Vélemény

Amikor a másik nem viszonozza az érzéseidet…

Nehéz megélni, ha az érzéseink, a kezdeményezéseink nem találnak viszonzásra. Mi segíthet ezekben a helyzetekben?

Sajnos egyikünk sincs abban a szerencsés helyzetben, hogy bárkit megkaphasson, aki neki tetszik. Valljuk be, elég fura lenne, mert mondjuk Shawn Mendesből csak egy van, az őt körülrajongó lányból pedig több millió. Hogyan lehetne igazságot tenni?

Komolyra fordítva a szót, szívfacsaró érzés lehet, ha a kiszemelted egyáltalán nem mutat érdeklődést irántad. A folytonos próbálkozásba hamar bele lehet fáradni, és a remény hosszabb-rövidebb időn belül teljesen elvész. Van, akinél két hét után, de olyan is előfordul, hogy még hónapok múlva is tart. 

Talán ismered azt az érzést, amikor veszed a bátorságot, és kezdeményezel, legyen szó szemezésről, beszélgetésről vagy egy Messenger-üzenetről. Amikor háromszázszor átírod, hogy mit írj neki, és csak órák múlva mered elküldeni, de amint rákattintasz az enterre, máris megbánod. Aztán idegesen vársz a válaszra. Jobb esetben megérkezik, rosszabb esetben a másik teljesen figyelmen kívül hagyja az üzeneted. Ha az utóbbi történik veled, az valószínűleg azt jelenti, hogy nincs közös jövőtök. Ha csak napok múlva ír, és valami mondvacsinált indokra hivatkozik, amiért nem válaszolt eddig, akkor nem ő lesz a te embered.

Ha a kezdeményezésre jön a válasz, DE…

…nyögvenyelősen megy a beszélgetés, esetleg teljesen egyirányú, akkor sajnos az érdeklődés valószínűleg nem kölcsönös. Lehet, hogy órákat vársz a válaszra, és akkor is csak egyetlen mondatban válaszol, nem kérdez vissza, te pedig ismét csak csalódsz. Arról nem beszélve, hogy az is borzasztóan fárasztó, ha folyton csak te keresed a másik társaságát.

És amikor meglátod az utcán, a suliban vagy a boltban, összeszorul a gyomrod, aztán úgy kell tenned, mintha mi sem történt volna. Csak fájó emlékként marad benned, és nem tudod, mit kezdj ezzel az érzéssel.

Talán az egyik legjobb gyógyír erre a türelem. Várni, amíg jön egy srác vagy lány, aki tényleg kíváncsi rád. Aki tudni szeretné, mi van veled, aki látni akar, és kettesben szeretne lenni veled. Lehet, hogy ez a nap holnap lesz, de az is megtörténhet, hogy jövőre vagy a következő hónapban. Nem érdemes görcsölni rajta, hiszen nem szégyen, ha nincs barátod vagy barátnőd! Elég kellemetlen érzés, ha az összes barátodnak és barátnődnek van valakije, és csak te vagy egyedül. Gyakran idegőrlő ez a várakozás, de sokszor aztán úgy érzi az ember: megéri. Lehet, hogy valami jobbat tartogat neked a sors, vagy még nem állsz készen rá. Ha egyedül érzed magad, és kilátástalannak a helyzeted, lehet, hogy segíthet, ha van olyan barátod vagy akár egy családtag, akivel tudsz az érzéseidről beszélgetni. A megértő szempárok és szívmelengető ölelések könnyebbé tehetik a felejtést vagy a várakozást.

Mit tehetünk, ha mégsem jön a nagy Ő?

Gondolataid elterelését segítheti például egy új hobbi felfedezése. Legyen szó festésről, rajzolásról,  írásról, a lényeg, hogy másra koncentrálj. Senkinek sem tesz jót, ha a nap huszonnégy órájában kattog az agya, és nem tud semmire fókuszálni. Egy forró fürdő vagy a háziállatoddal való séta is remekül kikapcsolhat. A friss levegő jót tesz az elmédnek. A sport is remek alternatíva lehet a problémák enyhítésére. Bekapcsolhatod hozzá a kedvenc zenéd, vagy hallgathatsz podcastokat, így talán el tudod terelni a gondolataidat egy időre, és még az egészségedért is teszel.

Van egy mondás: semmi nem tart örökké. Szerencsére a legtöbbször a kezdeti csalódottság és bánat is elmúlik. Hogy mikor, az egyénenként változó, mert nem mindenkiben egyforma idő alatt zajlanak le ezek a folyamatok. De ha más nem, az idő szokott segíteni abban, hogy túllépj ezeken.

Horváth Flóra