Kapcsolatok

Mi számít megcsalásnak? A pornónézés is az?

Mi van, ha dönteni kell a meglévő kapcsolat adta kényelem és az alakuló viszony izgalma között? Ha kapcsolatban élek és pornót nézek, megcsalom a másikat? És ha csak más jár az eszemben szex közben?

Megesik néha, hogy a mindennapoktól, a megszokástól elszürkül egy kapcsolat. Sokan bíznak benne, hogy anélkül is működik, hogy különösebben tennének érte: nem figyelnek már úgy egymásra, nem kíváncsiak többé a partnerükre, nem tesznek érte annyit, mint korábban. Ez általában addig megy így, amíg az egyik fél figyelmét fel nem kelti egy harmadik.

Ha a kapcsolat szeretetteljes, ha a felek fontosak egymásnak, nem a megcsalás lesz a következő lépés. Ha az egyik fél úgy érzi, eljutott a kapcsolat végére, ha többé nem tudja megadni a másiknak, amit az elvárna tőle, ha esetleg rájön, hogy van valami, ami nélkül nem tud és nem is akar élni, akkor azt a viszonyt szépen és egyenesen le kell zárni. Ha nem így történik, könnyen előfordulhat, hogy a felek kényszerből maradnak egymás mellett, esetleg bántják a másikat, hazugságban, rossz játszmák között élnek, ahelyett, hogy találnának valakit, akivel igazán boldogok lehetnének.

Ez így persze nem mindig ilyen egyszerű. Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor az elválás valamiért nem könnyű. Lehet, hogy anyagi kényszer áll a háttérben, vagy valaki a másik fenyegetése miatt nem tud továbblépni, esetleg egy sajátos élethelyzet miatt nem tudja lezárni a meglévő kapcsolatát. Természetesen van, aki inkább a megszokás mellett dönt, és persze az új kapcsolatáról sem tud lemondani, ezzel a becsületesség helyett a másik becsapását választva, mert nem akar lemondani sem a meglévő kapcsolata nyújtotta kényelemről, sem az új viszony izgalmáról.

Mikor csaljuk meg a másikat?

Sosem vagy mindig. Ez attól függ, miben egyeznek meg a felek, van-e erről valamiféle megállapodás közöttük. Minden ember más és más, ezért alapvetően mást jelentenek számunkra ugyanazok a dolgok. Egy csók lehet az egyik fél számára semleges érzelemmel bíró köszönet, a másiknak viszont a jövő ígérete. Egy futó kaland az egyiknek játék, a másiknak már elköteleződés. Szex lehet a hormonok játéka folytán egymásnak eső két test, ugyanakkor az ember legintimebb kapcsolódása is a másikkal.

Amikor két ember elhatározza, hogy ezentúl egy pár lesznek, általában elvárnak egymástól valamilyen szintű kizárólagosságot. De ezt tisztázniuk kell, mert amíg ez nem történik meg, addig csak homályos elképzelés marad, és nem biztos, hogy mindkét fél számára ugyanazt jelenti. Könnyen kiderülhet, hogy ami az egyikük számára jogos igényként merül fel, azt a partner nem kötelező elvárásként éli meg. Nyilvánvalóvá kell tenni, mit várunk el a másiktól, és azt is, hogy mit vállalunk. Ha ez egyértelmű, könnyebb választ találni a kérdésre: mikor csaljuk meg a másikat? A közös megállapodásunk szerint fogjuk tudni, mikor.

Mi van, ha szex közben másra gondolok?

Senki sem felelős a gondolataiért, az érzéseiért. Azért viszont igenis felelősséggel tartozik, hogy mit tesz a gondolataival, mihez kezd az érzéseivel. Vagyis ha szex közben bármi eszedbe jut, legyen az a bevásárlólistád, egy baráttal való aznapi vitád vagy épp egy másik ember, az alapvetően teljesen normális és természetes. Az már kevésbé, ha szex közben végig arra gondolsz, hogy nehogy eszedbe jusson valaki más! Talán épp itt kezdődik a megcsalás.

A pornó is megcsalás?

Az emberek sokfélék, és a kapcsolataik is vátozatosak: élhetnek monogám kapcsolatban vagy nyitottban, és az is lehet, hogy egyszer így, egy másik időszakban meg máshogy élnek. Ha a résztvevőknek megfelel, ha kölcsönös megelégedésükre szolgál, akkor minden rendben. Ehhez viszont az kell, hogy a felek közösen állítsák fel a kapcsolatuk szabályait, és ehhez tartsák is magukat. Szóval úgy nem működhet az együttlét, hogy az egyik fél szerint nyitott kapcsolatban élnek, vagy a másik csak attól való félelmében fogadja el ezt a helyzetet, hogy nehogy elhagyja a másik. Ha nem tiszták és átláthatóak a szabályok, előfordulhat, hogy az egyik számára csak a csók engedett meg a nyitott kapcsolatban, a másik viszont a szexet is beleérti. Ilyenkor az egyik fél szinte biztos, hogy sérülni fog.

A kapcsolatokban érdemes tisztázni, mi a helyzet a pornóval. A pornónézés ugyanis sok pár kapcsolatában minden tekintetben belefér, része lehet a közös szexuális életüknek, másoknál csak bizonyos feltételekkel elfogadható, de előfordul, hogy egyenesen válóok, ha a partnerek közül valaki rendszeres pornófogyasztó. A megoldás az, hogy beszélgetni kell a pornóhoz fűződő érzésekről, vágyakról. Ha a partnerek ismerik egymás határait, elfogadják a másik kívánságait, akkor képesek tekintettel lenni egymásra, és jó eséllyel találnak olyan kompromisszumot, amivel elkerülhetik, hogy megbántsák egymást, nem kell titkolózni, egyik fél sem érzi kevesebbnek magát a másiknál csak azért, mert nem tud vagy nem akar részt venni a másik szokásaiban. A beszélgetés segíthet tisztázni, kinek mit jelent a pornó, hogyan tudnátok a másik vágyait tiszteletben tartani, miközben nem lépitek át a saját határaitokat sem.

Nagy Viktória

Kiemelt kép: Dave Homer