Test

Már nem csak a hagyományos betét és tampon közül választhatsz

Napjainkban már sokféle eszközt lehet használni menstruáláskor, ami kevesebb szemetet termel, mint a klasszikus betét vagy tampon. A mosható betéttől a menstruációs bugyin keresztül az intimtölcsérig mindenki megtalálhatja azt, ami a legjobb neki és a Földnek is.

Egyre többen és többet foglalkozunk a környezettudatossággal, amivel párhuzamosan jutnak egyre nagyobb szerephez az újrahasználható termékek. Sokan talán nem is gondolnák, de ez a hullám elérte a menstruációs eszközöket is. Ezen valószínűleg mosolyognának a felmenőink, hiszen az emberiség történetének csak egy kifejezetten rövid szakasza telt eldobható tamponok és betétek használatával. Őseink egészen a 20. századig ezek nélkül menstruáltak, és például rongyokat használtak a folyadék felfogására, amit aztán kimostak és újrahasználtak. 

Az újrahasználható termékek nagy előnye, hogy sokkal kevesebb szemetet termelnek. De nemcsak a környezet védik, hanem bőrbarátabbak is eldobható társaiknál: nem tartalmaznak az egészségre káros vegyszereket. Ha tampont vagy eldobható betétet használsz (illetve ezeket kombinálod például egy mosható betéttel vagy kehellyel), és van rá lehetőséged, válassz olyan termékeket, amik természetes anyagokból (100 százalék pamutból) készültek. Az nem jó jel, ha az összetevők nincsenek feltüntetve a csomagoláson.

Soha nem állt még ennyiféle és ennyire praktikus, kényelmes újrahasználható opció a rendelkezésünkre. Nézzük, hogy mik ezek!

Mosható betét

A mosható betétek pamutból és speciális nedvszívó textilekből készülnek, így sokszor puhábbak és kényelmesebbek, mint a hagyományos betétek. Ragasztócsík helyett egy kis pattintós zárral tudod őket a bugyidhoz rögzíteni. Ez a megoldás elég jól működik, de azért előfordulhat, hogy a betét csúszkál vagy elfordul. Az eldobható betétekhez hasonlóan ezekből is különféle hosszúságú és nedvszívó képességű létezik. Használhatod őket önmagukban vagy tamponnal/kehellyel párosítva, ha erősebb a vérzésed.

A mosható betétet online és bioboltokban tudod beszerezni. A neten a „mosható betét” kulcsszóra rákeresel, több környezettudatos webshopot is találsz, ahol megrendelheted őket. A legjobb először csak egy-két darabot megvenni, és ha elégedett vagy, később többet is. Ha nem, nagyon sok gyártó van, érdemes tovább keresgélni. Idővel és gyakorlattal tudni fogod, hogy hány betétre van szükséged egy menstruációhoz. Ha pedig tudsz és van kedved varrni, rengeteg cikk és videó elérhető arról, hogy hogyan tudod elkészíteni a saját mosható betéteidet.

Mosható menstruációs bugyi

A mosható menstruációs bugyik pont úgy néznek ki, mint egy hagyományos bugyi, azzal a különbséggel, hogy az ülepükbe speciális nedvszívó, antibakteriális és szagsemlegesítő rétegeket varrnak. Nagy előnyük, hogy így a nedvszívó réteg mindig a helyén marad, és nem csúszkál, nem kell a helyére igazítani. Ezekből is van gyengébb és erősebb nedvszívó képességű, a legnedvszívóbbak akár 4 tamponnyi menstruációs folyadékot is képesek felfogni. Ez azt is jelenti, hogy kevesebbszer kell őket cserélni, mint egy betétet vagy tampont, de mégis nagyon kényelmesek, nem érzed úgy magad, mintha pelenkát viselnél, és nedvességben tocsognál. Ha bugyicserére kerül a sor, és nem vagy otthon, akkor a legegyszerűbb a gyors átöltözést a mosdóban végezni és a használt bugyit egy vízálló tasakban tartani, amíg hazaérsz. 

Online és most már drogériákban is beszerezhetőek.

