Lélek

Kinek a dolga gondoskodni rólam, ha elválnak a szüleim?

Ha válnak a szüleid, attól még ugyanúgy szükséged van mindkettőjük gondoskodására, mint korábban. Ha már külön élnek, akkor is együtt kell dönteniük a téged érintő kérdésekben: ki fizeti a különóráidat, mehetsz-e táborba, külföldre, vagy hogy meddig maradhatsz egy buliban.

Az a természetes, hogy vannak dolgok, amelyeket anya intéz el, máskor apa segít valamiben? Megszoktad, hogy az iskolába apa visz el, de az edzésre anya jön érted? Ha elválnak a szüleid, lehet, hogy ezek a dolgok megváltoznak, és nem ugyanúgy történnek, mint addig – de a legfontosabb, hogy tudd: ugyanúgy kell törődniük veled, mint korábban. 

A szüleidnek akkor is a te érdekeidet kell szem előtt tartaniuk, ha kisebb döntésekről van szó (például hogy milyen sportot válassz, vagy hová menj táborba), és akkor is, ha nagyobb választás előtt álltok (mert mondjuk, az egyik szülőd külföldön kapott állást). És persze mindezekbe neked is lehet beleszólásod, a kisebb-nagyobb döntéseknél figyelembe kell venniük a véleményedet.

A szüleim válása után ki fizeti a költségeimet? (pl. táborok, sport, zene)

A szüleid azok, akiknek pénzügyileg is gondoskodniuk kell rólad és a mindennapi igényeidről. Ebbe beletartoznak a szükségleteid (pl. evés-ivás, lakóhely, biztonság, orvosi vizsgálatok), a taníttatásod és a részükről megoldható egyéb dolgok. A tanfolyamok, különórák, edzések, szórakoztató programok, amelyek a fejlődésedet, kikapcsolódásodat szolgálják, szintén. Ezeknek a költségeknek a fizetésébe mindkét szülőnek be kell szállnia. Hogy ezekből ki mit fizet pontosan, arról vagy a szülők megegyeznek, vagy ha ez nem megy, akkor a hatóság fog dönteni. Az is előfordulhat, hogy megegyeznek abban, hogy a különélő szülő egy nagyobb értékű dolgot vagy pénzösszeget ad a kiadásaid fedezésére, amely egy bizonyos időre elegendő.

Mi van, ha a szüleim nem tudnak megegyezni a költségekben?

Szerencsés az a helyzet, amikor a pénzügyekről a szülők vita nélkül könnyen meg tudnak egyezni, de sajnos az is előfordul, hogy ez nem megy ilyen egyszerűen. Ilyenkor végül a bíróság határoz az anyagiakról. A bíróság figyelembe veszi, hogy neked mire van szükséged, milyen a szüleid pénzügyi helyzete, hogy vannak-e testvéreid, féltestvéreid, tehát többféle dolgot. Történhetnek olyan előre nem várt események is, amelyekre nem volt a szüleidnek pontos megegyezése, hogy hogyan fizetik majd. Viszont ilyenkor is kötelesek a szüleid ezek fizetését egymás között megosztani.

Számít az én véleményem a pénzügyekben is?

Mint minden esetben, így ebben is, a felnőtteknek a te legfőbb érdekedet kell szem előtt tartaniuk. Mindkét szülődnek gondoskodnia kell rólad (pénzügyileg is), és nekik elmondhatod, hogy milyen egyéb igényeid vannak. Jogod van ahhoz, hogy mindent megkapj, ami a jóllétedhez és a fejlődésedhez szükséges. Jogod van elmondani, hogy mit szeretnél csinálni a suli mellett, a szabadidődben. Például mit szeretnél sportolni, milyen tanfolyamokon vagy táborokban szeretnél részt venni, stb. A szüleidnek pedig mindent meg kell tenniük, hogy a pénzügyi helyzetüknek megfelelően lehetővé tegyék számodra ezeket.

Milyen iskolai információkat és történéseket kell mindenképp megosztanom mindkét szülőmmel? Van ezekbe beleszólásom?

