sem közelíti a valóságot, sokkal rosszabbnak érzi saját magát, mint amilyen a valóságban, ennek következtében sérülhet az önbecsülése, ami befolyásolja a hangulatát is, akár depresszióssá is válhat.

Mindkét probléma alapja a testképzavar, ami azt jelenti, hogy az illető a valóságtól eltérően, túlzottan negatívan látja a saját testét, ami folyamatos elégedetlenséget, feszültséget, rossz érzést okoz számára. Emellett a másik fontos jellemző a mérték elvesztése, hiszen alapvetően az jó dolog, ha valaki egészségesen étkezik, sportol, és figyel a testére. Az azonban már gond, ha minden idejét és energiáit a teste megváltoztatására fordítja.

Nem vagy vele egyedül!

Ha úgy érzed, hogy túlságosan kitölti az életed a testeddel való foglalkozás, ha csak a diétádra vagy a gyúrásra gondolsz, mégsem érzed jól magad a bőrödben, lehet, hogy talán te is érintett vagy valamelyik evészavarban. Hidd el, nem vagy egyedül, nagyon sok fiú küzd még vele. Első lépésként sokat tehetsz magadért azzal, ha beszélsz valakivel a nehézségeidről, akiben megbízol. Ha pedig úgy látod, hogy a környezetedben van olyan, akinek evészavara lehet, korábbi cikkünkben olvashatsz néhány gondolatot arról, mit is tehetsz érte, hogy segíts neki.

Gyenge Zsuzsanna pszichológus

Kiemelt kép innen