Világ

Az iskola és az internet – amikor nincs távoktatás

Van köze a sulinak ahhoz, hogy mit posztolsz a neten? Eltilthat egy felnőtt az internettől, ha arra szükséged van a tanuláshoz? Ebből a cikkből megtudhatod, milyen szabályok vonatkoznak a nethasználatra az iskolával kapcsolatban, a távoktatástól függetlenül.

2020-ban a digitális oktatás már nem újdonság, ám vannak olyan kérdések a netes tevékenységek és az iskola viszonyával kapcsolatban, amelyek akkor (is) érvényesek, amikor az oktatás nem online, hanem hagyományos módon történik.

Az iskola területén készíthetek képet, videót? Ezeket utána kirakhatom a közösségi médiára?

Először is minden esetben érdemes az iskolád házirendjében megnézni, hogy mik nálatok az erre vonatkozó szabályok. Minden suliban eltérő lehet a hozzáállás ehhez. Általában úgy van, hogy készíthetsz az iskola területén fotókat és videókat, és azokat nyilvánosságra is hozhatod, ha azon nem szerepelnek emberek. De ha mégis szerepelne ezeken valaki, akkor az illetőt előre meg kell kérdezned arról, hogy készíthetsz-e róla felvételt, és külön arról is, hogyha azt fel akarod használni, például posztolni szeretnéd. Az engedély megadása az ő részéről történhet szóban, írásban vagy úgy is, hogy látja a fotókészítést, de nem tiltakozik ellene. Csak előzetes engedéllyel veheted fel egy tanóra hanganyagát, vagy csinálhatsz a tanáraidról, diáktársaidról képet, videót a suliban, és még az osztálykiránduláson is. Ne feledd, arról is külön előre meg kell kérdezned, hogy nem bánja-e, ha posztolod a képet/videót. Ha az illető pedig még nem múlt el 14 éves, neki és a szülőjének a beleegyezésére is szükség lesz ahhoz, hogy felvételt készíts róla, vagy posztold.

Számonkérhetnek az iskolában a közösségi médiára kirakott posztjaim miatt? És ha abban esetleg egy iskolai történetet írok le?

A közösségi médiában való jelenléted a te magánügyed, és ez rajtad kívül maximum a szüleidre tartozik (a biztonságod érdekében). Ez a magánélethez való jogod része. Ha kiposztolod a véleményed valamiről például az Instán, ahhoz szintén jogod van. Ez az úgynevezett véleménynyilvánításhoz való jogod része. Közölheted a véleményed akár egy iskolában történt sztoriról is online. De tudnod kell, hogy ennek komoly korlátai vannak. Nagyon fontos, hogy miközben kifejted a véleményed egy iskolai történről, tiszteletben kell tartanod mások jogait (mások méltóságát, becsületét). Egy-egy ilyen posztod kapcsán például ne említs konkrét neveket, ne minősíts, stb. Az iskolád házirendjét pedig mindig tanulmányozd át, mert abban írhatják le, hogy egyáltalán megoszthatsz-e a suliról ilyen tartalmat. Ha például nem megfelelően nyilatkozol valakiről, akkor az iskola házirendjében meghatározottak szerint felelősségre vonhatnak. Viszont ha a szabályoknak megfelelően jársz el, akkor emiatt nem kérhetnek számon.

Mire kell figyelnem a véleményem posztolásánál?

Figyelj arra, hogy milyen stílusban, milyen szavakat használva fogalmazol. Nagyon fontos, hogy ne szitkozódj, ne gúnyolj ki, és ne sérts meg másokat, mert ezekkel már túllépheted a megengedett határokat. Ugyanis az általad bírált személynek is megvannak a jogai, a méltósága, amelyet ha megsértesz, jogosan felléphet ellened. Ha esetleg feldühített egy társad vagy tanárod igazságtalan viselkedése, mielőtt erről meggondolatlanul posztolnál ország-világ előtt, érdemes lehet az illetőnél megpróbálkozni egy megbeszéléssel is. Mindig tanulmányozd át az iskola házirendjét is, hogy milyen szabályokat ír elő az iskolára vonatkozó nyilvános véleményekkel kapcsolatban.

Joga van a felnőtteknek eltiltani az internettől, ha azon kapok információt az osztálytársaktól, tanároktól is?

Korábban ez nem volt így, de ma már szinte elképzelhetetlen valamiről úgy tanulni vagy információt szerezni, hogy az internethez ne férhessen hozzá az ember. Ez a gyerekekre is ugyanúgy igaz. A jogszabályok kimondják, hogy iskoláskorúként jogod van ahhoz, hogy tanulj, és ismereteket szerezz a világról, a téged körülvevő emberekről és dolgokról. És mivel ez általában csak az internet segítségével történhet, a felnőttek nem akadályozhatnak meg annak használatában. A szüleidnek is figyelembe kell ezt venniük, ezért az iskolai tanulmányok kapcsán nem tilthatnak el téged az internethasználattól. Különösen akkor nem, ha a tanuláshoz szükséges információhoz te csak online tudsz hozzáférni, máshogy nem.

Számonkérhetnek az iskolában, ha olyan leckét/házi feladatot nem teljesítek, amit csak online küldtek ki?

Magyarországon sajnos a digitális tananyagokkal kapcsolatban a törvények nem mondanak ki egyértelmű szabályokat. Csupán azt írják le, hogy a digitális tananyagokkal kapcsolatban mit tehet meg az iskola és a tanárok. Az előírt tanterv alapján a tanárok megválaszthatják, hogy milyen tananyagot milyen tankönyvekből, tansegédletekből tanítanak a diákoknak, és azt is, hogy ezt milyen módszerekkel, eszközökkel teszik. A törvény szerint tankönyvnek minősülhet bármilyen digitális formában átadott tananyag is, ha azt hivatalosan tankönyvvé nyilvánították. Az iskola feladata, hogy ezt felügyelje. Viszont ha bármelyik tanár interneten keresztül ilyen digitális tananyagot ad fel nektek, arról legalább a tanév elején vagy a feladat/lecke feladása előtt előre tájékoztatnia kell titeket. Ilyenkor köteles azt is megkérdeznie, hogy mindenki számára hozzáférhető-e, ha ilyen formában ad fel leckét vagy házi feladatot. Ha bárki szól, hogy ebben akadályoztatva van, akkor más formában kell a leckét a tanárnak feladnia.

Kiemelt kép: icons8