Nagyon fontos, hogy a szüleid tudjanak azokról a lényeges dolgokról, amik veled kapcsolatban történnek a suliban is. Épp ezért az iskolának rendszeresen értesítenie kell őket a veled kapcsolatos legfontosabb infókról. Fontos, hogy mindkét szülőd tudjon arról, amikor épp felvettek egy suliba, vagy arról, ha esetleg iskolát váltasz, a suli működéséről (házirendjéről), meg persze a jegyeidről és minden lényeges iskolai döntésről, amely téged érint. Az iskola általában az e-naplóban, az ellenőrzőben vagy akár személyesen, szülői értekezleten értesíti ezekről a szüleidet. Természetesen, ezen kívül bármi más iskolai dolgot megoszthatsz velük, amit fontosnak tartasz, amiben segítségre van szükséged.

Mindkét szülő megnézheti az e-naplót?

Általában a különélő szüleidnek közösen kell dönteniük olyan lényeges dolgokban, mint az iskoláddal, az életpályáddal összefüggő legfontosabb kérdések. Ezt mondják ki a jogszabályok is. És hogy ez közösen megbeszélhető legyen, mindkettőjüknek infókat kell kapniuk az iskolától rólad. Az iskola a legtöbb esetben hozzáférést is ad az apának és az anyának is az e-napló tartalmához. Persze előfordulhat, hogy váláskor a szüleid másképp egyeznek meg az iskolai ügyek kezeléséről. És az is lehet, hogy az elvált szülők közül csak az egyikük intézkedhet iskolai ügyekben, ha a hatóságok így döntenek. Viszont az fontos, hogy mindkét szülőd képben maradjon az életed, tanulmányaid legfontosabb részleteivel kapcsolatban (pl. hogy ki az osztályfőnököd, hogy mi van a bizonyítványodban, stb.).

Kitől kell engedélyt kérnem, ha a szüleim külön élnek?

A mindennapi kisebb-nagyobb döntést igénylő kérdéseket (pl. elmehetsz-e bulizni, mikorra kell hazaérned, aludhatsz-e a legjobb barátodnál a hétvégén, stb.) általában azzal a szülőddel is elég megbeszélned, akinél laksz. Ha pedig fontosabb, komolyabb kérdésekről van szó, akkor a különélő szülődet is meg kell róla kérdezni, és a beleegyezését kérni. Ilyenek lehetnek például, hogy melyik szülődnél szeretnél lakni, milyen suliba szeretnél járni, mik a legfontosabb történések a suliban vagy otthon, stb. Ilyenkor téged is meg kell hallgatniuk a szüleidnek, és csak azután dönthetnek.

Mi a helyzet a külföldi utazásoknál, nyaralásoknál?

Ha valamelyik szülőddel külföldre utazol (pl. családlátogatás, nyaralás miatt), arról általában érdemes szólni a másik szülődnek is. Persze ha sürgősen vagy csak nagyon rövid időre kell elutaznod, azt megteheted a másik szülőd értesítése nélkül is. Huzamosabb időn át is lehetsz külföldön (pl. tanulmányok miatt). Ilyenkor akár egyedül, akár az egyik szülőddel mennél el hosszabb időre, az út előtt mindkét szülőddel beszélned kell erről, és mindkettőjük beleegyezésére szükség lesz. Ha pedig nem csak átmenetileg távoznál külföldre, ahhoz írásban kell hozzájárulnia mindkét szülődnek. Vannak ritka esetek, amikor egy külföldi úthoz bár szükséges, de még sincs meg valami miatt a másik szülőtől a beleegyezés. Ilyenkor bizonyos feltételekkel lehet kérni a gyámhatóságtól, hogy ezt pótolja, és engedélyezze az utazást. Nagyon fontos azonban, hogy külföldi utazásoknál mindkét szülő betartsa a megbeszélteket, és ne hosszabbítsa meg az utat a másik szülő hozzájárulása nélkül, különben annak jogi következményei is lehetnek.

Mindkét szülőm aláírhatja a hivatalos dokumentumokat?

