Test

Testdíszítés vagy -módosítás? Tetoválás, piercing és a többiek

Mielőtt bármi maradandót változtatnál a testeden, tudj meg róla mindent: tetoválás, pirecing és a többi testékszer.

Szakszóval testmódosításnak hívnak minden olyan beavatkozást, amellyel a természetes testi adottságait megváltoztatja az ember.

A legismertebb fajtái a következők: tetoválás, hegtetoválás (a formát a heg adja ki, amelyet égetéssel vagy éppen bemetszésekkel érnek el), piercingelés, alagutak használata (vagyis amikor a meglévő lyukat a fülön vagy az ajkakon kitágítják). De ide tartoznak az implantátumok (bőr alá helyeznek kisebb tárgyakat) és a test csonkítása is (például hosszában felmetszik a nyelvet, vagy olyan körülmetélést végeznek el, amely nem vallási vagy kulturális okból történik).

Kinek akarok tetszeni?

Amikor ilyesmire szánod el magad, elsődleges szempont, hogy miként viszonyulsz a testedhez. Lehet, hogy nem vagy megelégedve önmagaddal, és azt gondolod, hogy ettől leszel szerethetőbb, vagy alapvetően rendben levőnek találod azt, ahogy kinézel, de azt gondolod, hogy egy ábra valamelyik testrészeden még szebbé, különlegesebbé tehetné azt. Az is előfordulhat, hogy úgy érzed, fontosabb a testednél az, hogy olyan legyél, mint a barátaid, és ne lógj ki a sorból. Ilyenkor a tested arra használod, hogy odatartozónak érezhesd magad.

Ez viszont mindig csak azt a pillanatot vagy időszakot írja le, amikor a döntést meghoztad. Nem arról szól, hogy milyen vagy, hanem arról, hogy akkor milyen voltál, amikor így döntöttél.

Így aztán mielőtt például átszúratnád a nyelvedet, mindenképpen fel kell tenned magadnak a kérdést: Azért teszem, mert úgy szerethetőbb, értékesebb lesz számomra a testem? Vagy csak azért vágok bele ilyesmibe, mert az a fontos, hogy másoknak tetsszek, a barátaim elfogadjanak? Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor számolni kell azzal, hogy amint megváltozik a társaságod, vagy már nincs melletted az, akinek így tetszettél, akkor egyszer csak azon kaphatod magad, hogy nem szereted például a tetoválásodat. Emellett pedig sajnos számítani kell arra is, hogy miután felkerült a testedre egy minta, vagy átszúrattad az orrod, néhány nap múlva úgy érzed: ez bizony nem olyan, mint amilyennek elképzelted. Arról pedig már nem is beszélve, hogy nem mindenhol nézik jó szemmel, ha teli van varrva a felkarod: akár iskolában, akár egy későbbi munkahelyen problémád adódhat belőle.

Rákaphat az ember

Természetesen az sem kizárt, hogy mély meggyőződéssel változtatsz a testeden, de még ilyenkor is jól át kell gondolni, hogy mit és hogyan teszel. Amennyiben ugyanis ezzel akarod saját magad számára szerethetőbbé tenni a tested, mert nem értékeled úgy, ahogy van, akkor például a tetováltatás egyfajta pótcselekvéssé válhat. Egy darabig ugyan megnyugszik az ember, de később újra talál magán valamit, amit el akar takarni, meg akar változtatni, ez pedig újabb tetováláshoz vagy épp piercinghez vezet.

Csak szülői engedéllyel!

Vannak olyan tetoválószalonok, ahol 18 év alatti vendégeket még szülői engedéllyel sem fogadnak, éppen a már említett dilemmák miatt: a fiatalok gyakran megbánják, hogy magukra varratnak valamit. Létezik olyan üzlet is, ahol a testékszerek behelyezését sem vállalják 15 év alatt – kivéve a fülbevalót –, és 15 és 18 év között is csak szülői engedéllyel. Ehhez találtok nyomtatványt a Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesületének oldalán.

Köszönjük a képet, rebaktomi!

Ne feledd!

A testmódosítás minden esetben sebekkel, szúrásokkal, vágásokkal vagy épp bemetszésekkel jár, ezért ha erre adnád a fejed, és a szüleid is beleegyeztek, akkor annak érdekében, hogy biztosan ne kapj fertőzést, az a legjobb, ha megkéred őket, hogy ellenőrizzék a hely megbízhatóságát. Az olyan hely, ahol nem kérnek szülői beleegyezést, nem valószínű, hogy a legmegbízhatóbbak közé tartozik…

Azt, hogy milyen formájú, tartalmú testmódosításra vágysz a tested valamelyik részén, sokszor az befolyásolja, hogy az adott pillanatban hogy érzel.

Viszont ez a döntés olyan eredményhez vezet, amivel innentől kezdve együtt kell élned. Ezért hagyj magadnak időt, és alaposan fontold meg, hogy tényleg olyasmit teszel-e a testeddel, amivel egész életedben jól fogod magad érezni.

Szőke András, Kis Adrienn

Kiemelt kép innen.