Kapcsolatok

A nagy Ő, az Igazi, az egyetlen – csak a mesékben létezik?

A valóságban is létezik a nagy Ő, akivel boldogan élünk, míg meg nem halunk, vagy csak a Disney filmekben és a hollywoodi romantikus vígjátékokban?

Boldogan éltek, míg meg nem haltak… Vagy mégsem? Mit jelent valójában a nagy Ő? Mit keresünk egy párkapcsolatban? Mit várunk el a másiktól, és abból mi reális, mi nem? Nézzük, mit tanultunk a hercegnőkről és hercegekről szóló mesékből, és azok hogyan alakították az elvárásainkat.

A Disney mesék általában ott végződnek, ahol a valóságban egy kapcsolat elkezdődik: a boldog egymásra találás pillanatában. Ezek a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” típusú befejezések azt sugallják, hogy onnantól fogva, hogy megtaláltad álmaid hercegét vagy hercegnőjét, egy nagy, boldog rózsaszín köddé válik az életed.

Ezek a filmek tanulságos és szimbólumokkal teli történeteken alapszanak, és igazi kikapcsolódást nyújthatnak, de a többségük nem bizonyul túl jó szerelmi tanácsadónak. Elsősorban azért nem, mert a mesebeli hercegnők és hercegek tökéletesek, mindig hihetetlenül jól néznek ki (hasonlóan a neten látható photoshoppolt sztárokhoz), és ami a legfontosabb: mellettük garantált az örök boldogság.

A valóságban azonban nem létezik olyan ember (vagy akár hercegnő vagy herceg), aki ezeknek az igényeknek meg tudna felelni. Senki sem tökéletes, és a jó hír az, hogy neked sem kell annak lenned.

Egy párkapcsolatban a kölcsönösség a legfontosabb

A másik dolog, amit több Disney mese is sugall, az az, hogy egy kapcsolatban mindig van egy megmentő, akinek meg kell mentenie a másik felet (a hétfejű sárkánytól, a gonosz mostohától stb.). A megmentő többnyire a herceg, amiből az következik, hogy a fiúknak a megmentőt kell alakítaniuk: erősnek kell lenniük, mindig tudniuk kell mindenre a megoldást, nem bizonytalanodhatnak el. A lányoknak pedig azt, hogy őket meg kell menteni. A valóságban pedig nem biztos, hogy jó ötlet megpróbálni megmenteni valakit, vagy arra várni, hogy jön valaki, és megment, például az összes félelmedtől, problémádtól. Ehelyett érdemes inkább egymást kölcsönösen segíteni és támogatni. Mindenki megengedheti magának, hogy néha féljen, gyenge legyen, szomorú, bizonytalan vagy sebezhető, aztán egy másik helyzetben pedig erős, magabiztos és jókedvtől kicsattanó. Fiúk és lányok egyaránt, igen, igen!

Lehet, hogy van egy még nagyobb Ő?

A nagy Ő-t nem is olyan régen – sőt, ez sok országban a mai napig szokás – az esetek egy részében a szülők választották ki, és inkább csak férjnek és feleségnek nevezték, nem pedig sokat sejtetően nagy Ő-nek.

Létezik az IGAZI? Kép forrása

Ma a mi kultúránkban ezzel szemben magunk dönthetünk arról, hogy kivel akarunk lenni. Ez nagyon is jól van így, de ez a szabadság nemcsak lehetőségekkel, hanem jó sok kérdőjellel és fejtöréssel is jár: Tetszik valaki – hogyan közelítsek hozzá? Kivel akarok lenni és miért? Mi van akkor, ha nem csak egy ember érdekel? Akarok-e egyáltalán barátnőt, barátot?

A sok választási lehetőség is lehet félelmetes, és azzal is járhat, hogy mindig ott motoszkálhat bennem az a gondolat, hogy talán inkább valaki mással kellene lennem, hogy esetleg találhatok valakit, aki még „jobb” lesz nekem.

P-t sokkal jobban érdeklik azok a dolgok, mint B-t, ahogy engem is. P igazán megértene. K-val viszont a legjobbakat lehet röhögni a világon, inkább vele kellene lennem…

Ha úgy érzed, hogy bizonytalan vagy a kapcsolatodat illetően, vagy elégedetlen vagy a másikkal, tedd fel magadnak ezt a kérdést: valóban a másikkal van a baj, vagy inkább az elvárásaiddal? Ez egy nagyon fontos kérdés, amire a választ nem mindig egyszerű kibogozni.

Te vagy a mindenem!

Próbálj meg elgondolkozni azon, hogy neked mi a fontos, te mit keresel a másikban, egy kapcsolatban. Igyekezz magadat értékelni azért, amilyen vagy, és a lehető legkevesebbet bántani azért, amilyen nem vagy. És ugyanez a másikra is legyen igaz. Ne arra fókuszálj, amit nem tud neked nyújtani, hanem arra a sok-sok mindenre, amiért őt szereted, őt választod, és amit ő ad neked.

Nem létezik olyan ember, aki mindent meg tudna adni neked, ahogy te sem tudsz mindent megadni a másiknak, és ez egyáltalán nem baj. Biztos lesznek olyan dolgok, amiket szívesebben csinálsz vagy beszélsz meg például a barátaiddal vagy a családtagjaiddal.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy hátat kellene fordítani az álmodozásnak. Teljesen rendben van, ha szeretnél valaki hercege vagy hercegnője lenni, olyan valakié, aki mellett azt érezheted, hogy különleges helyet foglalsz el az életében, és aki nem valami földöntúli csodás lény, hanem egy hús-vér ember – aki a tökéletlenségében is tökéletes, és legfőképpen IGAZI, úgy, ahogy van.

Marton Kata

Köszönjük a képet, @rebaktomi!