Ez attól függ. Ha a szüleid közösen gyakorolják a szülői felügyeleti jogot, akkor mindkét szülőd aláírhatja a hivatalos dokumentumokat. A különélő szüleid megegyezésétől függ (ha nem tudnak megegyezni, akkor a hatóságok döntenek arról), hogy ezt a felügyeleti jogot hogyan osztják meg egymás között. Az is lehetséges, hogy csak az egyiküké vagy csak a másikuké ez a jog. Ez utóbbi esetben csak az a szülőd írhatja alá a hivatalos papírjaidat, aki ezzel a szülői felügyeleti joggal egyedül rendelkezik. 

Mi az a szülői felügyeleti jog?

A szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy mivel te még kiskorú vagy, a szüleid feladata a rólad való gondoskodás, a nevelésed, a testi-lelki fejlődésed segítése, és az ezekkel kapcsolatos döntések meghozása. Ez a jog azt is jelenti, hogy segítenek neked fontos ügyekben intézkedni helyetted. Ezt úgy kell tenniük, hogy közben a véleményedet is figyelembe kell venniük. Ilyen például az is, amikor a suliban vagy valamilyen hivatalos helyen intézkednek az ügyeiddel kapcsolatban. A különélő szüleid megegyezésétől függ (ha nem tudnak megegyezni, akkor a hatóságok döntenek arról), hogy ezt a felügyeleti jogot hogyan osztják meg egymás között. Az is lehetséges, hogy csak az egyiküké vagy csak a másikuké lesz ez a jog. Ilyenkor csak ő fog a téged érintő hivatalos ügyekben intézkedni.

És ha a szülők nem tudnak megegyezni ezzel kapcsolatban?

Ha a szülői felügyeleti joggal kapcsolatban nincs megegyezés a szülők között, akkor a bíróságtól, gyámhatóságtól lehet kérni, hogy hozzon erről döntést. Ilyenkor lehet, hogy továbbra is közösen döntenek a szüleid a veled kapcsolatos ügyekben, csak a hatóság mondja ki, hogy milyen megosztásban. Az is lehet, hogy a hatóság esetleg úgy dönt, hogy csak az egyiküknek adja ezt a jogot és feladatot. Persze ez utóbbi esetben is találkozhatsz a másik szülőddel is, és tarthatod vele a kapcsolatot. A kapcsolattartás a te jogod. A veled kapcsolatos legfontosabb kérdésekben pedig mindig közösen kell dönteniük a szüleidnek. És minden esetben figyelembe kell venniük a te véleményedet.

Mik a szabályok, ha a szüleim csak szétköltöztek, de hivatalosan nem váltak el? Ilyenkor mennyire szólhatok bele a döntésekbe?

Lényegében ilyenkor is szinte teljesen hasonlóak a szabályok, mintha válásról lenne szó a szülőknél. Akár elváltak, akár csak külön költöztek a szüleid, neked jogod van minden téged érintő ügyben elmondani a véleményedet. Elmondhatod nekik, hogy számodra mi lenne a legjobb egy ilyen helyzetben, hogy milyen gyakran szeretnél találkozni a különélő szülőddel, stb. Nekik pedig meg kell hallgatniuk téged, és figyelembe kell venniük, amit mondtál. A te jogaid közé tartozik az is, hogy meghallgassanak arról, hogy melyiküknél szeretnél lakni. Vagy hogy továbbra is tarthatod a kapcsolatot rendszeresen mindkettőjükkel. Ha pedig a szétköltözés után nem tudnak a szüleid megegyezni a veled kapcsolatos ügyekről vagy a kapcsolattartásról, akkor lehet kérni a bíróságtól, a gyámhatóságtól, hogy hozzon egy döntést ezekről, akkor is, ha még nem váltak el.

Mi érvényes akkor, ha a szüleim nem házasok, ilyenkor hivatalosan ki felel értem?

