Test

Mit csinál a dietetikus? Miben segít, és hogyan fordulhatok hozzá?

Talán nem is gondolnád, hogy a pattanástól a kimerültségig, az ételallergiától a fogyókúráig mi mindennel foglalkozik a dietetikus. Ráadásul gyakran összekeverik a táplálkozási szakemberrel. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen problémákkal fordulhatsz hozzá.

A dietetikus neve hallatán felmerül néhány kérdés, amelyekre nem biztos, hogy pontosan tudod a választ.

Előfordult már veled is, hogy társaságban felpuffadtál? Netán az ezzel járó kellemetlen problémák is jelentkeztek, mint a bélgázképződés vagy bélhangok (szellentés/pukizás), amit kínosnak éreztél? Kutattál már különböző arcápoló termékek után, hogy a folyamatosan gyulladásos, gyakran zsírosodó, aknés bőrödre találj valamit? Eszedbe jutott, hogy az étkezési szokásaid összefügghetnek a bőrproblémáiddal? Szeretnél lefogyni, mert zavarnak a plusz kilók, vagy bármennyit eszel, mégsem hízol, pedig szeretnél? Hiába próbálsz utánaolvasni táplálkozási cikkekből, újságokból vagy a netről, nem tudod, hogyan étkezz egészségesen? Gyakran vagy levert, kimerült mostanában? Ezek mind olyan helyzetek, amelyekben kérheted egy dietetikus segítségét.

A dietetikus egy orvos fehér köpenyben, aki vért vesz, vagy megvizsgál?

A válasz erre a kérdésre egyértelműen nem. A dietetikus nem orvos, hanem egészségtudományi szakember, bár ugyanúgy diplomát szerez, mint az orvosok, a gyógytornászok, a szülésznők vagy az ápolók. Nem visel fehér köpenyt, csak ha úgy tartja a kedve, vagy kötelező felvennie a kórházban, ahol dolgozik. A dietetikus beszélget veled az evési szokásaidról, az ezekkel kapcsolatos kérdéseidről, a bélműködésedről. Megkérdezheti, hogy szokott-e lenni hasmenésed, puffadsz-e, van-e székrekedésed. Az is fontos lehet számára, hogy tudsz-e téged érintő ételérzékenységről, allergiáról. Megmérheti a jelenlegi testsúlyod, a testösszetételedet, a testzsírszázalékodat.

A dietetikus vért nem vesz, de alapvető adatokat tartalmaz számára a vérvétel alapján kapott laboreredmény, amelyből pontosan láthatja, hogy megfelelő-e a vérképed vagy sem, és ez alapján alakítja ki a neked szóló étrendi tervet. A vérvételhez a háziorvos ad beutalót, amivel el kell menni a rendelőbe vagy a kórházba, és pár perc alatt meg is van. A másik alappillér a dietetikus számára a táplálkozási napló, ami 3, 5 vagy 7 napos is lehet. A naplót pár napig aszerint kell vezetni, hogy naponta reggeltől estig mikor, mit és mennyit eszel. Ezt kell megmutatnod a tanácsadáson.

A tested a pubertáskorban is folyamatosan fejlődik, sőt tovább is, akár 20 éves korodig. Hogy melyik életszakaszban mi számít „normális” testsúlynak; hogy mikor és mennyit változhat a testtömeged; hogy mérd vagy ne mérd magad, és ha igen, milyen gyakran; ha kétségeid vannak, hogy egészséges vagy-e; ha az étvágyad túl nagy, vagy éppen sokszor alig vagy éhes; hogy a tested kamaszkori változásai teljesen rendben vannak-e – mindezekben nemcsak a védőnő, az orvosod, de a dietetikus is tud segíteni. 

Miért lehet szüksége valakinek étrendi tervre?

Mielőtt a fitneszdiétákat bújnád, és nekifognál őrülten edzeni, érdemes személyre szabott segítséget keresned, hogy megtudd, mi a legjobb a testednek, mire hogyan reagál. A dietetikus kifejezetten neked javasol recepteket, megismertet az egészséges ételkészítéssel, új élelmiszerekkel. Együtt beszélhetitek át, hogy a napi ritmusod szerint a különböző napszakokban mikor, mennyit és mit kellene enned. Ha pedig élsportoló vagy, akkor fontos azt is megtudnod, hogy milyen táplálkozási szokások segítenek a fizikai teljesítményed szinten tartásához, illetve fokozásához, hogy a heti felépített edzések biztosítsák a fejlődésed. A táplálkozási tanácsadás segítséget nyújthat még rendszeres kimerültség esetén is, akár a tanulás miatt érzed hajszoltnak magad, akár a sok különóra miatt, esetleg olyan versenyidőszakod van, ami fokozottan igénybe vesz – tudatos táplálkozással jobban fogod bírni. 

Ha orvosi vizsgálattal kimutattak nálad élelmiszer-allergiát vagy érzékenységedet egy étel összetevőjére, a dietetikus abban is segít, hogy a számodra káros élelmiszerek helyett megismerd a neked megfelelő alternatívákat, választási lehetőségeket. Megtanít arra, hogy mit mivel tudsz helyettesíteni és még jót is enni.

Egyedül kell ide mennem, vagy a szüleim is jöhetnek velem?

A szülő természetesen jöhet veled, és fontos is 18 éves kor alatt a jelenléte, hiszen a legtöbb esetben ők vásárolnak be, ha otthon élsz, és ők főznek rád, így fontos velük is megbeszélni az újításokat. A beszélgetés viszont sokkal közvetlenebb, ha egyedül ülsz le a dietetikussal, így esélyt adsz a szakembernek alaposabban megismerni téged. A szüleid ilyenkor megvárják, míg végeztek a tanácsadáson, de utána velük is egyeztet a dietetikus. A konzultáció után pár napon belül kézhez kapod a táplálkozási javaslatokat a megbeszéltek alapján.

Hegyi Kitti dietetikus

Kiemelt kép: icons8.