A mosható betétek és bugyik tisztítása

Használat után öblítsd ki a mosható betétet vagy bugyit tiszta hideg vízzel, esetleg szappanos vízzel. Áztathatod is őket egy rövid ideig folttisztítóval, de ez nem feltétlenül szükséges. Ezután hagyd megszáradni őket, és a következő mosásig olyan helyen legyenek, ahol jól szellőznek. Ha összegyűlt elég betét/bugyi és egyéb szennyes (nyugodtan moshatod őket a többi ruháddal), mosd ki őket 30 vagy 40 fokon. Öblítőt inkább ne használj, helyette lehet például egy kis ecetet vagy illóolajat tenni a mosógépbe. Ezután hagyd őket szabad levegőn (vagy ha az nem megoldható, a szobában) megszáradni. A mosható betéteket szárítógépbe is teheted (a mosható bugyiknál ezt inkább kerüld), de az – azon túl, hogy nem túl környezetbarát – csökkenteni fogja a betétek élettartamát is. Ha nem vagy otthon, amikor betétet/bugyit cserélsz, tedd a használt betétet/bugyit egy zárható és nem nedváteresztő tasakba, amíg hazaérsz, és ki tudod öblíteni. Ha betartod a gyártó által javasolt kezelési módot, ezeket a termékeket hosszú évekig használhatod.

Menstruációs kehely

A menstruációs kehelyről vagy másik nevén intimtölcsérről írtunk már külön cikket is. Ezek az orvosi szilikonból készült menstruációs eszközök nagyon nagy népszerűségnek örvendenek, és egyre elterjedtebbek. Ennek köszönhetően rengetegféle létezik belőlük – érdemes a neten böngészni, mielőtt eldöntöd, hogy melyiket választod. Online és most már drogériákban is beszerezhetőek.

Újrahasználható tamponapplikátor

Az újrahasználható tamponapplikátor (egy olyan eszköz, amellyel felhelyezheted a tampont anélkül, hogy bele kellene nyúlnod az ujjaddal a hüvelyedbe) a legújabb az itt felsorolt termékek közül. Egyelőre csak nagyon kevés gyártónál és online lehet megvásárolni. Bármilyen méretű és márkájú tamponnal működik, és legalább tíz évig tudod használni. Egy speciális antibakteriális anyagból készül, aminek köszönhetően elég vízzel tisztítani és szárazra törölni. Külön fertőtlenítésre nincs szükség. Ha úton vagy, két használat között legjobb az applikátort egy légáteresztő tasakban a táskádban tárolni.

Az applikátor használata kis gyakorlatot igényel, ezért első alkalommal otthon érdemes próbálkozni, és mindenképp olvasd el és tartsd be a gyártó által megfogalmazott használati utasítást. 

Menstruációs jogok

A felsorolt termékeknek – bár nagyon praktikusak és hosszú távon olcsóbbak, mint az eldobható társaik – az elején nagyobb a költségük. Nem mindenkinek van lehetősége ezeket beszerezni. A menstruációs eszközök ára (legyen szó akár az egyszer, akár a többször használatosokról) túl magas, főleg annak tudatában, hogy nem valami luxustermékről van szó, hanem olyasmiről, amire a Föld lakosságának körülbelül felének sok-sok éven, évtizeden keresztül havi szinten szüksége van. 

Az, aki nem tud hozzáférni az olcsóbb menstruációs eszközökhöz sem (hagyományos tampon, betét), menstruációs szegénységben él. Ennek egyik következményeként sokan havonta napokra kimaradnak az iskolából, és otthon vészelik át a menstruációs eszköz nélküli vérzést. 

A menstruációs szegénység Magyarországon is sokakat érint. Szerencsére egyre több szervezet dolgozik azon, hogy a lehető legtöbben hozzáférhessenek a menstruációs eszközökhöz. Ha tudsz és szeretnél segíteni, a Máltai Szeretetszolgálat és a nemluxustaska.hu rendszeresen szervez adománygyűjtést.

Marton Kata

Kiemelt kép: sedoillustration_