Ha a szülők együtt élnek, de valamiért úgy döntenek, hogy nem házasodnak össze, őket szokták élettársaknak is nevezni. A házastársak és az élettársak között nagyon sok szempontból jogilag nincs különbség. Például a közös gyerekük szempontjából sem. Ennek az a feltétele, hogy mielőtt megszülettél, apukád a hatóságok előtt hivatalosan is elismerte, hogy ő a te apukád. Ez azt jelenti, hogy kellett egy úgynevezett apai elismerő nyilatkozatot tennie erről. Szülőnek lenni így „ugyanannyit ér” házasság esetén és anélkül is. Élettársakként a szülők szétköltözése is ugyanazt jelenti, mintha házasságot bontottak volna fel. Ilyenkor a közös gyerekükkel való kapcsolattartásnál is minden szabály ugyanaz. Tehát először is meg kell kérdezniük téged, hogy te mit szeretnél: melyiküknél akarsz lakni, hogyan tartanád a kapcsolatot a másik szülőddel, stb. Ezeket figyelembe véve nekik kettőjüknek kell dönteni ezekről. Ha ők ketten nem tudnak megegyezni, akkor lehet a hatóságokhoz fordulni, hogy hozzanak erről döntést.

Mi az az apai elismerő nyilatkozat?

Ha a szülők együtt élnek, de valamiért úgy döntenek, hogy nem házasodnak össze, őket szokták élettársaknak is nevezni. Szülőnek lenni „ugyanannyit ér” házasság esetén és anélkül is. Ennek az a feltétele, hogy mielőtt megszülettél, apukád a hatóságok előtt hivatalosan is elismerte, hogy ő a te apukád. Ez azt jelenti, hogy kellett egy úgynevezett apai elismerő nyilatkozatot tennie erről. Ezzel a házastársak és élettársak között nagyon sok szempontból jogilag nincs is különbség. Például a közös gyerekük szempontjából sem, ha a szülők például szétköltöznek.

Ha a szüleim valamiben nagyon nem értenek egyet, és nem tudnak megállapodni, ráadásul egymást szidják, és rajtam keresztül üzengetnek egymásnak, akkor mit tehetek ebben a helyzetben, és kitől kérhetek segítséget?

Először próbálj meg velük arról beszélni, hogy ez neked mennyire nehéz helyzet. Mondd el a saját igényeidet, és hogy te mit szeretnél. Végig kell hallgatniuk téged, és együtt kell kitalálni egy mindenkinek jó megoldást. Ha így sem sikerül megegyezniük, és te nem tudod velük megbeszélni a helyzetet, több dolgot is tehetsz. Fordulhatsz ezzel egy másik felnőtthöz, akiben megbízol, például egy rokonodhoz, szomszédhoz, a barátod szülőjéhez, akivel jó a kapcsolatod. Megkeresheted a problémával az iskolában az egyik tanárodat vagy az osztályfőnöködet, ha jóban vagytok és megbízol benne. Akár a suliban dolgozó szociális munkáshoz, gyermekvédelmi felelőshöz vagy az iskolapszichológushoz is fordulhatsz a kérdéseiddel. Az iskolád honlapján megtalálod az elérhetőségeiket. Bármelyiküknek elmondhatod, hogy mi történt, milyen nehéz neked ez az egész, és együtt kitalálhatjátok, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben. Írhatsz a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványnak is a gyermekjog@hintalovon.hu email-címre a problémáról. Az Alapítvány is segíthet neked, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba ilyenkor.

Mit tegyek, ha a fentiek közül semmi nem használ?

Ha esetleg úgy látod, hogy a szüleid ebben a feszült helyzetben végképp nincsenek tekintettel a véleményedre, vagy bármilyen formában bántanak téged, te magad személyesen fordulhatsz a gyámhatósághoz, gyerekjóléti szolgálathoz is. A neten megtalálod az elérhetőségüket, de telefonon a tudakozótól is megkérdezheted. Ők gyerekeket is meghallgatnak, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket a szüleid felé, hogy a helyzet megoldódjon. Fontos tudnod, hogy ha már elmúltál 16 éves, jogod van elköltözni attól a szülődtől, akinél éppen laksz. Ehhez nem kell a szüleid beleegyezése, de a gyámhatóságtól kérni kell, hogy ezt engedélyezze.

Kiemelt kép: Frazer Hudson