Kapcsolatok

Együttlét a párkapcsolatban: minden a szexről szól?

A szex fontos, de ennyire? Van jó párkapcsolat szex nélkül? Mennyire figyeljünk a hálószobánkra?

Bár a szex fontos része az életünknek, és gyakran alapvető jelentősége van a jól működő párkapcsolatokban, mégis sokkal többször találkozunk szexuális tartalommal, mint amekkora szerepet ténylegesen játszik a mindennapjainkban. Erősen túlszexualizált világban élünk, ahol az autókat meztelen nőkkel hirdetik, a mosópor- és üdítőital-reklámot is szexuális utalásokkal akarják eladni, a közösségi médiában is lépten-nyomon szembejön velünk valamilyen szexre utaló tartalom. 

Lehet a szexszel telítődni?

Amikor valaki egész nap lót-fut, tanul/dolgozik, intézi az ügyeit, és este fáradtan beesik az ágyába, másra sem vágyik már, mint aludni egy jót. Ha ráadásul stresszes életet él, összevissza eszik, és nem is mozog eleget, az a testén is meglátszik előbb-utóbb. Sokan nem is szeretik a testüket, és rejtegetni próbálják. Ugyanígy rejtegetik talán maguk előtt is az igazságot, amikor a barátok között arról beszélgetnek, ki hányszor szexel egy héten, egy hónapban… Kínos bevallani a valóságot a vágyaik helyett.

Pedig nincs olyan, hogy kínos. A lényeg, hogy a pár szinkronban legyen, mindketten ugyanazt érezzék. Lehet, hogy olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor szeretnének ugyan többször együtt lenni, de valamiért nem megy. Ilyenkor érdemes tudatosan keresni az alkalmakat az együttlétekre. De ez ne jelentse azt, hogy csak azért kezdeményezzen valaki, mert mások a saját bevallásuk szerint többször szoktak szexelni a partnerükkel.

A szex ellensége a megszokás

Biztos megtörtént már veled is, hogy amikor vettél magadnak egy új ruhát vagy cipőt, amely eleinte örömet adott, és szívesen hordtad, később megszoktad, és már nem is okozott olyan jóleső érzést, mint eleinte. Ez sajnos a kapcsolatainkkal is megtörténhet. Magától értetődőnek vesszük a másik jelenlétét, elfelejtjük értékelni, nem vesszük észre azokat az apró jeleket, amelyekre a kapcsolatunk elején rácsodálkoztunk. Míg egyszer csak az tűnik fel, hogy megváltozott valami. De ha fontos a másik, újrakezdhetjük: meg kell tanulni egymásra figyelni, fel kell kelteni a másikban és magunkban a kíváncsiságot, meg kell próbálnunk kiszakadni a hétköznapokból, hogy tudatosan több időt tölthessünk egymással. Ha mindez megvan, visszatérhet a szexuális vágy is.

Ha hullámzik egy kapcsolat, azt a hálószobában is érezni

Egy hosszabb kapcsolatban természetes, hogy az életünk bizonyos szakaszaiban hátrébb sorolódik a szex: a sok munka, egy stresszesebb időszak, betegség is lehet hátráltató tényező. Ha ebben a helyzetben az egyik fél úgy érzi, hogy még a partnere elvárásainak is meg kell felelnie, az tovább fokozza a stresszt, és minden csak rosszabb lesz. Viszont ha türelmesek egymással, ha őszintén és nyíltan tudnak beszélgetni a bennük zajló folyamatokról, akkor átsegíthetik egymást a zűrösebb élethelyzeteken. Jutalmuk pedig az lesz, hogy jó eséllyel megerősödik a kapcsolat is, ezt pedig a szexuális élet is meghálálja.

Nagy Viktória

Kiemelt kép: Samuel Reeves.