Lány

Menstruáció = ciklus, havi vérzés, piros betűs napok – Mik ezek?

Megjött! De mi is az a menstruáció? Mikor, miért kezdődik, és egyáltalán, mi történik ilyenkor?

Amikor egy lány menstruál, a méhét belülről borító méhnyálkahártya távozik 3–5 napig tartó vérzés kíséretében. Az alábbiakban megtudhatod, hogy pontosan hol, hogyan, mikor, mi és miért történik ilyenkor a testeddel – íme, a legfontosabb tudnivalók a menstruációról.

Miért menstruálnak a lányok?

kamaszkori testi változások lényege az, hogy a test képessé váljon érett ivarsejteket előállítani. A fiúk heréiben ekkor indul meg a hímivarsejtek termelése. A lányok petefészkeiben viszont már magzatkorukban kialakulnak a petesejtkezdemények, így ők már ezzel a „készlettel” jönnek világra. Általában valamikor 9‒13 éves koruk között egy olyan hormon kezd el termelődni, ami a petefészkekben várakozó petesejtkezdeményeket és a körülöttük lévő burkot (tüszőket) elkezdi „ébresztgetni”. Ennek hatására a tüsző megreped, és az érett petesejt a tüszőből kizúduló folyadékkal kilökődik a petefészekből. Ezt hívjuk tüszőrepedésnek, idegen szóval ovulációnak.

De mi történik mindeközben a méhben?

A méh felkészül arra, hogy ha összetalálkozik a petevezetékben egy petesejt és egy hímivarsejt, akkor a megtermékenyített petesejtet megfelelő körülmények fogadják a méh belsejében. Ha viszont nem történik megtermékenyülés – mert pl. egy lány még nem él nemi életet, vagy amikor később már igen, valamilyen módszerrel védekezik ‒, akkor a méhnyálkahártya leválik, és vérzés kíséretében a hüvelyen keresztül távozik. Ez a menstruáció.

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen.